• Κοινωνία

    Προβλήθηκε στο φεστιβάλ Βενετίας η ταινία του Κώστα Γαβρά «Ενήλικοι στο δωμάτιο»

    • NewsRoom


    Προβλήθηκε σήμερα στο φεστιβάλ Βενετίας η ταινία του Κώστα Γαβρά «Ενήλικοι στο δωμάτιο» από το βιβλίο του Γιάνη Βαρουφάκη, παρουσία του ίδιου του Γιάνη Βαρουφάκη.

    Όπως τόνισε ο Κώστας Γαβράς σε συνέντευξή του μετά την προβολή της ταινίας, η ιδέα ήταν της γυναίκας του Μισέλ Ρε, η οποία διάβασε το βιβλίο στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και αμέσως τηλεφώνησε στο σύζυγό της και του είπε «αυτή είναι η επόμενη ταινία σου».

    Μαζί με τον Κώστα Γαβρά ήταν οι συνεργάτες του, η παραγωγός Μισέλ Ρέι-Γαβρά κι από τον Χρήστο Λούλη και τη Βαλέρια Γκολίνο, ως τον Αλέξανδρο Μπουρδούμη και τον Αλεξάντρ Ντεσπλά που υπογράφει το soundtrack.

    Η ταινία βασίζεται στο ομότιτλο βιβλίο και ο Κώστας Γαβράς παρουσιάζει το  Γιάνη  Βαρουφάκη ως μία αντιφατική φυσιογνωμία και αλαζόνα  και πατριώτη.  Ο  Αλέξης Τσίπρας μοιάζει με ένα άβουλο και άχρωμο πρόσωπο σαν ένας επαρχιώτης.

    Όλη η ταινία διαδραματίζεται σε γραφεία με πρωταγωνιστές Έλληνες και ξένους ηθοποιούς να υποδύονται όλους εκείνους που είχαν πάρει μέρος στις ατελέσφορες και παραλίγο καταστροφικές διαπραγματεύσεις του εξαμήνου του Ιανουαρίου του 2018 .Ο Χρήστος Λούλης υποδύεται τον Γιάνη Βαρουφάκη, που επιχειρεί να αποδώσει την προσωπικότητα του πρώην υπουργού Οικονομικών, ενώ τον Αλέξη Τσίπρα υποδύεται ο Αλέξανδρος Μπουρδούμης. Στην ταινία συμμετάσχουν πολλοί Έλληνες και ξένοι ηθοποιοί που υποδύονται τους πρωταγωνιστές της περιόδου εκείνης, όπως ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο Μάριο Ντράγκι και η Κριστίν Λαγκάρντ.

    Κώστας Γαβράς για την έμπνευση της ταινίας

    ” Η ιδέα για μια ταινία για την ελληνική κρίση υπήρχε ήδη από το 2007, όταν ο Πρέσβης της Κύπρου στο Παρίσι, πολύ πριν ξετυλιχθεί το δράμα, μου είπε η Ελλάδα οδεύει προς την καταστροφή. Μου εξήγησε ακριβώς τι θα συνέβαινε και δυο χρόνια αργότερα, πράγματι, ξεκίνησε η κρίση. Άρχισα να συλλέγω πληροφορίες για να καταλαβαίνω τι συμβαίνει. Στο κεφάλι μου είχα την ιδέα να κάνω μια ταινία γι’αυτό το θέμα, χωρίς να έχω μια δραματική κατεύθυνση ακόμα, ώσπου η Μισέλ (Ρέι Γαβρά, παραγωγός και σύζυγος του Κώστα Γαβρά), μου έστειλε ένα άρθρο του Γιάνη Βαρουφάκη και είπα, αυτό είναι η ταινία. Συναντηθήκαμε πολλές φορές με τον Βαρουφάκη, μου μίλησε, μου εξήγησε, μου έβαλε ν’ ακούσω ηχογραφήσεις που είχε κάνει από το Eurogroup ο ίδιος γιατί ακόμα δεν υπήρχαν ντοκουμέντα στη δημοσιότητα. Μου είπε ότι θα έγραφε ένα βιβλίο, του είπα θα το διαβάσω και θα δούμε. Μου έστελνε κεφάλαιο-κεφάλαιο. Και όταν ολοκληρώθηκε είπα, ναι, αυτό θα είναι η ταινία. Αυτή η συνομιλία διήρκεσε τρία χρόνια. Έγραψα το σενάριο, ξεκινήσαμε το κάστινγκ και την αναζήτηση χρημάτων”.

    Η ταινία θα προβληθεί στην Ελλάδα στις 3 Οκτωβρίου.



    ΣΧΟΛΙΑ