• Κοινωνία

    Πρωτοφανή φαινόμενα από τον καύσωνα στην Ευρώπη – Λιώνουν η άσφαλτος και οι σιδηρόδρομοι

    καύσωνας


    Στο απόγειό του αναμένεται να φτάσει σήμερα, Πέμπτη το φαινόμενο του πρωτοφανούς καύσωνα, που πλήττει την κεντρική Ευρώπη τις τελευταίες ημέρες, ξεπερνώντας ακόμη και τους 40 βαθμούς. Ήδη, οι Ευρωπαίοι βιώνουν μια σκληρή όψη του καιρού, με ακραίες εκφάνσεις, που είχαν ως αποτέλεσμα να προκληθούν τόσο υλικές ζημιές, όσο και η κοινωνία να θρηνήσει θύματα.

    Μόλις χθες, έγινε γνωστή η τραγική είδηση του θανάτου 3 ανθρώπων στη Γαλλία, οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους, καθώς έμπαιναν στη θάλασσα, αφού εξαιτίας της διαφοράς θερμοκρασίας, έπαθαν θερμικό σοκ και, τελικά, έμφραγμα.

    Την ίδια ώρα και άλλες χώρες αρχίζουν να ετοιμάζονται για το κύμα καύσωνα που, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, θα φτάσει και σε αυτές. Πιο συγκεκριμένα, η Γερμανία αναμένει σήμερα να δει ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες, ενώ στην Ισπανία, οι ειδικοί έχουν προειδοποιήσει ότι ο υδράργυρος δεν αποκλείεται να αγγίξει ακόμη και τους 45 βαθμούς Κελσίου. Παρόμοια φαινόμενα αναμένονται και σε άλλες χώρες της κεντρικής και νότιας Ευρώπης.

    Πρωτοφανείς υλικές ζημιές: Λιώνει η άσφαλτος και οι σιδηρόδρομοι

    Έκτακτα μέτρα αντιμετώπισης των φαινομένων έχουν κληθεί να πάρουν οι κυβερνήσεις των χωρών, στις οποίες ο καύσωνας έχει κάνει την εμφάνισή του. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το γεγονός ότι,  στη Γερμανία οι Αρχές επέβαλαν όριο 120χλμ./ώρα σε αυτοκινητόδρομο, μετά από τη διαπίστωση ότι η άσφαλτος παρουσιάζει αλλοιώσεις, εξαιτίας της ζέστης. Μάλιστα, κοντά στην περιοχή Ροστόκ, οι σιδηροδρομικές γραμμές λύγισαν από τις υψηλές θερμοκρασίες.

    Κλειστά τα σχολεία στην Γαλλία

    Προς αποφυγήν κάθε είδους επικινδυνότητας που αντιμετωπίζουν τα παιδιά από τη ζέστη, η κυβέρνηση στη Γαλλία αποφάσισε να μην λειτουργήσουν αρκετά σχολεία, μέχρι να ολοκληρωθούν τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Ταυτόχρονα, σε μεγάλες πόλεις, όπως το Παρίσι και η Μασσαλία απαγορεύτηκε η κυκλοφορία παλιών ΙΧ, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ατμοσφαιρική ρύπανση που επιβαρύνεται από τις υψηλές θερμοκρασίες.

    Έκτακτα μέτρα και σε Ιταλία – Ισπανία

    Στην Ιταλία, και συγκεκριμένα στο Μιλάνο, οι αρμόδιοι αποφάσισαν να μοιράσουν 10.000 μπουκάλια νερού σε άστεγους και ανθρώπους που χρειάζονται βοήθεια. Από την άλλη, στην Ισπανία έχουν γίνει σοβαρές προειδοποιήσεις προς τους κατοίκους, καθώς αναμένεται να υπάρξει ρεκόρ θερμοκρασίας 33 από τις 50 επαρχίες, με τον υδράργυρο να φτάνει έως και τους 44 βαθμούς Κελσίου.

    Η Αυστρία, με τη σειρά της, στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων, αποφάσισε να αποσυρθούν από τους δρόμους οι φημισμένες άμαξες που μεταφέρουν τουρίστες, προκειμένου να μην υπάρξουν περισσότερα προβλήματα λόγω ζέστης.

    Χθες, Τετάρτη, ο υδράργυρος κατέγραψε ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες σε πολλές περιοχές της κεντρικής Ευρώπης, κάνοντας τους ειδικούς να προειδοποιούν ότι το φαινόμενο δεν έχει τελειώσει και οι πολίτες πρέπει να συνεχίσουν με αμείωτη ένταση να προσέχουν.

    Ενδεικτικά, μερικές θερμοκρασίες που καταγράφηκαν, ήταν οι εξής:

    Γαλλία: Κλερμόν 41°C, Μασσαλία 37°C, Τουλούζη 36°C

    Ισπανία: Μπιλμπάο 39°C, Μαγιόρκα 37°C

    Πολωνία: Πόζναν 38°C, Βαρσοβία 36°C

    Γερμανία: Βερολίνο 37°C, Βόννη και Φρανκφούρτη 36°C

    Ιταλία: Ρώμη 36°C, Μιλάνο 35°C

    Αυστρία: Βιέννη και Ίνσμπρουκ 36°C

    Ελβετία: Ζυρίχη 34°C



    ΣΧΟΛΙΑ