• Κοινωνία

    Προσφυγή στο ΣτΕ κατά του παραβόλου των €20.000 για τη συμμετοχή στις Ευρωεκλογές

    Συμβούλιο της Επικρατείας - ΣτΕ

    Συμβούλιο της Επικρατείας


    Αντισυνταγματικό είναι το παράβολο των 20.000 ευρώ που, με το νέο νόμο, καλούνται να πληρώσουν όσα κόμματα θέλουν να δηλώσουν συμμετοχή στις Ευρωεκλογές.

    Αυτό υποστηρίζει ο πρόεδρος του κόμματος «Κίνημα 21» Zώης Μπέχλης, σε προσφυγή που κατέθεσε στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

    Με την αίτηση του που προσδιοριστηκε να συζητηθεί στις 2 Απριλίου, ζητα να ακυρωθεί ως αντισυνταγματικός ο νόμος 5083/2024 για την επιστολική ψήφο, κατά το σκέλος που ορίζει ότι τα κόμματα για να συμμετάσχουν στις Ευρωεκλογές (9 Ιουνίου 2024) πρέπει να καταβάλουν ηλεκρονικό παράβολο 20.000 ευρώ.

    Διαφορετικά, η αίτηση συμμετοχής στις Ευρωεκλογές θα θεωρηθεί απαράδεκτη. Εάν το κόμμα ή ο συνδυασμός λάβει ποσοστό τουλάχιστον 1,5%, τότε το ποσό θα επιστραφεί.

    Ο απόστρατος πλοίαρχος του Πολεμικού Ναυτικού, ο οποίος στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές έλαβε 35.000 ψήφους, υποστηρίζει στην αίτηση του ότι αδυνατεί οικονομικά να πληρώσει το παράβολο και μιλά για αντισυνταγματικότητα του καθώς, όπως αναφέρει, παραβιάζεται η αρχή της ισότητας και το εκλογικό δικαίωμα των πολιτών.

    Οπως υποστηρίζει στην αίτηση ακύρωσης, παραβιάζεται η αρχή της λαϊκής κυριαρχίας, η οποία εκφράζεται μέσω της ελεύθερης συμμετοχής των κομμάτων στις εκλογές, κάτι που στη συγκεκριμένη περίπτωση φαλκιδεύεται και κακοποιείται βάναυσα.

    Διαβάστε επίσης:

    Κολωνός: Την καταδίκη της μητέρας της 12χρονης για μαστροπεία πρότεινε η εισαγγελέας

    Μάνδρα: Οριστικά αθώα η Ρένα Δούρου για τις φονικές πλημμύρες

    ΣτΕ: Προσφυγή πυρόπληκτων κατά του Πολεοδομικού Σχεδίου σε Μάτι, Μαραθώνα και Ραφήνα



    ΣΧΟΛΙΑ