• Κοινωνία

    Προσφυγή στο ΣτΕ για τον Μεγάλο Περίπατο της Αθήνας

    Μεγάλος Περίπατος


    Ο Μεγάλος Περίπατος της Αθήνας θα περάσει και από το… Συμβούλιο της Επικρατείας.

    Εκεί  κατατέθηκε η πρώτη προσφυγή Αθηναίου πολίτη, ο οποίος υποστηρίζει ότι είναι παράνομες και αντισυνταγματικές  οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις καθώς στηρίζονται σε μία ΚΥΑ λήψης προσωρινών μέτρων για τον κορωνοϊό. Υπεγράφη στις 21 Μαΐου 2020 για «την επιβολή προσωρινών κυκλοφοριακών μέτρων και ρυθμίσεων στην περιοχή του κέντρου της Αθήνας προς αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19» και με αυτή άνοιξε ο δρόμος για το Μεγάλο Περίπατο.

    Ο πολίτης ζητά από το Συμβούλιο της Επικρατείας να ακυρώσει την επίμαχη  απόφαση των υπουργών Προστασίας του Πολίτη, Υγείας και Εσωτερικών και του υφυπουργού Υποδομών.

    Στο αιτιολογικό της ΚΥΑ αναφέρεται ότι «για επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας που συνίστανται στη μείωση του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, επιβάλλεται ως μέτρο πρόληψης και για το απολύτως αναγκαίο χρονικό διάστημα (που ορίζεται στους 3 μήνες, με δυνατότητα παράτασης για άλλους 3) ο προσωρινός περιορισμός της κυκλοφορίας οχημάτων στην περιοχή του κέντρου της Αθήνας».

    «Ο Μεγάλος  Περίπατος  της Αθήνας δεν μπορεί να δικαιολογηθεί ως εξαιρετικό μέτρο λόγω της πανδημίας αλλά ούτε η έκταση των έργων που έγιναν στην Αθήνα, μπορεί να χαρακτηριστεί προσωρινή, πολύ περισσότερο όταν ήδη προβλέπεται η δυνατότητα παράτασης της κοινής υπουργικής απόφασης», υποστηρίζει στην προσφυγή του ο Αθηναίος πολίτης και επισημαίνει τους κινδύνους για την ασφάλεια πεζών και οδηγών από την τοποθέτηση των ζαρντινιέρων που έρχεται, όπως λέει, σε αντίθεση με την ευρωπαϊκή σύσταση για τη μείωση των σοβαρών τραυματισμών λόγω ανυπαρξίας οδικής ασφάλειας.

    Ο αιτών υποστηρίζει επίσης ότι για την έκδοση της κοινής υπουργικής απόφασης δεν υπάρχει νομοθετική εξουσιοδότηση, αλλά και ότι η σχετική μελέτη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου δεν έχει ολοκληρωθεί.

    Υποστηρίζει, τέλος, ότι παραβιάζεται το άρθρο 4 του Συντάγματος περί ισότητας, καθώς από τα απαγορευτικά μέτρα εξαιρούνται υπουργοί, βουλευτές και σειρά άλλων προσώπων.



    ΣΧΟΛΙΑ