• Κοινωνία

    Μεγάλος Περίπατος: Πράσινο φως από το δημοτικό συμβούλιο για την τελική ανάπλαση της κάτω πλευράς της πλατείας Συντάγματος


    Μια νέα πλατεία από την κάτω πλευρά της πλατείας Συντάγματος, αποκτά η Αθήνα.

    Το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας, στη σημερινή του συνεδρίαση, ενέκρινε κατά πλειοψηφία την αρχιτεκτονική μελέτη για την ανάπλαση της κάτω πλευράς της ιστορικής κεντρικής πλατείας της πρωτεύουσας της χώρας. Οι υπάρχουσες πιλοτικές παρεμβάσεις στην κάτω πλευρά της θα δώσουν πλέον τη θέση τους στα οριστικά και μόνιμα έργα, τα οποία προβλέπουν διαπλάτυνση των πεζοδρομίων της Φιλελλήνων, μια νέα “αναζωογονημένη” πρόσοψη του πεζόδρομου της Ερμού αλλά και πλούσια φύτευση μεγάλων, ψηλών δέντρων και πράσινου.

    Σύμφωνα με την μελέτη δημιουργούνται περίπου 1.000 τετραγωνικά μέτρα νέου ζωτικού δημοσίου χώρου. Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται η δημιουργία ενός νέου δημόσιου χώρου στην καρδιά της πόλης, στον οποίο θα φυτευτούν 28 νέα μεγάλα δέντρα με συνεισφορά στο μικροκλίμα της πλατείας, τη σκίαση, την ελκυστικότητά της νέας πλατείας, τη φιλικότητα προς τους επισκέπτες.

    Παράλληλα, θα δημιουργηθούν δύο διαμήκης πέργκολες, που θα προσφέρουν πρόσθετη σκίαση αλλά κυρίως θα οργανώσουν αστικά ενοποιητικά τον χώρο και κατ’ επέκταση τον εξοπλισμό και τα τραπεζοκαθίσματα των καταστημάτων, σε οριοθετημένες θέσεις. Το έργο στηρίζεται στη μελέτη που είχε εκπονήσει πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες ομάδα αρχιτεκτόνων υπό τον διάσημο Έλληνα καθηγητή Δημήτρη Μανίκα, η οποία είχε κερδίσει το διαγωνισμό για την πλατεία Συντάγματος. Η μελέτη επικαιροποιήθηκε τώρα από τον κ. Μανίκα σε συνεργασία με την ομάδα μελέτης και τις υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων.

    Στον στόχο της Δημοτικής του Αρχής για μια νέα Αθήνα, προσβάσιμη, σύγχρονη και λειτουργική αναφέρθηκε στην ομιλία του ο δήμαρχος, Κώστας Μπακογιάννης. “Σήμερα η Αθήνα”, είπε, “έχει τρεις μεγάλους στόχους: Την απελευθέρωση – ανακατανομή δημόσιου χώρου, τη βιώσιμη κινητικότητα και τη διατήρηση των χρήσεων γης , δηλαδή του DNA της”.

    Ο κ. Μπακογιάννης έκανε αναφορά στα έργα που έχουν γίνει ή έχουν δρομολογηθεί σ΄ όλες τις γειτονιές του δήμου. Και συγκεκριμένα στις αναπλάσεις της πλατείας Ομονοίας, της πλατείας Θεάτρου, τις παρεμβάσεις στο ιστορικό τρίγωνο, για τα μεγαλύτερα, τις τελευταίες δεκαετίες, προγράμματα ασφαλτοστρώσεων, ανακατασκευών πεζοδρομίων κ.α. που πραγματοποιούνται. Απαντώντας στις επικρίσεις για έλλειψη διαβούλευσης, ο δήμαρχος Αθηναίων υπογράμμισε ότι “κανένα έργο δεν έχει συζητηθεί τόσο πολύ, όσο οι παρεμβάσεις του Μεγάλου Περιπάτου”.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Διαβάστε επίσης

    Μητσοτάκης στην Τρίπολη: Είμαι αποφασισμένος να μην επαναλάβουμε με τη νέα ΚΑΠ τα λάθη του παρελθόντος

    Πλακιωτάκης: Κοινό το ενδιαφέρον για τη διαλεύκανση της υπόθεσης Βαλυράκη

    Τζεφ Μπέζος: Ενθουσιασμένος για την αυριανή πτήση στο διάστημα



    ΣΧΟΛΙΑ