• Κοινωνία

    Προς συνολική κατάργηση το Obamacare

    An Obamacare logo is shown on the door of the UniVista Insurance agency in Miami, Florida on January 10, 2017. – As President-elect Donald Trump’s administration prepares to take over Washington, they have made it clear that overturning and replacing the Affordable Care Act is a priority. (Photo by RHONA WISE / AFP)


    Η αιφνιδιαστική προσπάθεια της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ για την ακύρωση του προγράμματος πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας (Obamacare) βρίσκεται σε εξέλιξη, παρά την αντίθεση δύο σημαντικών μελών της.

    Στην ακύρωση του αναφερόμενου προγράμματος φέρονται να αντέδρασαν ο υπουργός Υγείας Άλεξ Αζάρ, αλλά κι ο Γενικός Εισαγγελέας των ΗΠΑ, Ουίλιαμ Μπαρ, σχολιάζει το “Politico.”

    Της νέας δραματικής προσπάθειας για την κατάργηση του Obamacare ηγούνται, ο υπεύθυνος εσωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης Τραμπ, Τζο Γκρόγκαν, αλλά κι ο υπηρεσιακός διευθυντής του Γραφείου Διαχείρισης του Προϋπολογισμού στον Λευκό Οίκο, Ρας Βόουτ, σύμφωνα με τρεις πηγές που έχουν άμεση γνώση για την λήψη της απόφασης.

    Τα δύο ηγετικά στελέχη, είναι στενοί πολιτικοί σύμμαχοι του υπηρεσιακού Προσωπάρχη του Λευκού Οίκου Μικ Μαλβέινι, ο οποίος και βοήθησε αποφασιστικά για την οργάνωση της όλης κίνησης.

    Η επιστολή δύο γραμμών που έστειλε το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης σε ομοσπονδιακό εφετείο και η οποία αντέστρεψε την αντίθεση της αμερικανικής κυβέρνησης σε μία μήνυση κατά του αναφερόμενου προγράμματος υγείας, που εφαρμόζεται από το 2010, προκάλεσε έκπληξη σε αρκετούς Ρεπουμπλικάνους.

    Οι ίδιοι Ρεπουμπλικάνοι εκτιμούν ότι η ενεργοποίηση της προσπάθειας για την κατάργηση του Obamacare εμπεριέχει έναν υψηλό βαθμό πολιτικού ρίσκου, καθώς το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα δεν κατόρθωσε να διαμορφώσει μία ενοποιημένη στάση, για την προώθηση ενός εναλλακτικού προγράμματος πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας.

    Η αρνητική αυτή εξέλιξη για τους Ρεπουμπλικάνους καταγράφηκε ως μία από τις βασικές αιτίες για την απώλεια της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας στην Βουλή των Αντιπροσώπων, από τις ενδιάμεσες εκλογές για το Κογκρέσο, που πραγματοποιήθηκαν στις 6 Νοεμβρίου του 2018.

    Από την άλλη μεριά, η αρνητική στάση των Ρεπουμπλικάνων στην εφαρμογή του Obamacare, έδωσε την πολιτική ευκαιρία στους Δημοκρατικούς να παρουσιάσουν τα ζητήματα της υγείας ως κεντρικά θέματα της προεκλογικής τους ατζέντας και να κερδίσουν την Βουλή των Αντιπροσώπων στις εκλογές του Νοεμβρίου.

    Η νέα πρόκληση με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπη η εφαρμογή του Obamacare, είναι το αποτέλεσμα μιας ζωηρής συζήτησης που άρχισε στο εσωτερικό της κυβέρνησης Τραμπ στα τέλη του 2018 και συνεχίστηκε μέχρι την προχθεσινή αναγγελία της νέας κίνησης.

    Από την πλευρά του, ο Αζάρ είχε ταχθεί κατά της υποστήριξης μιας μήνυσης για την κατάργηση του Obamacare στην διάρκεια μιας συνάντησης που είχε γίνει τον περασμένο Δεκέμβριο στον Λευκό Οίκο, δίνοντας έμφαση στην απουσία μιας εναλλακτικής λύσης από την πλευρά των Ρεπουμπλικάνων, σύμφωνα με δύο πηγές που έχουν λάβει γνώση για το περιεχόμενο των συζητήσεων στο εσωτερικό της αμερικανικής κυβέρνησης.

    Από την άλλη μεριά, ο Μαλβέινι υποστήριξε ότι η υιοθέτηση μιας γενναίας στάσης θα μπορούσε να οδηγήσει το Κογκρέσο να ψηφίσει για την κατάργηση και την αντικατάσταση του αναφερόμενου προγράμματος.

    Σε ανακοίνωσή του το αμερικανικό υπουργείο Υγείας (HHS) άφησε να εννοηθεί ότι δεν υπήρξε κάποια διαμάχη μεταξύ του Αζάρ και του Μαλβέινι, σχετικά με την μήνυση για το Obamacare.

    “Ο υπουργός Αζάρ υποστηρίζει πλήρως την θέση δικαστικού αγώνα της κυβέρνησης στην υπόθεση αυτή,” ανέφερε σε ανακοίνωσή της, η εκπρόσωπος του HHS Κέιτλιν Όκλεϊ. “Ο οποιοσδήποτε υπαινιγμός ότι ο υπουργός Αζάρ ‘συγκρούστηκε’ με τον Μαλβέινι είναι λανθασμένος,” ανέφερε χαρακτηριστικά η ίδια ανακοίνωση.

    Ο Μπαρ φέρεται επίσης, να ήταν αρνητικός ως προς την ίδια απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης για την ενεργοποίηση του δικαστικού αγώνα κατά του Obamacare, ενώ ως γενικός εισαγγελέας, βρίσκεται στην δύσκολη θέση να ηγείται του υπουργείου που έχει καθοριστικό ρόλο στην δικαστική προσπάθεια του Λευκού Οίκου.

    Η αντίθεση του Μπαρ στηρίχθηκε μερικώς στον σκεπτικισμό συντηρητικών δικηγόρων, για την σκοπιμότητα και την σοφία της πολιτικής πρόθεσης κατάργησης του αναφερόμενου νόμου για την πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας, που είναι γνωστός κι ως Affordable Care Act (ACA).

    Το Συνταγματικό Δικαστήριο των ΗΠΑ διατήρησε το 2012 την συνταγματικότητα της εφαρμογής του Obamacare, την οποία και αμφισβητεί η μήνυση της αμερικανικής κυβέρνησης που ενεργοποιήθηκε.

    Ο νέος Γενικός Εισαγγελέας των ΗΠΑ, ο διορισμός του οποίου στην ηγεσία του αμερικανικού υπουργείο Δικαιοσύνης εγκρίθηκε μόλις τον προηγούμενο μήνα, δεν εισακούστηκε από τον Λευκό Οίκο, ενώ η μήνυση που βρίσκεται πλέον σε ισχύ, έχει ως στόχο την πλήρη κατάργηση του νόμου που εφαρμόζεται στις ΗΠΑ, για την πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας.

    Προηγούμενα, η κυβέρνηση Τραμπ είχε υποστηρίξει μηνύσεις που στόχευαν στην κατάργηση της εφαρμογής τμημάτων του Obamacare κι όχι στην πλήρη κατάργησή του, όπως συμβαίνει αυτή την φορά.

    Μία πλήρης κατάργηση του Obamacare εκτιμάται ότι θα προκαλέσει συνθήκες χάους στο σύστημα υγείας των ΗΠΑ, στην περίπτωση που οι Ρεπουμπλικάνοι δεν κατορθώσουν να εφαρμόσουν ένα εναλλακτικό πρόγραμμα πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας.

    Ωστόσο, μέχρι στιγμής, οι Ρεπουμπλικάνοι δεν έχουν κατορθώσει να συμφωνήσουν σε ένα κοινό πλαίσιο ενός προγράμματος υγείας, για την αποφυγή δυσάρεστων εξελίξεων.

    Την μήνυση που ενεργοποιήθηκε από τον Λευκό Οίκο μέσω του υπουργείου Δικαιοσύνης, είχε προωθήσει μία ομάδα συντηρητικών γενικών εισαγγελέων, σε πολιτειακό επίπεδο.

    Η επιστολή που έστειλε προχθές το υπουργείο Δικαιοσύνης προς το εφετείο, έλεγε ότι οι ομοσπονδιακοί δικηγόροι θα υποστηρίξουν την απόφαση ενός περιφερειακού δικαστή, σύμφωνα με την οποία, η βασική προϋπόθεση του Obamacare (individual mandate) δεν μπορεί πλέον να ισχύσει ως επιβολή φόρου, καθώς το Κογκρέσο έχει μειώσει το σχετικό πρόστιμο στα μηδέν δολάρια, ενώ η κυβέρνηση από την πλευρά της, δεν μπορεί να επιβάλλει πρόστιμο μηδενικής αξίας.

    Το πλαίσιο του νόμου για την εφαρμογή του Obamacare προβλέπει την επιβολή προστίμου σε όσους για το 2018, δεν είχαν τις απαιτούμενες καλύψεις υγείας, ενώ το πρόστιμο αυτό, έχει μηδενιστεί από το Κογκρέσο.

    Η κίνηση του Λευκού Οίκου να υποστηρίξει την απόφαση του περιφερειακού δικαστή, αποτελεί -στην ουσία- μία κίνηση αποδοχής προς την κατεύθυνση κατάργησης όλου του νομικού πλαισίου για την πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας. Η κίνηση αυτή, αλλάζει την προηγούμενη στάση της κυβέρνησης Τραμπ, που υποστήριζε την μερική κατάργηση τμημάτων του Obacare, αφήνοντας σε λειτουργία αρκετές από τις προβλέψεις, συμπεριλαμβανομένων και της επέκτασης του προγράμματος βοήθειας (Μedicaid).

    “Είναι παράξενο. Δεν έχει λογική εξήγηση νομικά και δεν έχει νόημα, αναφορικά με τον τρόπο που προσεγγίζει τις υποθέσεις αυτές, το υπουργείο Δικαιοσύνης. Το υπουργείο προσπαθεί να αποφύγει τον δικαστικό αγώνα και συνήθως υπερασπίζεται ομοσπονδιακά νομοθετήματα,” δήλωσε ο Τζόναθαν Άντλερ καθηγητής Νομικών (Case Western Reserve University School of Law).

    Ένας εκπρόσωπος του Μπαρ δεν ανταποκρίθηκε άμεσα σε ένα αίτημα σχολιασμού των εξελίξεων.

    Σε αίτημα σχολιασμού των εξελίξεων δεν ανταποκρίθηκε άμεσα ούτε το υπουργείο Υγείας, αλλά ούτε κι ο Λευκός Οίκος.

    Ο Μαλβέινι από την πλευρά του, ακολουθεί μία πολιτική χαμηλού πολιτικού προφίλ στον Λευκό Οίκου του προέδρου Τραμπ, ενώ η προσπάθεια κατάργησης του Obamacare σήμερα, μετά την αποτυχία της πρωτοβουλίας των Ρεπουμπλικάνων το 2017, του δίνει μία ευκαιρία για να μετρήσει την επιρροή που ασκεί. Σε αντίθεση με την (μη επιτυχή) τακτική του προηγούμενου προσωπάρχη Τζον Κέλι, ο Μαλβέινι δεν έχει περιορίσει την πρόσβαση προσώπων προς τον πρόεδρο Τραμπ, προωθώντας τους πολιτικούς συμμάχους του, για την εδραίωση της επιρροής του.

    Μεταξύ αυτών κι ο Γκρόγκαν που ανέλαβε το Συμβούλιο Εσωτερικής Πολιτικής στα τέλη Ιανουαρίου.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Το Obamacare και πάλι στο στόχαστρο των Ρεπουμπλικανών

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε τον «θάνατο» του Obamacare



    ΣΧΟΛΙΑ