• Κοινωνία

    Πώς θα είναι μετά την ανάπλαση οι πλατείες σε Εξάρχεια, Ευαγγελισμό και Κολωνάκι (φωτό, βίντεο)

    • NewsRoom

    Η πρόταση για την ανάπλαση της πλατείας Κολωνακίου


    Τρεις προτάσεις επικράτησαν στους αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς για τα Εξάρχεια, το Κολωνάκι και τον Ευαγγελισμό, ενώ γνωστοποιήθηκαν τα τρία αρχιτεκτονικά γραφεία που θα αναλάβουν τα projects ανάπλασης.

    Στο απόσπασμα του πρακτικού της «Ανάπλασης Αθήνας ΑΕ» – που τρέχει τους αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς για την κατασκευή της γραμμής 4 του μετρό – από τις έξι προτάσεις που κατατέθηκαν για την πλατεία Εξαρχείων, επικράτησε αυτή του γραφείου Tense Architecture ενώ για την πλατεία του Ευαγγελισμού και του Κολωνακίου, από τις δεκατέσσερις προτάσεις που κατατέθηκαν, επικράτησαν οι προτάσεις των γραφείων Μ. P. Sparch και xza-architects αντίστοιχα.

    Εν τω μεταξύ, συνεχίζονται ο έντονες διαμαρτυρίες στην πλατεία Εξαρχείων, από πολίτες που αντιδρούν στην κοπή των δέντρων για την κατασκευή του μετρό και άλλων ενεργειών που αφορούν την ανάπλαση της περιοχής.

    Το πρωί ομάδα περίπου 20 ατόμων διαμαρτυρήθηκαν στο σημείο, ενώ σύμφωνα με την ΕΡΤ, η αστυνομία προχώρησε σε 4 προσαγωγές.

    Υπενθυμίζεται ότι απορρίφθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), η αίτηση 50 κατοίκων των Εξαρχείων, με την οποία ζητούσαν να ανασταλούν οι υπουργικές αποφάσεις για την κατασκευή σταθμού του μετρό στην πλατεία.

    Παράλληλα, στο ΣτΕ έχει κατατεθεί, προσφυγή προκειμένου να μετακινηθεί το εργοτάξιο του μετρό για τον νέο σταθμό στον Ευαγγελισμό από το πάρκο Ριζάρη, προκειμένου να σωθούν  270 δέντρα.

    Η πλατεία των Εξαρχείων

    Tα σχόλια της Κριτικής Επιτροπής για την πρόταση του γραφείου Tense Architecture:

    Πολύ καλή ισορροπία του δημόσιου χώρου της πλατείας, με σαφή κεντρικότητα του γλυπτού των τριών ερώτων, της ισχυρής περιμετρικής φύτευσης και της διαχείρισης της εισόδου στο μετρό, που «μεγαλώνει» την πλατεία, εξυπηρετώντας ανάλογα το μετρό.

    Κυκλοφοριακά, η πλατεία επεκτείνεται στις οδούς Στουρνάρη και Τρικούπη αφήνοντας μια λωρίδα διέλευσης μόνο, που οργανώνει περιμετρικά ήπιες κυκλοφορίες στην ευρύτερη περιοχή.

    Πηγή: Tense Architecture

    Η οργανωμένη φύτευση αναδεικνύει την αστική πλατεία, απέχοντας από τον αστικό κήπο και τις σύνθετες υπερκείμενες κατασκευές.

    Το αστικό περιβάλλον της πλατείας με τις καλές πολυκατοικίες και το VOX αναδεικνύονται.

    Τα υλικά είναι σωστά διαλεγμένα για να είναι ανθεκτικά στη χρήση και διαπερατά με άρτια αισθητική. Καλά σχεδιασμένος και λιτός εξοπλισμός.

    Οργάνωση απορροής ομβρίων, σχάρες δέντρων, φωτισμός.

    Γενικά, καλά οργανωμένη προσέγγιση σε πολλά επίπεδα που δίνει ένα ολοκληρωμένο αποτέλεσμα.

    Πηγή: Tense Architecture

    Η πρόταση επιχειρεί μια ενδιαφέρουσα ανάγνωση της πλατείας που οδηγείται συνθετικά από τη σαφή διάκριση ανάμεσα σε ένα δημόσιο χώρο πλατείας γειτονιάς και ένα δημόσιο χώρο σταθμού μετρό μεγάλης εμβέλειας.

    Η πρόσβαση στον χώρο της πλατείας και η απρόσκοπτη προσπέλαση από και προς τη λειτουργία του μετρό θεωρείται επιτυχής, καθώς διαμορφώνεται μέσω μιας εύληπτης και άνετης εισόδου, σε μικρή βύθιση από τον κυρίως χώρο της πλατείας και διακριτά προς αυτή, ώστε να εκτονώνεται πιο ανώδυνα η αυξημένη λειτουργία του σταθμού.

    Η πλατεία του Ευαγγελισμού

    Tα σχόλια της Κριτικής Επιτροπής για την πρόταση του γραφείου Μ. P. Sparch:

    Έχει τα περισσότερα ενδιαφέροντα στοιχεία τα οποία ανταποκρίνονται σε πολύ μεγάλο βαθμό στα κριτήρια του διαγωνισμού.

    Πηγή: Μ. P. Sparch

    Σύμφωνα με την αξιολόγηση, εμφανίζεται κόμβος εναλλαγής δικτύου υπόγειας και υπέργειας κινητικότητας με πολύ καλό επίπεδο σχεδιασμού, με ενδιαφέρουσες γεωμετρίες, ήπια παρέμβαση, συνδυασμό διαφορετικών στοιχείων και πολύ καλή αντιμετώπιση του φωτισμού της υπόγειας στάθμης.

    Κεντρική ιδέα: ο άνθρωπος και η κινητοποίηση των αισθήσεών του ως νήμα σύνδεσης τόπου, χώρου και χρόνου.

    Πηγή: Μ. P. Sparch

    Επιτυχής είναι η διείσδυση του φυσικού φωτισμού στον σταθμό ως πρόταση όσμωσης και ανάδειξης δύο κόσμων: άνω-κάτω, σκιά-φως, μέσα-έξω. Επιτυχής είναι επίσης η διατήρηση και ενίσχυση του φυσικού στοιχείου, με ελάχιστο αποτύπωμα σκληρού δαπέδου στις επίγειες συνδέσεις.

    Η πλατεία του Κολωνακίου

    Πολύ ενδιαφέρουσα και τολμηρή η πρόταση του γραφείου xza-architects για τη συνολική αναθεώρηση της πλατείας σε σχέση με τον περιβάλλοντα αστικό ιστό.

    Πηγή: xza-architects.gr

    Στο πρακτικό αναφέρεται ότι έχει συλλάβει και χειριστεί καλά τη διαφορά ύψους και την προσβασιμότητα.

    Πηγή: xza-architects.gr

    Έχει καλή αντίληψη περιβαλλοντικού σχεδιασμού, της υλικότητας και της ευρύτερης πολεοδομικής κλίμακας.

    Πολύ καλή διάγνωση του αστικού περίγυρου της πλατείας και των υψομετρικών διαφορών για τη διαμόρφωση της σχεδιαστικής προσέγγισης.

    Πηγή: xza-architects.gr

    Βασικοί στόχοι είναι η μεταφορά της ζωής στο κέντρο της πλατείας, η αστική κινητικότητα και ο περίπατος, καθώς και η ανάκτηση του φυσικού περιβάλλοντος.

    Πηγή: xza-architects.gr

    Η πρόταση έχει δύο συνεργαζόμενα επίπεδα: την πλατεία, σχετικά οριζόντια, στο χαμηλό επίπεδο της οδού Κουμπάρη, που επιτρέπει την ανάπτυξη των περισσότερων δραστηριοτήτων μιας αστικής πλατείας για κάθε ηλικία, και το διάζωμα, ως κυκλικό belvedere, που έχει αφετηρία την Πατριάρχου Ιωακείμ και υπερυψούται σε ελεύθερο περίπατο προς την Κουμπάρη.

    Πηγή: xza-architects.gr

    Επίσης, εκτός άλλων, αξιολογήθηκαν θετικά η επιλογή μεσογειακής βλάστησης με χαμηλές ανάγκες συντήρησης και ανθεκτικότητα, η διαχείριση των υδάτων με ανάσχεση ομβρίων από φυτεμένες νησίδες και απορροφητικά δάπεδα και η συλλογή τους στη χαμηλότερη στάθμη για επαναχρησιμοποίηση καθώς και η εισαγωγή του νερού ως στοιχείο δροσισμού και παιχνιδιού.

    Πηγή: xza-architects.gr

    Δείτε το σχετικό βίντεο:  

    Διαβάστε επίσης: 

    Ελεγκτικό Συνέδριο: Πώς αμείβονται οι συνταξιούχοι που συνεχίζουν να εργάζονται

    Τις 44.000 έφτασαν οι αιτήσεις για το Youth Pass

    Meteo: Προειδοποίηση για χαλάζι στην Αθήνα



    ΣΧΟΛΙΑ