• Κοινωνία

    Πώς θα επανυπολογιστούν οι ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές εισφορές – Τι θα προβλέπει η νέα ρύθμιση των 120 δόσεων


    Τις τεχνικές λεπτομέρειες αναζητά η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για την υλοποίηση της νέας ρύθμισης ασφαλιστικών οφειλών σε 120 δόσεις για ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες.

    Η νέα ρύθμιση, που θα τεθεί σε εφαρμογή από τον Μάρτιο, θα δίνει την δυνατότητα στους οφειλέτες να αποπληρώσουν τις ληξιπρόθεσμες εισφορές τους έως και το 2018 σε έως 10 χρόνια. Όπως έχει εξαγγείλει η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, η  ρύθμιση θα προβλέπει επανυπολογισμό και κούρεμα της βασικής οφειλής έως και 70%, ενώ η περικοπή στις προσαυξήσεις θα φτάνει το 85%.

    Σε έως 120 δόσεις θα μπορούν να αποπληρωθούν οφειλές άνω των 6.000 ευρώ για ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, ενώ για αγρότες άνω των 3.600 ευρώ. Οι ασφαλισμένοι των πρ. ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ με νέα οφειλή κάτω των 6.000 ευρώ θα μπορούν να ρυθμίσουν την οφειλή τους σε λιγότερες δόσεις, με την ελάχιστη να ανέρχεται στα 50 ευρώ. Αντίστοιχα οι αγρότες με νέες οφειλές κάτω των 3.600 ευρώ θα μπορούν να ρυθμίσουν με ελάχιστη δόση τα 30 ευρώ.

    Όπως είχε γράψει το mononews.gr, οι αρμόδιοι στο  υπουργείο Εργασίας ζήτησαν στοιχεία για τα πραγματικά εισοδήματα των οφειλετών από τη βάση δεδομένων του taxis  της ΑΑΔΕ. Οι διαθέσιμες πληροφορίες αφορούν τα έτη 2002- 2016.

    Με βάση τα δεδομένα λοιπόν οι οφειλές θα χωριστούν σε τρία επίπεδα:

    -Όσες έχουν δημιουργηθεί πριν το 2002 δεν θα επανυπολογιστούν θα διαχωριστούν σε βασική οφειλή και προσαυξήσεις. Η βασική θα παραμείνει ως έχει. Θα κουρευτούν κατά 85% οι προσαυξήσεις.

    -Όσες έχουν δημιουργηθεί από 2002- 2016 θα διαχωριστούν επίσης σε βασική οφειλή και προσαυξήσεις. Το βασικό ποσό θα επανυπολογιστεί με βάση το ετήσιο πραγματικό φορολογητέο εισόδημα του ωφελούμενου με βάση τα στοιχεία της ΑΑΔΕ. Η πραγματική οφειλή θα κουρευτεί πάνω από 50%, ενώ το κούρεμα στις προσαυξήσεις θα φτάνει το 85%. Σε περίπτωση που δεν υπάρχουν τα απαιτούμενα στοιχεία για το πραγματικό εισόδημα του οφειλέτη, τότε η οφειλή θα επανυπολογίζεται με βάση την ελάχιστη εισφορά.

    -Όσες έχουν δημιουργηθεί το 2017 και το 2018 θα διαχωρίζεται επίσης σε κύρια οφειλή και προσαυξήσεις, η βασική οφειλή δεν θα επανυολογιστεί, καθώς ήδη είναι με βάση το καθαρό φορολογητέο εισόδημα. Κούρεμα 85% θα υπάρξει στις προσαυξήσεις.

    Τα ποσά θα προστεθούν και θα δημιουργήσουν τη νέα βασική οφειλή, η οποία θα μπορούν να αποπληρωθούν σε 120 δόσεις με ελάχιστο ποσό δόσης τα 30 ευρώ για τους αγρότες και τα 50 ευρώ για τους υπόλοιπους. Στη νέα ρύθμιση θα εντάσσονται και οφειλές στο ΕΤΕΑΕΠ από απλήρωτες εισφορές επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ παροχών.

    Όσοι δεν ενταχθούν στην ρύθμιση οφειλών θα βρεθούν αντιμέτωποι με αναγκαστικά μέτρα είσπραξης και κατασχέσεις από το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Τίτλος κτήσης: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την καταβολή εισφορών (παραδείγματα)

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πρώτη κατοικία: Σκληρή γραμμή διαλέγουν κυβέρνηση και τράπεζες – Ο ρόλος της ΕΚΤ



    ΣΧΟΛΙΑ