• Κοινωνία

    Πώς σχεδιάζει η Τουρκία να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί

    • NewsRoom


    Το ζήτημα της μετατροπής της ιστορικής εκκλησίας της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη σε τζαμί για τους μουσουλμάνους πιστούς φαίνεται να προσπαθεί να ανακινήσει και πάλι η Τουρκία, μέσω έμμεσων διαδικασιών.

    Το εν λόγω ζήτημα, όπως είναι γνωστό, αποτελεί «κόκκινο πανί» στις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, με τους πιο ένθερμους πιστούς μουσουλμάνους να ζητούν εδώ και χρόνια τη συγκεκριμένη αλλαγή «ταυτότητας» του ιστορικού ναού της Κωνσταντινούπολης.

    Υπενθυμίζεται ότι τελευταία εξέλιξη στο συνεχιζόμενο αίτημα των Τούρκων για την Αγία Σοφία ήταν η απόρριψη του αιτήματος που είχε καταθέσει το Ίδρυμα Προστασίας Ιστορικών Μνημείων και Περιβάλλοντος από το Συνταγματικό Δικαστήριο, με την απόφαση μάλιστα να είναι τόσο ισχυρή, που ουσιαστικά έδινε οριστικό και αμετάκλητο τέλος στην υπόθεση.

    Το νέο σχέδιο

    Το ίδιο Ίδρυμα φαίνεται να προχωρά, τώρα, σε νέες κινήσεις, προκειμένου να επιτύχει, με τρόπο έμμεσο, το πάγιο αίτημά του για μετατροπή του ναού σε τζαμί. Όπως μεταδίδει το Sigmalive, πρωτοσέλιδο της φιλο-κυβερνητικής εφημερίδας «Γενί Σαφάκ» είναι και πάλι σήμερα η Αγία Σοφία, καθώς, όπως υποστηρίζει το σχετικό δημοσίευμα, το Συμβούλιο της Επικρατείας της Τουρκίας πρόκειται να επανεξετάσει το ζήτημα της μετατροπής του μουσείου της Μονής της Χώρας -με τα σπουδαία μωσαϊκά- σε τέμενος.

    Αν αυτό ισχύσει και το μουσείο μετατραπεί σε τέμενος, το γεγονός αυτό αυτόματα δημιουργεί ένα ιστορικό και νομικό προηγούμενο και για άλλα μουσεία, που κατά την οθωμανική αυτοκρατορία λειτουργούσαν ως τζαμιά, μεταξύ των οποίων και η Αγία Σοφία.

    Σημειώνεται ότι το Μουσείο της Μονής της Χώρας, γνωστό και ως Kariye Cami είχε μετατραπεί σε μουσείο το 1945 με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου της τότε κυβέρνησης. Ωστόσο, σήμερα το Ίδρυμα Προστασίας Ιστορικών Μνημείων και Περιβάλλοντος κατέθεσε αγωγή, με αίτημα την ακύρωση της απόφασης του 1945 και τη μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί.

    Αν το 10ο τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, που θα εκδικάσει την υπόθεση, αποφασίσει υπέρ της μετατροπής, πάλι, της Μονής της Χώρας σε τέμενος, αυτό, σύμφωνα με όσα υποστηρίζει η τουρκική εφημερίδα, θα αποτελέσει δεδικασμένο και για την Αγία Σοφία, ώστε να ανοίξει και πάλι ως τζαμί, που αποτελεί πάγιο αίτημα των φανατικών μουσουλμάνων στην Τουρκία.

    Σημειώνεται ότι η Αγία Σοφία μετατράπηκε επίσης σε μουσείο, με βάση απόφαση του υπουργικού συμβουλίου το 1934. Η τουρκική εφημερίδα, ωστόσο, υποστηρίζει ότι αυτό είναι ένα διάταγμα που μπορεί να ανατραπεί δικαστικά και συγκεκριμένα από το Συμβούλιο της Επικρατείας.



    ΣΧΟΛΙΑ