• Κοινωνία

    Πώς επιστρέφουμε στα γυμναστήρια; H νέα κανονικότητα με πλέξιγκλας, θερμομέτρηση και απολυμαντικά


    Τα γυμναστήρια παίρνουν σιγά σιγά την σειρά τους σε εκείνα που ξεκινούν να επαναλειτουργούν, και η ενεργοποίησή τους έχει προγραμματιστεί να γίνει μέσα στο επόμενο διάστημα.

    Υπό ποιες, όμως, συνθήκες θα γυρίσουμε σε αυτά;

    Αυτό είναι ένα ζήτημα που απασχολεί μεγάλο μέρος του κόσμου, τόσο στην χώρα μας όσο και σε άλλα κράτη, όπου τα γυμναστήρια έχουν αναγκαστεί να διακόψουν τη λειτουργία τους εξαιτίας της πανδημίας.

    Ειδικοί σε χώρες όπου τα γυμναστήρια παραμένουν κλειστά, όπως η Ελλάδα εξετάζουν ήδη τους τρόπους και τα υγειονομικά πρωτόκολλα, βάσει των οποίων αυτά θα επαναλειτουργήσουν.

    Χαρακτηριστικό παράδειγμα του πώς θα μπορούσαν να λειτουργήσουν τα γυμναστήρια αποτελεί η περίπτωση του Χονγκ Κονγκ. Πριν λίγες μέρες, ένας δημοσιογράφος, ο Μπεν Λούκας, που ζει εκεί, δημοσίευσε στα κοινωνικά δίκτυα μία φωτογραφία από το γυμναστήριό του, που άνοιξε τις πόρτες του στις 8 Μαΐου.

    Στη φωτογραφία διακρίνονταν τα ελλειπτικά όργανα και, ανάμεσα σε αυτά, διάφανα διαχωριστικά.

    Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Pure Fitness, τα διαχωριστικά βοηθούν να σταματήσει η εξάπλωση του ιού όταν η απόσταση 1,5 μέτρων, σύμφωνα με την πρόταση της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ, δεν μπορεί να διατηρηθεί εύκολα, αναφέρει το CNBC.

    Στον τρόπο λειτουργίας των γυμναστηρίων στο Χονγκ Κονγκ αναφέρεται και δημοσίευμα της Daily Μail το οποίο, ωστόσο, τονίζει σχετικά με τα μέτρα που έχουν ληφθεί ότι, όποιος θέλει να γυμναστεί, θα πρέπει να συμπληρώσει μία δήλωση υγείας και να υποβληθεί σε έλεγχο της θερμοκρασίας του.

    Η νέα κανονικότητα στα γυμναστήρια
    Πρέπει επίσης:

    -Nα χρησιμοποιεί απολυμαντικό χεριών,

    -να σκουπίζει τα μηχανήματα με απολυμαντικό,

    -να αποφεύγει τους ψύκτες νερού,

    -να χρησιμοποιεί μαντηλάκια για να καθαρίσει το τηλέφωνό του και

    -να διατηρεί τις απαραίτητες κοινωνικές αποστάσεις ανά πάσα στιγμή.

    Συνεχίζοντας, επίσης, αναφέρει, δημοσιεύοντας και σχετικό βίντεο, ότι τα γυμναστήρια του Χονγκ Κονγκ έχουν εισαγάγει επίσης πλαστικά παραβάν που διαχωρίζουν τα όργανα άθλησης, ώστε να σταματήσουν την εξάπλωση του ιού.

    Όπως τονίζει το CNBC ωστόσο, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι τα διαχωριστικά αυτά πλαίσιο που χρησιμοποιούνται στο Χονγκ Κονγ δεν παρέχουν αρκετή προστασία. Τα όργανα επίσης θα πρέπει να απέχουν περίπου 2 μέτρα το ένα από το άλλο και να χρησιμοποιούν λιγότερα άτομα κάθε φορά, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος της διασποράς.

    Όλα όσα πρέπει να προσέχουμε στα γυμναστήρια

    Αναφερόμενος στους διαδρόμους, ο Κέβιν Χέφερμαν καθηγητής στο Πανεπιστήμιο των Συρακουσών σημειώνει ότι και λόγω του τρόπου που τους χρησιμοποιούν, τα γυμναστήρια δεν ενδείκνυνται για κοινωνικές αποστάσεις. Επιπρόσθετα, ο Τζέι Βάρκι αναπληρωτής καθηγητής ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Emory και επιδημιολόγος, στέκεται στο γεγονός ότι οι άνθρωποι, όταν γυμνάζονται, ιδρώνουν και αναπνέουν πολύ βαριά.

    Για τον λόγο αυτό, σχολιάζει το CNBC, η χρήση μάσκας κατά τη διάρκεια της προπόνησης μπορεί να γίνει μία τυπική διαδικασία, παρά το γεγονός ότι είναι δυσάρεστο να τη φορά κανείς ενόσω γυμνάζεται. «Η ανησυχία που θα είχα είναι ότι η ίδια η μάσκα θα υγραίνει και θα σταματήσει να λειτουργεί», σημειώνει ο Βάρκι και συνεχίζει: «Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να πάτε, το καταλαβαίνω. Αλλά έρχεται, επίσης, με την αναγνώριση των μέτρων (ασφαλείας) που πρέπει να λάβουμε».

    Ακόμα και με φυσικά εμπόδια και μάσκα, ο στόχος είναι να τηρούνται τα μέτρα αποστασιοποίησης, σύμφωνα με τον ίδιο.

    Ο Βάρκι αναφέρει επίσης ότι τα γυμναστήρια θα πρέπει να παρέχουν καθαριστικά υλικά που προστατεύουν από ιούς και να καταστήσουν σαφές στους θαμώνες ότι τα σπρέι και τα μαντηλάκια είναι εγκεκριμένα ενάντια στον ιό. Επιπλέον, «όλα αυτά τα απολυμαντικά έχουν συχνά από ένα έως δύο λεπτά χρόνο δράσης, σύμφωνα με τον καθηγητή γεγονός που σημαίνει ότι, αφού κάποιος ψεκάσει θα πρέπει να περιμένει μερικά λεπτά και μετά να σκουπίσει τον εξοπλισμό, για να μπορέσει να τον χρησιμοποιήσετε με ασφάλεια.

    Η νέα κανονικότητα στα γυμναστήρια

    Παρόμοια, η υγιεινή των χεριών είναι εξαιρετικά σημαντική, ειδικά όταν αγγίζουμε πολλές επιφάνειες στο γυμναστήριο. «Κάθε γυμναστήριο που εκτιμά την ασφάλεια των μελών του θα πρέπει να προσφέρει άμεσα απολυμαντικά χεριών και νεροχύτες για πλύσιμο», λέει ο Βάρκι.

    Πώς γίνονται όμως τα ομαδικά μαθήματα στα γυμναστήρια;

    Την απάντηση δίνει ο Λούκας, αναφέροντας ότι στο Χονγκ Κονγκ κάθε γκρουπ αποτελείται πλέον από 8 μόνο άτομα, σύμφωνα με τις οδηγίες κοινωνικής αποστασιοποίησης.

    «Οι άνθρωποι μπορούν (και πρέπει) να αναζητήσουν να εγγραφούν σε κάποια εικονική προσωπική προπόνηση one-on-one», προτείνει από την πλευρά του ο Χέφερμαν.

    Στο γυμναστήριο του Λούκας στο Χονγκ Κονγκ, ωστόσο, λαμβάνονται και άλλα μέτρα.

    Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο «πρέπει τώρα να συμπληρώσουμε μια σύντομη φόρμα με στοιχεία επικοινωνίας, το πρόσφατο ιστορικό ταξιδιού και να δηλώσουμε εάν είχαμε κάποια επαφή με άτομα που βρέθηκαν θετικά στον ιό. Και τα μέλη πρέπει να θερμομετρηθούν κατά την είσοδο στο γυμναστήριο, όπως είναι η στάνταρ διαδικασία για τα περισσότερα καταστήματα, μπαρ και εστιατόρια στο Χονγκ Κονγκ».

    Η νέα κανονικότητα στα γυμναστήρια



    ΣΧΟΛΙΑ