• Κοινωνία

    Πορτογαλία: Επιχειρήσεις, συνδικάτα και γιατροί ζητούν ενίσχυση των μέτρων δημόσιας υγείας για σταδιακή χαλάρωση του lockdown

    • NewsRoom
    Πορτογαλία


    Επικεφαλείς επιχειρήσεων, συνδικάτα και γιατροί ένωσαν τις δυνάμεις τους σήμερα προκειμένου να ασκήσουν πιέσεις στην κυβέρνηση να ενισχύσει τα μέτρα δημόσιας υγείας ώστε να επιτρέψει τη σταδιακή χαλάρωση του πανεθνικού lockdown, που έχει επιβληθεί εναντίον του νέου κορονοϊού.

    Σε επιστολή που εστάλη στον πρωθυπουργό της χώρας Αντόνιο Κόστα και τον πρόεδρο Μαρτσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα, οι 167 υπογράφοντες προτρέπουν την κυβέρνηση να κάνει υποχρεωτική τη χρήση προστατευτικών μασκών και να εγκαταστήσει ανέπαφα μηχανήματα με αντισηπτικό χεριών στους δημόσιους χώρους.

    “Ο σχεδιασμός της σταδιακής άρσης της καραντίνας απαιτεί επιπρόσθετα μέτρα περιορισμού του ιού προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο νέου ξεσπάσματος που θα μπορούσε να οδηγήσει σε κατά διαστήματα περιόδους καραντίνας… Είναι επιτακτική η ανάγκη να αυξηθούν τα μέτρα δημόσιας υγείας κατά της διασποράς” γράφουν.

    Τότε, η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα αρθεί σταδιακά, επιτρέποντας στην οικονομία να επιστρέψει στα κανονικά επίπεδα λειτουργίας, τονίζουν οι συνυπογράφοντες.

    Η Πορτογαλία έχει προς το παρόν καταγράψει 16.934 κρούσματα του νέου κορονοϊού και 535 θανάτους.

    Επιπλέον, στην επιστολή τους, οι υπογράφοντες ζητούν από την κυβέρνηση να υποβάλλει σε εξετάσεις όλα τα ύποπτα κρούσματα σε διάστημα 24 ωρών από τα πρώτα συμπτώματα και να εισαγάγει την ευρεία χρήση των ορολογικών τεστ σε ολόκληρη τη χώρα προκειμένου να εντοπίζει τα αντισώματα κατά της νόσου.

    Ένα από τα προτεινόμενα μέτρα είναι να ζητηθεί από τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών να ενημερώνουν τις αρχές σχετικά με τα στοιχεία επικοινωνίας των χρηστών, που έχουν προσβληθεί από τη νόσο Covid-19, για τις τελευταίες 14 ημέρες.

    Βάσει των δεδομένων γεωεντοπισμού, οι αρχές θα προειδοποιούν κατόπιν τους χρήστες που βρέθηκαν σε κοντινή απόσταση από τον νοσούντα σχετικά με τον κίνδυνο μόλυνσης μέσω μηνύματος στο κινητό ή τηλεφωνικής κλήσης.

    “Περισσότερα τεστ”
    Η υπουργός Υγείας της χώρας Μάρτα Τεμίντο είπε, σε μια συνέντευξη τύπου που παραχώρησε σήμερα, ότι προτεραιότητα είναι να γίνουν “περισσότερα τεστ”, προσθέτοντας ότι συνολικά 179.000 διαγνωστικά τεστ έχουν διενεργηθεί από τις αρχές Μαρτίου στη χώρα των 10 εκατομμυρίων ανθρώπων.

    “Καταγράφουμε ενθαρρυντικά αποτελέσματα στον τρόπο που διαχειριστήκαμε την πανδημία” είπε η Τεμίντο.

    “Τώρα, πρέπει να κάνουμε μικρά αλλά ασφαλή βήματα”.

    Οι αρχές επισημαίνουν ότι ο μικρός αριθμός κρουσμάτων στην Πορτογαλία δεν σημαίνει ότι οι περιορισμοί μπορούν να αρθούν εύκολα.

    Εξάλλου, ο επικεφαλής της Ανεξάρτητης Ένωσης Γιατρών της χώρας, ο Ζορζ Ρόκε ντε Κούνια, αμφισβήτησε την αξιοπιστία των επίσημων στοιχείων.

    “Υπάρχουν αποτυχίες στην καταγραφή των κρουσμάτων” είπε στην εφημερίδα Observador.

    “Δεν είναι δυνατόν, σε μία εβδομάδα, ολόκληρη η περιοχή της Λισαβόνας και του Βάλε ντο Τεζ να αναφέρουν μονάχα 15 νέα κρούσματα”.



    ΣΧΟΛΙΑ