• Κοινωνία

    Πορτογαλία: Διαδήλωση εστιατόρων και εργαζομένων στη Λισαβόνα κατά των μέτρων

    • NewsRoom

    Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα


    Το μπαρ της Πάουλα Μπαρόσο στη Λισαβόνα είναι κλειστό εδώ και οκτώ μήνες και η ιδιοκτήτρια αναγκάστηκε ήδη να απολύσει ορισμένους υπαλλήλους της, λόγω του οικονομικού αντίκτυπου της πανδημίας. Τώρα φοβάται ότι δεν θα μπορέσει να καλύψει τα έξοδά της για περισσότερο καιρό.

    Η 54χρονη ήταν μία από τους εκατοντάδες ιδιοκτήτες και εργαζόμενους σε μπαρ, εστιατόρια και νάιτκλαμπ που διαδήλωσαν σήμερα στη Λισαβόνα, πρώτη ημέρας της εφαρμογής του μερικού lockdown σε όλη σχεδόν την Πορτογαλία. «Πενθούμε και πρέπει να επιβιώσουμε», είπε η Μπαρόσο, ανάμεσα στο πλήθος των συγκεντρωμένων που ζητούσαν από την κυβέρνηση να τους επιτρέψει να εργαστούν. «Η κυβέρνηση δεν μας στηρίζει και δεν γίνεται να πεθάνουμε, δεν μπορούμε να μείνουμε στο σκοτάδι», πρόσθεσε.

    Τα μπαρ και τα νάικλαμπ παραμένουν κλειστά από τον Μάρτιο. Μολονότι τα εστιατόρια στο μεταξύ επαναλειτούργησαν, ιδιοκτήτες κα εργαζόμενοι φοβούνται ότι οι νέοι περιορισμοί θα ρίξουν ταφόπλακα στον τομέα. Τα Σαββατοκύριακα το lockdown ξεκινάει από τη 1 το μεσημέρι και ισχύει μέχρι τις 5 τα ξημερώματα. Όλα τα εμπορικά καταστήματα και τα εστιατόρια πρέπει να κλείνουν, με μερικές μόνο εξαιρέσεις. Τις καθημερινές έχει επιβληθεί απαγόρευση της κυκλοφορίας κατά τη διάρκεια της νύχτας.

    Ο σεφ Πάουλο Σίλβα είπε ότι το σχέδιο της κυβέρνησης, ύψους 25 εκατομμυρίων ευρώ, με βάση το οποίο θα αποζημιωθούν οι εστιάτορες για την απώλεια του εισοδήματός τους τα Σαββατοκύριακα, δεν αρκεί. «Είχα 23 εργαζόμενους και ήδη απέλυσα τους οκτώ», είπε ο Σίλβα, ο οποίος έκλεισε το ένα από τα δύο εστιατόριά του. «Ήταν η πιο θλιβερή ημέρα της ζωής μου και τώρα δεν αντέχω άλλο», πρόσθεσε.

    Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αντόνιο Κόστα λέει ότι τα νέα μέτρα είναι αναγκαία ώστε να τεθεί υπό έλεγχο η πανδημία και να αποφευχθούν ακόμη σκληρότεροι περιορισμοί τον επόμενο μήνα. Μέχρι σήμερα η Πορτογαλία, μια χώρα 10 εκατομμυρίων κατοίκων, μετρά 211.266 κρούσματα και 3.305 θανάτους από τον νέο κορονοϊό. Όπως και πολλές άλλες χώρες της Ευρώπης, βρίσκεται αντιμέτωπη με το δεύτερο κύμα της πανδημίας και οι μολύνσεις έσπασαν κάθε ρεκόρ την Παρασκευή, φτάνοντας τις 6.653 μέσα σε 24 ώρες.

    «Οι επιχειρήσεις κάνουν προσπάθειες για να συνεχίσουν τη λειτουργία τους, όμως για πολλές θα σημάνει το τέλος επειδή δεν μπορούν να αντέξουν πλέον», είπε η 48χρονη σεφ Πάουλα Ζανέιρο.

    Διαβάστε επίσης:

    Lockdown και στην Πορτογαλία, στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας

    Πορτογαλία: Οργή κατά του πρωθυπουργού Κόστα επειδή αποκάλεσε «δειλούς» μια ομάδα γιατρών

    Αυστρία: «Σκληρό lockdown» επιβάλλει από την ερχόμενη Τρίτη η ομοσπονδιακή κυβέρνηση συνασπισμού

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ