• Κοινωνία

    «Πόλεμος» για το ουκρανικό Boeing: «Καταρρίφθηκε από πύραυλο» λένε οι ΗΠΑ- «Δεν το ρίξαμε εμείς» απαντά το Ιράν

    • Βίκυ Βενιού


    Σε διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν εξελίσσεται η υπόθεση της αεροπορικής τραγωδίας του ουκρανικού Boeing 737-800 της Ukrainian International Airlines, που εξερράγη λίγες στιγμές μετά την απογείωσή του από αεροδρόμιο της Τεχεράνης, με αποτέλεσμα να κοστίσει τη ζωή σε 176 ανθρώπους

    Σοκ προκάλεσαν τα τελευταία στοιχεία αναφορικά με τα αίτια του δυστυχήματος, αλλά και το βίντεο ντοκουμέντο που δημοσίευσαν οι New York Times, στο οποίο απεικονίζεται ένας πύραυλος να χτυπά το αεροσκάφος και λίγο αργότερα αυτό να οδηγείται φλεγόμενο σε πτώση.

    Σημειώνεται ότι το δυστύχημα σημειώθηκε ελάχιστες ώρες μετά την πυραυλική επίθεση του Ιράν προς αμερικανικούς στόχους σε ιρακινό έδαφος, έχοντας ξεσπάσει μία γιγαντιαία διαμάχη μεταξύ του Ιράν και των ΗΠΑ. Ο θάνατος των 176 ανθρώπων φαίνεται να μένει στο παρασκήνιο, καθώς πρωταγωνιστικό στοιχείο της κόντρας αυτής είναι το βίντεο που δείχνει τον ιρανικό πύραυλο να χτυπά το αεροσκάφος. Από τη μία η Αμερική, έχοντας τη στήριξη του Καναδά και της Βρετανίας, υποστηρίζει ότι το ουκρανικό Boeing καταρρίφθηκε από ιρανικό πύραυλο, ακόμη και αν αυτό συνέβη κατά λάθος.

    Ιράν: Πλαστό το βίντεο – Η Ουκρανία δέχθηκε πιέσεις από τις ΗΠΑ να μας κατηγορήσει

    Από την άλλη, η πλευρά του Ιράν υποστηρίζει ότι το εν λόγω βίντεο, που απεικονίζει έναν ιρανικό πύραυλο να χτυπά το αεροσκάφος, είναι πλαστό και μόνο στόχο έχει να δημιουργήσει έναν «ψυχολογικό πόλεμο» εναντίον του κράτους.

    https://www.nytimes.com/video?src=vidm

    Από την πλευρά της, η Ουκρανία τηρεί σιγή ιχθύος, αρνούμενη να κάνει οποιαδήποτε επίσημη δήλωση για τα αίτια του αεροπορικού δυστυχήματος, πριν προχωρήσουν οι ειδικοί απεσταλμένοι εμπειρογνώμονες με τις έρευνές τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τους Ιρανούς, το Κίεβο είχε κάνει αρχικά λόγο για μηχανική βλάβη, χωρίς ωστόσο η αρχική αυτή δήλωση να ενισχύεται από μία επίσημη ανακοίνωση εκ μέρους του κράτους. Παράλληλα, η ιρανική πλευρά υποστηρίζει ότι η Ουκρανία δέχθηκε πίεση από την Ουάσινγκτον να κατηγορήσει το Ιράν για την πτώση του μοιραίου αεροσκάφους, που κόστισε τη ζωή στους 176 επιβαίνοντες.

    Ιράν: Στείλτε ειδικούς στις έρευνες

    Μάλιστα, για να ενισχύσει τη θέση και το επιχείρημά της, ότι δεν έχει καμία σχέση με το αεροπορικό δυστύχημα του ουκρανικού Boeing, η Τεχεράνη προσκάλεσε επίσημα τις ΗΠΑ και την αρμόδια αμερικανική υπηρεσία να μεταβούν στο Ιράν και να συμμετέχουν στις έρευνες των μαύρων κουτιών του αεροσκάφους.

    Πιο συγκεκριμένα, οι Αρχές του Ιράν προσκάλεσαν επισήμως το ομοσπονδιακό Εθνικό Συμβούλιο Ασφάλειας Μεταφορών (National Transportation Safety Board, NTSB) να συμμετάσχει στην έρευνα που διενεργούν για τη συντριβή ουκρανικού επιβατικού αεροσκάφους, με τις ΗΠΑ να ανταποκρίνονται θετικά, προμηνύοντας ότι θα διαπιστεύσουν έναν ειδικό, που θα βρεθεί στο σημείο της τραγωδίας, λαμβάνοντας μέρος στις έρευνες, σύμφωνα με όσα γνωστοποίησε χθες, Πέμπτη, Ιρανός αξιωματούχος.

    Ο Φαρχάντ Παρβαρές, αντιπρόσωπος της Ισλαμικής Δημοκρατίας στον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας (ΔΟΠΑ, αποτελεί μέρος του συστήματος του ΟΗΕ) δήλωσε, μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters: «Το NTSB απάντησε στον επικεφαλής της ομάδας μας που διενεργεί την έρευνα και ανήγγειλε πως στέλνει διαπιστευμένο αντιπρόσωπο».

    Από το αεροπορικό δυστύχημα στο Ιράν

    Από την πλευρά του, το Εθνικό Συμβούλιο Ασφάλειας Μεταφορών της Αμερικής απέφυγε να προβεί σε οποιοδήποτε σχόλιο, με ενημερωμένη πηγή να υποστηρίζει ότι πράγματι η αμερικανική υπηρεσία συμφώνησε να συμμετάσχει στην έρευνα, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι δεν είναι σαφές εάν ο εκπρόσωπός της μπορεί να κάνει κάτι ουσιαστικά, δεδομένων των κυρώσεων που έχουν επιβάλλει οι ΗΠΑ στο Ιράν.

    Ο ίδιος αξιωματούχος του Ιράν, πάντως, έκανε γνωστό ότι έχουν προσκληθεί και άλλες χώρες να πάρουν μέρος στην έρευνα, συμπεριλαμβανομένων της Ουκρανίας και του Καναδά.

    Το ομοσπονδιακό Εθνικό Συμβούλιο Ασφάλειας Μεταφορών των ΗΠΑ, από την πλευρά του, ανακοίνωσε ότι έλαβε επίσημη ειδοποίηση από τις αρχές του Ιράν για τη συντριβή του Boeing 737-800 ουκρανικής εταιρείας στο Ιράν και ότι όρισε διαπιστευμένο αντιπρόσωπό του στην έρευνα που διενεργείται για το δυστύχημα, αποδεχόμενο την πρόκληση που του απηύθυνε η Τεχεράνη.

    Την ίδια ώρα, η Υπηρεσία Ασφάλειας των Μεταφορών (Bureau de la sécurité des Transports, BST) του Καναδά γνωστοποίησε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη όλες οι σχετικές προετοιμασίες, ώστε ο δικός της αντιπρόσωπος που συμμετέχει στην έρευνα να επισκεφθεί τον τόπο της συντριβής του αεροσκάφους της Ukraine International Airlines (UIA), που εκτελούσε την πτήση PS752 όταν κατέπεσε, λίγα λεπτά μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο Ιμάμης Χομεϊνί της Τεχεράνης, με προορισμό το Κίεβο, προχθές, Τετάρτη.

    Μέσω δορυφόρων θα ερευνήσει η Ρωσία το ενδεχόμενο της κατάρριψης

    Σε εξέλιξη βρίσκονται παράλληλα και οι εργασίες της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας Roscosmos, η οποία προσφέρθηκε να μελετήσει τις εικόνες που κατέγραψαν οι ρωσικοί δορυφόροι από το Ιράν, μετά την πυραυλική επίθεση που εξαπέλυσαν οι Φρουροί της Επανάστασης εναντίον αμερικανικών βάσεων στο Ιράκ, προκειμένου να φωτίσει τα αίτια του δυστυχήματος. Σύμφωνα με την ρωσική πλευρά, οι δορυφόροι θα έχουν καταγράψει την πορεία όλων των πυραύλων που εκτοξεύθηκαν κατά τη διάρκεια της κρίσης που ξέσπασε, επομένως θα μπορέσουν να διαπιστώσουν αν υπήρξε ή όχι πύραυλος που εκτοξεύθηκε και χτύπησε το μοιραίο αεροσκάφος, λίγο πριν αυτό πέσει στο έδαφος και καταστραφεί ολοσχερώς.

    Από το σημείο συντριβής του αεροσκάφους

    Μπόρις Τζόνσον: Πλήρης και διαφανής διαδικασία για να διαπιστωθούν τα αίτια της τραγωδίας

    Επίσημη θέση πήρε και ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος υποστήριξε ότι υφίστανται μία σειρά από στοιχεία, τα οποία αποδεικνύουν ότι το ουκρανικό αεροσκάφος που συνετρίβη στο Ιράν καταρρίφθηκε από ένα πύραυλο εδάφους-αέρος, δεχόμενος ωστόσο ότι αυτό μπορεί να έγινε ακούσια.

    «Υπάρχει πλέον ένα σύνολο πληροφοριών σύμφωνα με τις οποίες το αεροσκάφος καταρρίφθηκε από ιρανικό πύραυλο εδάφους-αέρος. Αυτό ίσως να έγινε χωρίς πρόθεση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τζόνσον σε ανακοίνωσή του, συμπληρώνοντας ότι «το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζει να καλεί όλες τις πλευρές να αποκλιμακώσουν επειγόντως τις εντάσεις στην περιοχή», συμπλήρωσε.

    Παράλληλα, στηρίζοντας την επίσημη θέση των ΗΠΑ και του Καναδά, ο Βρετανός πρωθυπουργός απηύθυνε έκκληση για τη διεξαγωγή μίας πλήρους και διαφανούς έρευνας σχετικά με τα αίτια της συντριβής του αεροσκάφους.

    Τζάστιν Τριντό: Υπάρχουν αποδείξεις ότι το αεροσκάφος καταρρίφθηκε

    Στην ίδια λογική κινήθηκαν και οι δηλώσεις του πρωθυπουργού του Καναδά, Τζάστιν Τριντό, ο οποίος υποστήριξε επίσης το σενάριο της κατάρριψης του ουκρανικού αεροσκάφους από ιρανικό πύραυλο. Το αεροσκάφος «καταρρίφθηκε από ιρανικό πύραυλο εδάφους-αέρος», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός του Καναδά, προσθέτοντας ότι «έχουμε πληροφορίες από πολλές πηγές, κυρίως από τους συμμάχους μας και τις δικές μας υπηρεσίες», που «αφήνουν να εννοηθεί ότι το αεροπλάνο καταρρίφθηκε από ιρανικό πύραυλο εδάφους-αέρος. Μάλλον δεν έγινε σκόπιμα».



    ΣΧΟΛΙΑ