• Κοινωνία

    Aεροπορική τραγωδία στο Ιράν: Το σενάριο της τρομοκρατικής επίθεσης στο προσκήνιο των ουκρανικών ερευνών

    Από τον τόπο όπου σημειώθηκε η αεροπορική τραγωδία


    Τι εξετάζουν οι Ουκρανοί και πώς σχετίζονται οι Ρώσοι

    Κανένα σενάριο δεν έχει αποκλειστεί έως τώρα σε ό,τι αφορά στο αεροπορικό δυστύχημα που έλαβε χώρα χθες, Τετάρτη, σε αεροδρόμιο της Τεχεράνης, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους και οι 176 επιβαίνοντες στο ουκρανικό αεροσκάφος Boeing 737-800 της Ukrainian International Airlines, με την Ουκρανία να επιθυμεί να εξετάσει πιο διεξοδικά το ενδεχόμενο του τρομοκρατικού χτυπήματος.

    Η συντριβή σημειώθηκε μερικές ώρες αφού το Ιράν είχε εξαπολύσει πυραυλικές επιθέσεις εναντίον υπό την ηγεσία των ΗΠΑ δυνάμεων στο Ιράκ, οδηγώντας ορισμένους στην υπόθεση ότι το αεροπλάνο μπορεί να καταρρίφθηκε.

    Μετά την έντονη κόντρα που έχει δημιουργηθεί ανάμεσα στην Τεχεράνη και το Κίεβο, με την πρώτη να αρνείται να παραδώσει το μαύρο κουτί του μοιραίου αεροσκάφους και το δεύτερο να μην επιβεβαιώνει μηχανική βλάβη, ο γραμματέας του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας και άμυνας της Ουκρανίας, Αλέξι Ντανίλοφ προχώρησε σε μία ανάρτηση στο Facebook, επισημαίνοντας ότι η έρευνα για την συντριβή του ουκρανικού αεροσκάφους στην Τεχεράνη στρέφεται προς διάφορα σενάρια, ανάμεσα στα οποία συμπεριλαμβάνεται και αυτό του πλήγματος με αντιαεροπορικό πύραυλο, σύγκρουσης, έκρηξης στον κινητήρα ή και τρομοκρατικής ενέργειας, με την πρόκληση έκρηξης στο εσωτερικό του αεροσκάφους.

    Η δημοσίευση του γραμματέα του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας και άμυνας της Ουκρανίας, Αλέξι Ντανίλοφ σχετικά με τις έρευνες για το αεροπορικό δυστύχημα

    Ένα σενάριο που θα επιχειρήσει να εξετάσει η ουκρανική πλευρά είναι εκείνο που θέλει τους Ρώσους να βρίσκονται πίσω από την επίθεση, γι’ αυτό και το Κίεβο θα προχωρήσει σε σχετική έρευνα, για να διαπιστώσει εάν υπάρχουν συντρίμμια ρωσικού πυραύλου κοντά στο σημείο όπου διεξήχθη η αεροπορική τραγωδία. Το σενάριο αυτό, εξήγησε ο Ντανίλοφ, ξεκίνησε από πληροφορίες που διαδόθηκαν μέσω Διαδικτύου, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι στην σχετική έρευνα που διεξάγει η ουκρανική πλευρά συμμετέχουν εμπειρογνώμονες, που συμμετείχαν στην έρευνα της κατάρριψης της πτήσης MH17 της Malaysia Airlines στην ανατολική Ουκρανία το 2014.

    Παράλληλα, σε δήλωσή του που μεταδόθηκε από την ουκρανική τηλεόραση, ο πρόεδρος Ζελένσκι της Ουκρανίας απηύθυνε έκκληση , ώστε να μην γίνονται προσπάθειες χειραγώγησης, να μη διαδίδονται φήμες, θεωρίες συνωμοσίας και πρόωρες εκτιμήσεις για το δυστύχημα, ενώ την ίδια ώρα, κήρυξε τη σημερινή ημέρα ως ημέρα εθνικού πένθους για την Ουκρανία. Ο Ζελένσκι πρόσθεσε ότι θα επιδιώξει να μιλήσει με τον Ιρανό ομόλογό του, τον Χασάν Ροχανί, προκειμένου να του ζητήσει να ενταθεί η διμερής συνεργασία στην έρευνα για το δυστύχημα του 737-800.

    Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με το Reuters, στην πρώτη έκθεση της επιτροπής διερεύνησης του αεροπορικού δυστύχηματος των Ιρανών αναφέρεται ότι το αεροσκάφος της Ukraine International Airlines (UIA) είχε παρουσιάσει μηχανικό πρόβλημα πριν τη συντριβή. Επιπλέον, τα λεπτομερή στοιχεία της έκθεσης αναφέρουν ότι το αεροσκάφος προσπάθησε να επιστρέψει στο αεροδρόμιο «Ιμάμης Χομεϊνί» της Τεχεράνης, από το οποίο είχε απογειωθεί λίγη ώρα πριν.

    Ειδικότερα, η έκθεση των Ιρανών ερευνητών αναφέρει ότι το αεροσκάφος της ουκρανικής αεροπορικής εταιρίας έπιασε φωτιά, αμέσως πριν συντριβεί, νοτιοδυτικά της Τεχεράνης, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν και οι 176 επιβαίνοντες, σύμφωνα με μια πρώτη έκθεση Ιρανών ερευνητών. Η έκθεση του οργανισμού πολιτικής αεροπορίας του Ιράν επικαλείται μάρτυρες στο έδαφος και σε ένα διερχόμενο αεροσκάφος που βρισκόταν σε μεγάλο ύψος, οι οποίοι είπαν πως το αεροπλάνο είχε πιάσει φωτιά, ενώ βρισκόταν στον αέρα.

    Το ηλικίας τριών ετών αεροσκάφος, το οποίο είχε την τελευταία προγραμματισμένη συντήρηση τη Δευτέρα, αντιμετώπισε ένα τεχνικό πρόβλημα, λίγο μετά την απογείωση και είχε κάνει αναστροφή προς ένα κοντινό αεροδρόμιο, προτού συντριβεί, αναφέρει χαρακτηριστικά η έκθεση. Το τεχνικό πρόβλημα δεν διευκρινίζεται στην έκθεση, όπου αναφέρεται επίσης ότι δεν υπήρχε επικοινωνία μέσω ασυρμάτου με τον κυβερνήτη και πως το αεροσκάφος εξαφανίστηκε από τα ραντάρ σε ύψος 8.000 ποδών (2.440 μέτρων).Μέχρι στιγμής, δεν είναι σαφές αν ενδεχόμενο τεχνικό πρόβλημα θα μπορούσε να είχε σχέση με μηχανική βλάβη ή με ελαττωματικό εξάρτημα.

    Σοροί και ανθρώπινα μέλη από το σημείο του δυστυχήματος έχουν μεταφερθεί στο γραφείο του ιατροδικαστή για ταυτοποίηση, αναφέρεται στην έκθεση.Ρούχα και παπούτσια βρίσκονται διάσπαρτα στο χωράφι όπου συνετρίβη το αεροπλάνο την Τετάρτη. Διασώστες με μάσκες στο πρόσωπο απλώνουν στο έδαφος σάκους.

    Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι 5 πηγές προσκείμενες στις υπηρεσίες ασφαλείας δυτικών κρατών και συγκεκριμένα τρεις Αμερικανοί, ένας Ευρωπαίος κι ένας Καναδός που μίλησαν στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters υπό τον όρο να μην κατονομαστούν, επισήμαναν πως η πρώτη εκτίμηση που γίνεται είναι πως πράγματι υπήρξε βλάβη κινητήρα του αεροσκάφους και δεν καταρρίφθηκε από κάποιον πύραυλο.

    «Υπάρχουν στοιχεία που υποδεικνύουν ότι ο ένας κινητήρας υπερθερμάνθηκε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Καναδός.

    Επιπροσθέτως, στην έρευνα των Αρχών του Ιράν διευκρινίζεται ότι οι χώρες που έχουν γίνει δεκτές ως συμμετέχουσες στην έρευνα θα πρέπει να ορίσουν το πρόσωπο που θα εμπλακεί. Εκτός από τη χώρα όπου έγινε το γεγονός, όπως και τη χώρα στην οποία ανήκει το αεροσκάφος, δικαίωμα να στείλει ερευνητές έχει και η χώρα όπου το αεροσκάφος σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε. Στην προκειμένη περίπτωση πρόκειται για τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου επιτρέπεται να λάβουν διαπίστευση βάσει μιας σύμβασης του ΟΗΕ. Ωστόσο, καμία πλευρά δεν διευκρινίζει αν ερευνητές των ΗΠΑ θα σταλούν στο Ιράν.

    Η Πολιτική Αεροπορία του Ιράν δεν ήταν διαθέσιμη προκειμένου να διευκρινίσει τη θέση της. Οι εντάσεις ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και την Τεχεράνη έχουν αυξηθεί με τη δολοφονία από τις Ηνωμένες Πολιτείες του ανώτατου Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλειμανί την περασμένη Παρασκευή και η Τεχεράνη ανταπέδωσε με εκτόξευση πυραύλων εναντίον βάσεων στο Ιράκ όπου σταθμεύουν στρατιώτες των ΗΠΑ.

    Την ίδια ώρα, στην δημοσιότητα ήρθε και ένα βίντεο από κάμερα ασφαλείας, που απεικονίζει τη στιγμή της συντριβής του μοιραίου αεροσκάφους στην Τεχεράνη. Όπως αποκαλύπτεται και από το βίντεο, πρόκειται για μία γιγαντιαία έκρηξη, με τον ουρανό να γεμίζει από τα φλεγόμενα συντρίμμια του αεροσκάφους.

    https://twitter.com/detresfa_/status/1215142169775726592

    Σημειώνεται ότι το τελευταίο περιστατικό θέτει και πάλι υπό το φως των προβολέων την Μπόινγκ, η οποία αντιμετωπίζει μια κρίση ασφαλείας για έναν διαφορετικό τύπο 737, αν και το αεροπλάνο που συνετρίβη στο Ιράν δεν έχει το χαρακτηριστικό που φέρεται να προκάλεσε τις συντριβές των 737 MAX που έχουν έκτοτε καθηλωθεί στο έδαφος.

    Οι έρευνες για τη συντριβή αεροσκαφών είναι πολύπλοκες, απαιτώντας από τις ρυθμιστικές αρχές, τους ειδικούς και αεροπορικές εταιρίες διαφόρων χωρών να εργαστούν από κοινού. Η έκδοση μιας πρώτης έκθεσης εντός 24 ωρών δεν συνηθίζεται και μπορεί να χρειαστούν μήνες, προτού καθοριστεί πλήρως η αιτία.

    Η πτήση Τεχεράνη-Τορόντο μέσω Κιέβου ήταν δημοφιλής για τους Καναδούς ιρανικής καταγωγής που επισκέπτονταν το Ιράν καθώς δεν υπάρχουν απευθείας πτήσεις.



    ΣΧΟΛΙΑ