• Κοινωνία

    Πυροσβεστική: Έρευνα για δολιοφθορά μετά τις τέσσερις πυρκαγιές στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας σε 48 ώρες

    • NewsRoom
    Ένας πυροσβέστης μπροστά από ένα πυροσβεστικό όχημα με τον αριθμό κλήσης 199


    Το ενδεχόμενο δολιοφθοράς ερευνά η ανακριτική υπηρεσία της Πυροσβεστικής στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας, στο οποίο μέσα σε 48 ώρες έχουν καταγραφεί τέσσερα περιστατικά πυρκαγιών.

    Η Πυροσβεστική έχει ισχυρές ενδείξεις δολιοφθοράς, καθώς δεν θεωρεί τυχαίο πως την Παρασκευή εκδηλώθηκαν τρεις διαφορετικές πυρκαγιές, διαδοχικά σε τρία διαφορετικά σημεία του νοσοκομείου σε διαφορετικές ώρες.

    Συγκεκριμένα η πρώτη πυρκαγιά εκδηλώθηκαν στις 11.30 το βράδυ της Παρασκευής, στο τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, στις 11.30 το βράδυ, σε προθάλαμο μιας αποθήκης από κάποια χαρτόνια. Επί τόπου βρέθηκαν 17 πυροσβέστες με 7 οχήματα, οι οποίοι έσβησαν την φωτιά.

    Λίγο πριν τις τρεις τα ξημερώματα, η πυροσβεστική πήρε νέο σήμα για δύο νέες νέες εστίες, στο δεύτερο όροφο του νοσοκομείου.

    Στο σημείο επέστρεψαν 10 πυροσβέστες με πέντε οχήματα, αλλά τις δύο εστίες ήδη είχαν καταφέρει να τις σβήσουν οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου.

    Πριν από δύο ημέρες, την Πέμπτη, είχε προηγηθεί μία πυρκαγιά στον δεύτερο όροφο του νοσοκομείου και συγκεκριμένα σε θάλαμο της δεύτερης χειρουργικής κλινικής, η οποία τέθηκε υπό έλεγχο χάρη στις προσπάθειες των εργαζομένων που είχαν βάρδια εκείνη την ώρα και της Πυροσβεστικής που ανταποκρίθηκε άμεσα.

    Οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου ζητούν να μην συγκαλυφθεί τίποτα και να βρεθούν οι αιτίες εκδήλωσής των πυρκαγιών, ενώ ζήτησαν από την ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη να αναλάβει άμεσα δράση και να φυλάσσεται το νοσοκομείο για προληπτικούς λόγους, ειδικά εν όψει και της αυριανής γενικής εφημερίας.

    Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Υγείας,  ο κ. Χρυσοχοΐδης είχε ήδη ζητήσει πλήρη καταγραφή της πυρασφάλειας όλων των νοσοκομείων και μόλις ολοκληρωθεί αυτή η καταγραφή θα ξεκινήσουν οι απαραίτητες ενέργειες για την βελτίωση όπου χρειάζεται, σε όποια νοσοκομεία δηλαδή χρειάζεται.

    Η ανακοίνωση της 2ης ΔΥΠε Πειραιώς & Αιγαίου

    “Χθες 18/8/2023 περίπου στις 23.30 στο Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας “Άγιος Παντελεήμων”, στον συνδετικό διάδρομο μεταξύ ΤΕΠ και Κτιρίου Μαντούβαλου εκδηλώθηκε φωτιά από άγνωστα αίτια σε συστάδα χαρτόκουτων. Το προσωπικό ασφάλειας και τεχνικοί του νοσοκομείου επιχείρησαν με φορητά πυροσβεστικά μέσα ενώ ταυτόχρονα ειδοποιήθηκε η Πυροσβεστική Υπηρεσία η όποια και ολοκλήρωσε το έργο της κατάσβεσης.

    Στη 01.40 της 19/8/2023 νέα εστία φωτιάς εντοπίστηκε σε χώρο της Α’ Χειρουργικής Κλινικής σε σωρό χαρτιών. Η φωτιά αντιμετωπίστηκε άμεσα και έγινε ολική κατάσβεση από το προσωπικό με χρήση φορητών πυροσβεστικών μέσων και ρίψης ύδατος από τις πυροσβεστικές φωλιές. Επιπλέον κλήθηκε η Άμεση Δράση της Ελληνικής Αστυνομίας και διενεργήθηκαν έλεγχοι σε όλους τους χώρους εσωτερικούς και εξωτερικούς του νοσοκομείου από ομάδες της Δίας και του προσωπικού ασφάλειας. Προσωρινά αποκλείστηκε η έξοδος από το νοσοκομείο ώστε να διευκολυνθούν οι έρευνες.

    Στις 04.30 της 19/8/2023 εστία φωτιάς εκδηλώθηκε σε εξωτερικό χώρο του νοσοκομείου κοντά στη σκάλα εισόδου του οικήματος που στεγάζονται οι κοιτώνες των ιατρών, σε κάδο ακάθαρτου ιματισμού. Η φωτιά αντιμετωπίστηκε ολικά από το προσωπικό ασφάλειας που είχε εντολές για περιπολίες με τη χρήση φορητών μέσων και ρίψης ύδατος από πυροσβεστική φωλιά ενώ εκ νέου κλήθηκε η Άμεση Δράση της Ελληνικής Αστυνομίας και επί τόπου κατέφθασε περιπολικό και δύναμη της ομάδας Δίας που διενέργησε ελέγχους σε όλους τους εσωτερικούς χώρους του Νοσοκομείου καθώς επίσης και στον περιβάλλοντα χώρο.

    Καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας κλιμάκιο του ανακριτικού τμήματος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Πειραιά διενεργούσε έρευνα προκειμένου να διαπιστωθούν τα αίτια του πρώτου χρονικά συμβάντος.

    Σε καμία περίπτωση δεν κινδύνεψε ασθενής δεν παρουσιάστηκε πρόβλημα υγείας σε νοσηλευόμενο η εργαζόμενο του νοσοκομείου και δεν χρειάστηκε να πραγματοποιηθεί εκκένωση σε κανένα χώρο του νοσοκομείου. Μικρής κλίμακας ζημίες προκληθήκαν σε ξενοδοχειακό εξοπλισμό του νοσοκομείου”.

    Διοικητής Νοσοκομείου: Δεν κινδύνεψε ασθενής

    Το Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας, είναι ασφαλές για νοσηλευόμενους και επισκέπτες, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο διοικητής του Νοσοκομείου Ανδρέας Πλεμμένος, με αφορμή τα περαστικά μικρής έκτασης πυρκαγιών που σημειώθηκαν από τις 17 έως και τις 19 Αυγούστου.

    Ο κ. Πλεμμένος τονίζει ότι σε καμία περίπτωση δεν κινδύνεψε ασθενής, δεν παρουσιάστηκε πρόβλημα υγείας σε νοσηλευόμενο ή εργαζόμενο του νοσοκομείου και δεν χρειάστηκε να πραγματοποιηθεί εκκένωση σε κανένα χώρο του, παρά προκλήθηκαν μονάχα μικρής κλίμακας ζημιές σε ξενοδοχειακό εξοπλισμό του. Σημειώνει ότι υπάρχουν αυξημένα μέτρα φύλαξης στο νοσοκομείο, το οποίο αύριο εφημερεύει κανονικά.

    Υπενθυμίζεται ότι η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει ζητήσει έλεγχο των συστημάτων πυρασφάλειας σε όλα τα νοσοκομεία, με σκοπό την άμεση αναβάθμισή τους. Σε δηλώσεις της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η υποδιοικήτρια της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιώς και Αιγαίου, Μαρία Δίπλα, ανέφερε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη σχέδιο για την κάλυψη τυχόν κενών στο σύστημα πυρασφάλειας των νοσοκομείων της αρμοδιότητάς της.

    Τα αίτια των πυρκαγιών διερευνώνται από κλιμάκιο του ανακριτικού τμήματος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Πειραιά.

    Διαβάστε επίσης

    Νέα πυρκαγιά στο νοσοκομείο της Νίκαιας – Κατασβέστηκε άμεσα από την πυροσβεστική

    Φωτιά στο Κρατικό Νίκαιας: Εκκενώθηκαν θάλαμοι ασθενών

    Πυρκαγιά στην Αλεξανδρούπολη: Ενισχύονται οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής



    ΣΧΟΛΙΑ