• Κοινωνία

    Πυρκαγιές στην Αττική: Σε ύφεση τα μέτωπα – Ενισχύονται οι πυροσβεστικές δυνάμεις – Αποπνικτική η ατμόσφαιρα

    • NewsRoom


    Μάχη με τις αναζωπυρώσεις δίνουν οι ισχυρότατες δυνάμεις στην πυρκαγιά της Αττικής, η οποία, σύμφωνα με τους αρμόδιους αξιωματικούς του Πυροσβεστικού Σώματος, παρουσιάζει μια ελαφρώς καλύτερη εικόνα από το μεσημέρι του Σαββάτου, αλλά εξακολουθούν να τη θεωρούν εξαιρετικά επικίνδυνη ακόμα.

    Τα νέα από τα μέτωπα της πυρκαγιάς σε Θρακομακεδόνες, Βαρυμπόμπη Αφίδνες και Άγιο Στέφανο όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν από το Συντονιστικό της Πυροσβεστικής είναι πιο αισιόδοξα. Η πυρκαγιά είναι σε ύφεση αλλά εξακολουθεί να θεωρείται εξαιρετικά επικίνδυνη, καθώς αυξήθηκε η ένταση των ανέμων και σε συνδυασμό με την άνοδο της θερμοκρασίας τα πράγματα μπορούν να γίνουν και πάλι ανεξέλεγκτα.

    Ελικόπτερο Σικόρσκι ρίχνει νερό στη φωτιά στο μέτωπο της Μαλακάσας

    Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς ανέφερε ότι υπάρχει καλύτερη εικόνα στα πύρινα μέτωπα στην Αττική, αλλά αυτό δεν επιτρέπει εφησυχασμό, καθώς «διαχειριζόμαστε 55 φωτιές ταυτόχρονα σε όλη τη χώρα».

    Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται αύριο για 5 Περιφέρειες της χώρας, ανάμεσά τους και η Αττική και η Στερεά Ελλάδα.

    Κάτοικοι βοηθούν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς στην περιοχή των Θρακομακεδόνων

    Επικίνδυνη η ατμόσφαιρα στην Αττική

    Aύξηση των επιπέδων των επιβλαβών αιωρούμενων στην ατμόσφαιρα μικροσωματιδίων PM2.5 (λεπτά εισπνεόμενα σωματίδια, με διάμετρο περί τα 2,5 μικρόμετρα) καταγράφεται σχεδόν σε όλο το Λεκανοπέδιο Αττικής, με μεγαλύτερη επιβάρυνση στα Βόρεια και Ανατολικά διαμερίσματα, όπου μαίνεται η φωτιά, σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (ΕΑΑ).

    Το ΕΑΑ καλεί «να κλείσουν οι κάτοικοι τα παράθυρα και τις πόρτες των κατοικιών τους και αν πρέπει να εξέλθουν, να χρησιμοποιούν μάσκες N95, ΚΝ95 ή FFP2, που παρέχουν προστασία από τα σωματίδια PM2.5».

    Ενισχύονται οι πυροσβεστικές δυνάμεις

    Έφτασαν επίσης και οι 112 πυροσβέστες από την Ρουμανία με 23 οχήματα, οι οποίοι θα ενταχθούν. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό θα προωθηθούν και θα επιχειρούν στην Εύβοια, μαζί και με τους 100 Ουκρανούς πυροσβέστες που ήδη επιχειρούν εκεί από το πρωί.

    Εντός της ημέρα θα φτάσουν και τρία ελικόπτερα από τη Σουηδία καθώς και 16 Ισραηλινοί πυροσβέστες που επίσης θα επιχειρήσουν στην Αττική.

    Υπενθυμίζεται ότι στην Αττική επιχειρούν ήδη 40 Κύπριοι πυροσβέστες.

     

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

    Πολιτική Προστασία: Ποιες περιοχές κινδυνεύουν με πυρκαγιά αύριο 8/08

    Φωτιές: Έρχονται πέντε ακόμη ελικόπτερα στην Ελλάδα από Αίγυπτο και Ελβετία

    Φωτιά στην Εύβοια: Εκκενώνονται Μηλιές, Γαλατσάδες και Καματριάδες – Προς Ιστιαία η φωτιά



    ΣΧΟΛΙΑ