• Κοινωνία

    Πυρκαγιές στην Αρχαία Ολυμπία: Δύο πυροσβέστες και δύο εθελοντές τραυματίες – Νέες εκκενώσεις χωριών, απειλείται το χωριό Δήλιζα (upd)

    • NewsRoom
    Πυρκαγιές στην Αρχαία Ολυμπία: Δύο πυροσβέστες και δύο εθελοντές τραυματίες από τη μάχη με τη φωτιά


    Στο Κέντρο Υγείας Αρχαίας Ολυμπίας διακομίστηκαν δύο πολίτες που βοηθούσαν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς στην περιοχή. Ο ένας φέρει ελαφρά εγκαύματα και ο δεύτερος αντιμετωπίζει αναπνευστικά προβλήματα.

    Νωρίτερα, στο ίδιο Κέντρο Υγείας διακομίστηκαν δύο πυροσβέστες με ελαφρά εγκαύματα.

    Οι υγειονομικές δομές της περιοχής (Κέντρο Υγείας Αρχαίας Ολυμπίας, Νοσοκομείο Πύργου, Νοσοκομείο Αμαλιάδας και Κέντρο Υγείας Κρεστένων) και το ΕΚΑΒ έχουν τεθεί σε μέγιστη επιχειρησιακή ετοιμότητα.

    Εκκενώσεις σε 19 χωριά

    Εν τω μεταξύ, εντολή για την προληπτική εκκένωση δεκαεννέα κοινοτήτων της Ηλείας έχει δοθεί από χθες το μεσημέρι που εκδηλώθηκε η φωτιά στην περιοχή Ηράκλεια, του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας.

    Η πλέον πρόσφατη είναι η εντολή, στις 3 το μεσημέρι, για την προληπτική εκκένωση της κοινότητας Φρίξα, λόγω του πύρινου μετώπου που βρίσκεται σε εξέλιξη. Παράλληλα εκκενώνονται παιδικές κατασκηνώσεις που βρίσκονται στην περιοχή. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν καεί σπίτια στην Φρίξα.

    Από χθες μέχρι και σήμερα το μεσημέρι έχουν εκκενωθεί προληπτικά η Αρχαία Ολυμπία και οι κοινότητες Δήλιζα, Πεύκες, ‘Ανω – Κάτω Λούβρο, Μουριά, Λινάρια, Καμμένα, Βίλλια, Χελιδόνι, Μιράκα, Πελόπιο, Πλάτανος, Καυκανιά, Ηράκλεια, Κοσκινά, Μάγειρα και Κλαδέο.

    Απειλείται το χωριό Δήλιζα

    Σύμφωνα με την ΕΡΤ, η φωτιά έχει ζώσει το χωριό προερχόμενη από την Λιναριά. Ο ανατολικός άνεμος έχει φέρει τις φλόγες ακριβώς έξω από το χωριό Δήλιζα, το οποίο απειλείται και έχει μερικώς εκκενωθεί. Ο άνεμος ενισχύεται και τα πυκνά πεύκα γύρω από το χωριό και τις διάσπαρτες αγροικίες παραδίδονται στις φλόγες.

    Τα εναέρια μέσα κάνουν συνεχείς ρίψεις. Οι κάτοικοι προσπαθούν από γεωτρήσεις να αντλήσουν νερό για να προστατέψουν τα σπίτια του χωριού από την ανεξέλεγκτη πορεία της φωτιάς.

    Στην περιοχή υπάρχουν συνεχείς οικισμοί, για τους οποίους έχει δοθεί εντολή εκκένωσης. Στην ευρύτερη περιοχή έχουν καεί 20 σπίτια.

    Νέα πυρκαγιά στην περιοχή

    Την ίδια ώρα, νέα πυρκαγιά σημειώθηκε λίγο πριν τις 16:00 το απόγευμα , στην ευρύτερη περιοχή Κολλυρίου – Λαμπετίου. Στην περιοχή επιχειρούν 174 πυροσβέστες με 9 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 52 οχήματα, ενώ ρίψεις από αέρος πραγματοποιούν 6 ελικόπτερα και 7 αεροσκάφη.

    Οι φλόγες πλησιάζουν επικίνδυνα και στο Χελιδόνι, ενώ σε συναγερμό έχουν τεθεί οι πυροσβεστικές αρχές για τη Βύλιζα. Σύμφωνα με το ilialive.gr υπάρχουν εγκλωβισμένοι.

    Στο χωριό Πεύκες καίγονται σπίτια, περιουσίες και αμνοερίφια, ενώ οι κάτοικοι έχουν μεταφερθεί σε γειτονικά χωριά για να σωθούν.

    Διαβάστε επίσης

    Πυρκαγιά στη Μεσσηνία: Μήνυμα στο 112 για εκκένωση σε Διαβολίτσι και Άνω και Κάτω Μέλπεια
    Πυρκαγιές στην Εύβοια: Εκκενώνονται ακόμη τρία χωριά
    Τρεις αναζωπυρώσεις στη Βαρυμπόμπη: Μήνυμα του 112 για εκκένωση από Ιπποκράτειο Πολιτεία και Δροσοπηγή



    ΣΧΟΛΙΑ