• Κοινωνία

    Πυρκαγιές: Νέα νύχτα μάχης για την Πυροσβεστική σε Φθιώτιδα και Μαγνησία – Δύο νεκροί από τις φωτιές – Η κατάσταση στα άλλα μέτωπα

    • NewsRoom
    Πυρκαγιά στη Ρόδο


    Μια ακόμα δύσκολη νύχτα καλείται να περάσει η πυροσβεστική, καθώς ο θερμός νοτιοδυτικός άνεμος προκαλεί μεγάλα προβλήματα σε όλη τη χώρα, με δεκάδες πυρκαγιές, από τις οποίες οι πιο σοβαρές μαίνονται σε Μαγνησία και Φθιώτιδα.

    Δύο άνθρωποι, ένας άνδρας στον Άγιο Γεώργιο Φερών και μια γυναίκα στο Χοροστάσι Αλμυρού, έπεσαν θύματα των πολλαπλών μετώπων φωτιάς που ξεκίνησαν το απόγευμα της Τετάρτης στην περιοχή της Μαγνησίας, η οποία βρισκόταν στην κατηγορία 5 για τον κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιάς.

    Η άτυχη γυναίκα εντοπίστηκε απανθρακωμένη μέσα σε ένα τροχόσπιτο, το οποίο έζωσαν οι φλόγες πυρκαγιάς που ξεκίνησε στην περιοχή του Πλατάνου Αλμυρού. Μαζί της εντοπίστηκε χωρίς τις αισθήσεις του και ο σύζυγός της, ο οποίος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο.

    Λίγη ώρα αργότερα, νεκρός εντοπίστηκε στην περιοχή του Αγίου Γεωργίου Φερών ένας 45χρονος κτηνοτρόφος, ο οποίος επιχείρησε να σώσει το ποιμνιοστάσιό του, μετά την πυρκαγιά που ξέσπασε στο Βελεστίνο. Ο άνδρας, ο οποίος είχε δηλωθεί αγνοούμενος από τον αδελφό του, εντοπίστηκε απανθρακωμένος. Μάλιστα, η κάμερα της ΕΡΤ είχε απαθανατήσει τον άτυχο άνδρα, την ώρα που οι πρώτες φλόγες πλησίαζαν προς το μέρος του και συγγενείς του τον καλούν απεγνωσμένα να εγκαταλείψει την περιοχή.

    Την ίδια στιγμή, οι αρχές προχωρούσαν σε μια σύλληψη ατόμου στην περιοχή του Αλμυρού, το οποίο εντοπίστηκε να κουβαλά εύφλεκτα υλικά, ενώ είχε καταγγελθεί πως έβαζε φωτιές σε κάδους απορριμμάτων.

    Οι πυρκαγιές στη Μαγνησία

    H Μαγνησία δοκιμάζεται από τις φωτιές που ξέσπασαν το νωρίς το απόγευμα της Τετάρτης, των ώρα που στην περιοχή επικρατούσαν ισχυροί θερμοί και ξηροί άνεμοι.

    Η πιο σοβαρή πυρκαγιά είναι αυτή που ξέσπασε  σε αγροτοδασική έκταση στο Βελεστίνο, με την κινητοποίηση της Πυροσβεστικής να είναι μεγάλη και την Πολιτική Προστασία να στέλνει μηνύματα εκκένωσης σε Σέσκλο, Διμήνι, Παλιούρι και Βιομηχανική Περιοχή Βόλου. Μετά τις 15:30, μήνυμα 112 για να παραμείνουν σε ετοιμότητα εστάλη στους κατοίκους σε Βελεστίνο, Σέσκλο και Άγιο Γεώργιο Φερών.

    Αργά το βράδυ, νέο μήνυμα έλαβαν οι  κάτοικοι στις περιοχές Γλαφυρές, Κάκκαβο, Μελισσάτικα, Φυτόκο, Λούτζιγκα και Κογιάτικα για να βρίσκονται σε ετοιμότητα λόγω πυρκαγιάς.

    Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, υπάρχει ένα μέτωπο που έχει δυναμική, κοντά στο πεδίο βολής Βόλου, στην Αμυγδαλιά και κινείται προς Γλαφυρά. Όλο το βράδυ, σύμφωνα με την Πυροσβεστική θα γίνονται προσπάθειες ώστε να περιοριστεί, το μέτωπο.

    Φωτιά στον Πλάτανο Αλμυρού

    Προληπτικά η Αστυνομία έχει νωρίτερα κλείσει τον αυτοκινητόδρομο Βόλου-Βελεστίνου από τον ανισόπεδο κόμβο της περιφερειακής οδού και πάνω, ενώ πλέον η φλόγες έχουν μπει μέσα στις εγκαταστάσεις της Α’ ΒΙΠΕ και κατακαίει αύλειους χώρους βιομηχανικών και βιοτεχνικών εγκαταστάσεων, ενώ έχουν σταματήσει να κινούνται και τα τρένα, αφού η σιδηροδρομική γραμμή διέρχεται από την καιόμενη περιοχή.

    Πυρκαγιές όμως εκδηλώθηκαν και σε άλλα σημεία της Μαγνησίας, όπως στο Πλατάνο Αλμυρού, στις Μικροθήβες, στη Πάλτση Αργαλαστής, στο  Σέσκλο αλλά και στον Κρόκιο Αλμυρού, σε αγροτική έκταση. Η φωτιά στο Σέσκλο άλλαξε μάλιστα κατεύθυνση και ενώ κατευθυνόταν προς Κάπουρνα, πλέον κατευθύνεται προς τον νότο.

    Οι φωτιές δημιούργησαν προβλήματα στον ηλεκτρισμό κα κατ΄επέκταση στην ύδρευση.

    Το πρόβλημα επιτείνεται και από την διακοπή της υδροδότησης των ίδιων περιοχών, ενώ μέσα στον Βόλο η υδροδότηση είναι πολύ περιορισμένη, αφού λόγω της φωτιάς έχει τεθεί εκτός λειτουργίας το υδραγωγείο που βρίσκεται στην περιοχή, με αποτέλεσμα να υπάρχει απώλεια 1000 κυβικών μέτρων νερού ανά ώρα, η κατάσταση να οδηγείται στην εξάντληση των αποθεμάτων νερού στις δεξαμενές και να μην υπάρχει πίεση στο δίκτυο ύδρευσης της πόλης.

    Η ΔΕΥΑΜ Βόλου, με ανακοίνωσή της απευθύνει έκκληση στους πολίτες “να περιορίσουν τη κατανάλωση νερού στο ελάχιστο ώστε να μην υπάρξει έλλειψη υδροδότησης λόγω της χαμηλής πίεσης του δικτύου, αφού η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην περιοχή του Σέσκλου προκάλεσε βλάβη στο δίκτυο της ΔΕΔΔΗΕ και κατά συνέπεια η κεντρική δεξαμενή της περιοχής καθίσταται εκτός λειτουργίας, διατηρώντας ελάχιστα αποθέματα νερού. Εκτιμάται πως η υδροδότηση στην εν λόγω περιοχή θα αποκατασταθεί πλήρως τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης.

    Η κατάσταση στη Φθιώτιδα

    Την ίδια ώρα, μάχη με τις φλόγες δίνεται και στην Φθιώτιδα.

    Η φωτιά που εκδηλώθηκε κοντά στο Κάστρο Λαμίας το απόγευμα της Τετάρτης έλαβε γρήγορα διαστάσεις και για τον λόγο αυτό εκδόθηκε νέο μήνυμα από 112 για την εκκένωση του βορείου τμήματος της Λαμίας προς το κέντρο και νότια της πόλης. Στη συνέχεια ακολούθησε νεότερο μήνυμα από το 112 για την εκκένωση των οικισμών Νέα Μαγνησία, Μεγάλη Βρύση και Αγία Παρασκευή προς Στυλίδα.

    Για την αντιμετώπισή τους  επιχείρησαν ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις.

    H πρώτη εστία φέρεται να ξεκίνησε από τη συνοικία του Αφανού και στιγμιαία βρέθηκε στο Κάστρο και στη συνέχεια αφού έκαψε σπίτια και αποθήκη, κατευθύνθηκε πίσω από το νεκροταφείο της Ξηριώτισσας.

    Ένας πυροσβέστης και δύο πολίτες μεταφέρθηκαν στα Επείγοντα του Νοσοκομείου Λαμίας λόγω αναπνευστικών προβλημάτων, ενώ ένας ακόμη πυροσβέστης τραυματίστηκε ελαφρά στην προσπάθειά του να προσεγγίσει επικίνδυνη εστία σε δύσβατο σημείο.

    Η κατάσταση στην Λαμία ήταν καλύτερη αργά το βράδυ, ωστόσο όλοι παρέμεναν σε επιφυλακή λόγω του λίβα.

    Ειδικότερα, σύμφωνα  με την Πυροσβεστική, η  πυρκαγιά στο Κάστρο Λαμίας καταγράφει ύφεση, ωστόσο υπάρχουν κάποιες εστίες διάσπαρτες, σε αγροτικά σημεία όπου υπάρχουν ελιές , οι οποίες όμως δεν ανησυχούν προς το παρόν.

    Την ίδια ώρα με τη φωτιά στη Λαμία,  ένας άνθρωπος τραυματίστηκε από μια δεύτερη πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην Κάτω Τιθορέα. Στην περιοχή, μάλιστα, σημειώθηκαν δύο διαφορετικές πυρκαγιές.

    Η πρώτη εκδηλώθηκε νωρίς το απόγευμα της Τετάρτης στο χωριό Αγία Παρασκευή. Οι δυνάμεις από το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Αμφίκλειας επενέβησαν άμεσα μαζί με μηχανήματα του Δήμου και ήλεγξαν την κατάσταση. Ωστόσο, λίγο αργότερα φλόγες ξεπήδησαν από άλλο σημείο, λίγο έξω από την έδρα του Δήμου, με την πυρκαγιά να κατευθύνεται προς Άγιο Χαράλαμπο και Παναγίτσα. Και εκεί η πυρκαγιά παρουσιάζει καλύτερη εικόνα.

    Μια τρίτη πυρκαγιά είχε εκδηλωθεί νωρίτερα στην περιοχή Νέο Μοναστήρι Δομοκού, στην είσοδο του χωριού,  η οποία συνεχίζει να καίει. Η φωτιά  φαίνεται να έχει χωριστεί σε δύο μέτωπα, αλλά οι άνεμοι έχουν πέσει. Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική το βράδυ τα χωματουργικά μηχανήματα που βρίσκονται στο νότιο μέρος θα ανοίξουν αντιπυρικές ζώνες ώστε να μην επεκταθεί η φωτιά.

    Τα υπόλοιπα μέτωπα

    Το απόγευμα της Τετάρτης αναζωπύρωση σημειώθηκε στην φωτιά της Καρύστου. Το μέτωπο έχει αναζωπυρωθεί και έχει μία πορεία ανάμεσα στον Πλατανιστό και στον Αντιά, που βρίσκεται λίγο πιο βορειοανατολικά, ωστόσο οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής θα προσπαθήσουν να την ανακόψουν.

    Καλύτερη, αντίθετα, ήταν το βράδυ της Τετάρτης η πυρκαγιά στην Κέρκυρα, η οποία που μέχρι στιγμής έχει κάνει στάχτη περίπου 30.000 στρέμματα γης. Πυροσβέστες και εθελοντές δίνουν ακόμη μάχη με μικρές εστίες που σιγοκαίνε τόσο γύρω από τους οικισμούς, όσο και στις δύσβατες περιοχές. Ωστόσο, η Κέρκυρα από τα μεσάνυχτα θα βρίσκεται στο κόκκινο, καθώς αναμένοντα ισχυροί βορειοδυτικοί άνεμοι με την πυροσβεστική, την πολιτική προστασία, τους εθελοντές αλλά και τους κατοίκους να βρίσκονται σε επιφυλακή.

    Τέλος στη μεγάλη πυρκαγιά της Ρόδου, καταγράφονται συνεχείς αναζωπυρώσεις σε τρία μέτωπα, τα δύο κοντά στο χωριό Βάτι και το τρίτο μεταξύ των χωριών Γενναδίου και Λαχανιάς.

    Στόχος των δυνάμεων δασοπυρόσβεσης είναι να τεθούν και τα τρία υπό μερικό έλεγχο, να επιτηρηθούν τα τμήματα που έχουν καεί για να μην γίνουν αναζωπυρώσεις και με το πρώτο φως της ημέρας, να υπάρξει ενίσχυση της προσπάθειας με τα πυροσβεστικά αεροσκάφη και τα ελικόπτερα. Οι καιρικές συνθήκες ευνοούν το έργο της κατάσβεσης, αφού δεν υπάρχει μεγάλη ένταση ανέμων.

    Σχετικά με την φωτιά στο Αίγιο, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, παρουσιάζεται εικόνα ύφεσης, και αν και υπήρχαν μικρές αναζωπυρώσεις μέσα στην ημέρα σε δύσβατα σημεία, ήταν όλες εντός της περιμέτρου και αντιμετωπίστηκαν.

    Διαβάστε επίσης

    Βόλος: Διαθέτει χώρους φιλοξενίας για τη διανυκτέρευση όσων εκκένωσαν τα σπίτια τους

    Πυρκαγιές στη Μαγνησία: Νεκρός εντοπίστηκε ο κτηνοτρόφος που πήγε να σώσει το μαντρί του

    Φωτιά στον Βόλο: Σύλληψη ενός υπόπτου για εμπρησμό



    ΣΧΟΛΙΑ