• Κοινωνία

    Πυρκαγιές: Δύσκολη νύχτα σε Αττική, Βοιωτία, Έβρο και Ροδόπη – Τα μέτωπα σε όλη τη χώρα

    • NewsRoom
    Φωτιά στην Υλίκη

    Η φωτιά στην Υλίκη


    Μια νέα δύσκολη νύχτα καλείται να αντιμετωπίσει η Πυροσβεστική, με δεκάδες ενεργά μέτωπα σε όλη τη χώρα τα οποία ενισχύονται από τους ισχυρούς ανέμους.

    Συνολικά την Τρίτη σημειώθηκαν 93 νέες αγροτοδασικές πυρκαγιές σε όλη τη χώρα, ενώ συνέχισαν να μαίνονται οι μεγάλες φωτιές από τις προηγούμενες ημέρες. Δεκάδες από αυτές έλαβαν μεγάλες διαστάσεις προκαλώντας υλικές καταστροφές και μεγάλη περιβαλλοντική ζημιά. Ταυτόχρονα, σοκ προκάλεσε ο εντοπισμός 18 νεκρών παράτυπων μεταναστών στον Έβρο, στο δάσος της Δαδιάς, έπειτα από την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην περιοχή τη Δευτέρα.

    Τα βλέμματα στράφηκαν ξανά την Τρίτη στη Δυτική Αττική, η οποία δοκιμάστηκε με τέσσερις διαφορετικές πυρκαγιές στην περιοχή του Ασπρόπυργου και μια μεγάλη πυρκαγιά στην περιοχή της Φυλής.  Οι πυρκαγιές προκάλεσαν σοβαρές καταστροφές σε σπίτια και επιχειρήσεις.

    Η φωτιά στην Φυλή, μάλιστα, κινείται προς την Πάρνηθα, ενώ μέσα στη διάρκεια της νύχτας, μετά τις 3 το πρωί, αναμένεται νέα επιδείνωση των ανέμων, η οποία θα διαρκέσει μέχρι το απόγευμα της Τετάρτης.

    Την ίδια ώρα, μαίνεται ανεξέλεγκτη για μια ακόμη ημέρα η μεγάλη πυρκαγιά στην Αλεξανδρούπολη, έχοντας μάλιστα ενωθεί πλέον με την πυρκαγιά στη Δαδιά, ενώ κινείται προς την πλευρά της Ροδόπης.

    Ταυτόχρονα, τέσσερα διαφορετικές πυρκαγιές μαίνονται στη Βοιωτία, με την κατάσταση να γίνεται επικίνδυνη.

    Η κατάσταση στα μέτωπα

    Φυλή

    Στην πυρκαγιά της Φυλής, η οποία εκδηλώθηκε τις μεσημεριανές ώρες σε δασική έκταση πλησίον της περιοχής Ιεράς Μονής Κοιμήσεως Θεοτόκου «Κλειστών»,  η κατάσταση παραμένει εκτός ελέγχου.

    Πλέον η φωτιά κινείται προς τον Δήμο Αχαρνών και απειλεί την περιοχή του Αγίου Ιωάννη του Ρώσου, για την οποία νωρίτερα υπήρξε μήνυμα του 112 για εκκένωση προς Μενίδι.  Η φωτιά ανεβαίνει προς την πλευρά της Πάρνηθας, κόντρα στη ροή των ανέμων, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να δίνουν μάχη για να αποτρέψουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

    Σύμφωνα με το meteo, καθώς η φωτιά κινείται κόντρα στη ροή των ανέμων (οπιθσοδρομούσα), αναμένεται η προς βορρά εξάπλωση της να επιβραδυνθεί όταν πλέον θα πλησιάσει την κορυφογραμμή. Παράλληλα, αναμένεται να συνεχιστεί η πλευρική της ανάπτυξη, δυτικά και ανατολικά. Ακόμη, σημειώνεται ότι πολύ κρίσιμο στοιχείο για τον πλήρη έλεγχο της πυρκαγιάς θα αποτελέσει ο αποτελεσματικός έλεγχος των όποιων εστιών παραμείνουν ενεργές εντός των χαραδρών της περιοχής.

    Η φωτιά προκάλεσε νωρίτερα καταστροφές σε σπίτια και καταστήματα στη Φυλή και τη Χασιά. Πάντως, ο γγ. του Δήμου Φυλής, κ. Αργύρης Αργυρόπουλος, μιλώντας στην ΕΡΤ το βράδυ της Τρίτης, ανέφερε πως οι ζημιές δεν ήταν τόσο μεγάλες όσο είχαν παρουσιαστεί νωρίτερα, αλλά υπάρχει ανησυχία για της αναζωπυρωσεις.

    Το μεσημέρι, πάντως, είχαν σταλεί μηνύματα για εκκενώσεις στις περιοχές Φυλή, Πανόραμα, Άνω Λιόσια, Γεννηματά, Κανάλα. Οι πυροσβέστες προχώρησαν επίσης στον απεγκλωβισμό 5ο ατόμων από τη Μονή «Κλειστών».

    Στη φωτιά της Φυλής επιχειρούν συνολικά 164 πυροσβέστες με 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 62 οχήματα, ενώ από αέρος επιχείρησαν περιοδικά 9 αεροσκάφη και 10 ελικόπτερα. Από τις πρωινές ώρες εκδόθηκαν μέσω του 112  συνολικά έξι προειδοποιητικά μηνύματα για την ενημέρωση και την ασφαλή απομάκρυνση των πολιτών.

    Ασπρόπυργος

    Στον Ασπρόπυργο εκδηλώθηκαν τέσσερις διαφορετικές πυρκαγιές, οι οποίες προκάλεσαν ζημιές σε εργοστάσια στη βιομηχανική περιοχή. Οι τρεις πρώτες φωτιές ξέσπασαν στις περιοχές Λάκκα Κατσαρή, Νέα Ζωή και Αμμουδιές, ενώ αργότερα, ξέσπασε και μία τέταρτη εστία πυρκαγιάς πίσω από το Θριάσιο Νοσοκομείο.

    Πλέον δεν υπάρχει ενιαίο μέτωπο, αλλά διάσπαρτες εστίες.

    Στην περιοχή επιχειρούν 78 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 30 οχήματα, ενώ από αέρος επιχείρησαν 3 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα.

    Από τις πρωινές ώρες εκδόθηκαν μέσω του 112, τρία προειδοποιητικά μηνύματα για την ενημέρωση και την ασφαλή απομάκρυνση των πολιτών. Ειδικότερα προειδοποιητικά μηνύματα στάλθηκαν στις περιοχές των Ποντίων, της Βέρας και της Λάκκας Κατσαρή, στην περιοχή του λόφου Κυρίλλου, αλλά και στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής του Ασπροπύργου προκειμένου να κλείσουν πόρτες και παράθυρα και να παραμείνουν σε εσωτερικούς χώρους εξαιτίας των καπνών που κατευθύνονταν στην περιοχή τους.

    Για τη φωτιά στον Ασπρόπυργο ο εκπρόσωπος του Πυροσβεστικού Σώματος, Γιάννης Αρτοποιός, είπε ότι είναι κοντά στο σημείο που ξέσπασε και χθες φωτιά και ότι σχεδόν καθημερινά η Πυροσβεστική καλείται στην περιοχή για φωτιές που ξεκινούν από καύση ελαστικών ή άλλων υλικών και από καύση ξερών χόρτων σε οικόπεδα.

    Έβρος – Ροδόπη

    Στον Έβρο, για τέταρτη συνεχόμενη νύχτα μαίνεται το πύρινο μέτωπο στην Αλεξανδρούπολη.

    Οι οικισμοί της Πλάκας, ο πρώην οικισμός της Αμφιθέας, Πυλαία-Κοίλα, τα Δίκελλα, η Μεσημβρία είναι τα μέτωπα της τέταρτης ημέρας. Το μεγαλύτερο μέτωπο είναι εντός του πευκοδάσους της Κίρκης, είναι σε εξέλιξη και κινείται είτε νότια είτε δυτικά προς τη Συκορράχη. Στην Κίρκη η φωτιά προέκυψε από τα πλευρά της κύριας πυρκαγιάς που ερχόταν από τη Δαδιά και την Αισύμη και ο οικισμός απειλείται άμεσα.

    Η φωτιά κινείται πλέον προς τη Ροδόπη,  με την Πολιτική Προστασία με μήνυμα 112 να καλεί τους κατοίκους από τα χωριά Πέραμα, Ατάρνη, Πετρωτά και Μαρώνεια να απομακρυνθούν προς Κομοτηνή. Ειδικότερα η φωτιά κινείται προς τις περιοχές της Ερατεινής και των Πετρωτών, όπως και στη Μαρώνεια.

    Νωρίτερα, στην περιοχή καταγράφηκαν συλλήψεις αλλοδαπών, οι οποίοι εντοπίστηκαν να βάζουν φωτιές. Στην περιοχή της Ροδόπης, συνεχίζουν επίσης να μαίνονται οι πυρκαγιές στην ‘Ανω Δροσίνη και στο Μίσχο.

    Το μεσημέρι της Τρίτης, τραγικές στιγμές εκτυλίχθηκαν στο δάσος της Δαδιάς, στο οποίο ξεκίνησαν νέες πυρκαγιές τη Δευτέρα. Πυροσβέστες ανακάλυψαν τα πτώματα 18 μεταναστών, οι οποίοι εγκλωβίστηκαν μέσα στο δάσος όταν ξεκίνησε η φωτιά. Οι μετανάστες είχαν δημιουργήσει ένα πρόχειρο παράπηγμα.

    Υπενθυμίζεται πως η φωτιά στη Δαδιά εκδηλώθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας, ενώ αμέσως μετά την εκδήλωσή της είχαν εντοπιστεί και συλληφθεί στην περιοχή που ξεκίνησε μεγάλος αριθμός παράτυπων μεταναστών.

    Στην πυρκαγιά της Αλεξανδρούπολης, καθώς και σε αυτήν που εκδηλώθηκε στο δάσος της Δαδιάς, επιχειρούν 241 πυροσβέστες με 12 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 70 οχήματα, ενώ επιχείρησαν περιοδικά 7 αεροσκάφη και 7 ελικόπτερα. Από τις πρωινές ώρες εκδόθηκαν μέσω 112 έξι νέα προειδοποιητικά μηνύματα για την ενημέρωση και την ασφαλή απομάκρυνση των πολιτών. Δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας καθώς και πλοιάρια του Πυροσβεστικού και του Λιμενικού Σώματος ενεργοποιήθηκαν για την απομάκρυνση πολιτών.

    Αργά το βράδυ της Τρίτης, φωτιά ξέσπασε και σε δασική έκταση στη Σαμοθράκη, στην περιοχή Θέρμα. Το νησί, λόγω της πυρκαγιάς στη Αλεξανδρούπολης είχε μείνει από το απόγευμα της Τρίτης, χωρίς ρεύμα και νερό. Στο σημείο της πυρκαγιάς έσπευσαν έξι πυροσβέστες με τρία οχήματα.

    Βοιωτία

    Δύσκολη εξακολουθεί να είναι και η κατάσταση με τις πυρκαγιές στη Βοιωτία, με τέσσερα διαφορετικά μέτωπα.

    Όλα τα μέτωπα είναι εκτός ελέγχου, ενώ μέχρι στιγμής έχουν καεί περισσότερα από 23.000 στρέμματα.

    Οι δύο φωτιές που έρχονται από τη χθεσινή μέρα που ξεκίνησαν από τη Χώστια χθες το πρωί και τον Ταρσό χθες το απόγευμα πλέον καίνε ανεξέλεγκτα και βρίσκονται σε μία πορεία να ενωθούν σε μία.

    Οι ιδιαίτερα ισχυροί άνεμοι, που φυσούσαν μέχρι το μεσημέρι, δεν επέτρεπαν στα εναέρια μέσα να προσεγγίσουν τις φωτιές, ενώ οι πυκνοί καπνοί έχουν καλύψει ολόκληρη την περιοχή.

    Οι δύο φωτιές βοηθούμενες από τους ισχυρούς ανέμους κινήθηκαν και νότια προς το κανάλι του Μόρνου κοντά στο Κυριάκι που ήταν μία γραμμή άμυνας για τα πυροσβεστικά οχήματα και τις επίγειες δυνάμεις.

    Όταν οι φλόγες πέρασαν και εκείνο το σημείο, άρχισαν τα δύσκολα για να συγκρατηθούν από τις επίγειες δυνάμεις, καθώς κινήθηκαν προς τον Ελικώνα και την Αρβανίτσα.

    Είναι χαρακτηριστικό ότι 9 παραλιακοί οικισμοί εκκενώθηκαν μετά από μηνύματα που έστειλε το 112, καθώς οι φλόγες απείλησαν ότι θα κινηθούν προς τα εκεί και δεν αποκλείεται να εκκενωθεί συνολικά όλο το παραλιακό μέτωπο.

    Οι αναζωπυρώσεις είναι συνεχείς και οι άνεμοι συνεχίζουν να είναι ιδιαίτερα ισχυροί και η νύχτα που ξεκινά, θα είναι περισσότερο πολύ δύσκολη.

    Πολύ μεγάλες διαστάσεις έχει πάρει και η φωτιά που στη 1:30 το μεσημέρι ξεκίνησε στο 96ο χιλιόμετρο της Εθνικής οδού Αθηνών Θεσσαλονίκης κοντά στην Υλίκη χωρίς οι παρεμβάσεις τόσο των επίγειων δυνάμεων όσο και των εναέριων δεν την περιόρισαν.

    Αυτή την ώρα έχει αναπτύξει ένα μέτωπο που ξεπερνά τα 5 χιλιόμετρα στο βουνό δεξιά της εθνικής οδού με κατεύθυνση προς Λαμία. Βοηθούμενη από τους ισχυρούς ανέμους καίει ότι βρίσκει μπροστά της.

    Λίγο πριν τις 5:00 το απόγευμα προκλήθηκε νέα φωτιά σε χορτολιβαδική έκταση δίπλα σε αποθήκες βιομηχανιών στο Μοσχοπόδι της Θήβας.

    Στην περιοχή βρέθηκαν 7 οχήματα της πυροσβεστικής και 18 πυροσβέστες, ενώ από αέρος συμμετείχαν 3 αεροσκάφη.

    Η φωτιά πήρε γρήγορα πολύ μεγάλες διαστάσεις έχοντας μπροστά της μία δασική περιοχή, αλλά και στη συνέχεια μία πευκόφυτη, του δάσους του Μοσχοποδίου και εκφράζονται φόβοι ότι η φωτιά μπορεί να φτάσει και μέχρι το στρατόπεδο.

    Φθιώτιδα

    Φωτιά ξέσπασε το μεσημέρι της Τρίτης και στην περιοχή της Μακρακώμης Φθιώτιδας, σε αγροτοδασική έκταση.

    Το μέτωπο απέκτησε σύντομα μεγάλο μέγεθος, ξεπερνώντας τα 2 χλμ, ενώ κινήθηκε προς δύο κατευθύνσεις: από τη μία ΒΔ της Μακρακώμης προς το χωριό Τσούκα και από την άλλη Δυτικά προς το χωριό Βίτωλη.

    Λίγο μετά τις 19.00, μήνυμα από το 112 στάλθηκε στο χωριό Βίτωλη, με εντολή στους κατοίκους να εκκενώσουν.  Λίγο πριν οι φλόγες έκαψαν ένα ποιμνιοστάσιο στην είσοδο του χωριού κατά μήκος του δρόμου Λαμίας-Καρπενησίου.

    Στην πυρκαγιά, επιχειρούν 28 πυροσβέστες με 1 ομάδα πεζοπόρου τμήματος, 12 οχήματα, ενώ επιχείρησαν περιοδικά 3 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο.

    Υπόλοιπα μέτωπα

    Δεκάδες είναι τα μέτωπα και στην υπόλοιπη χώρα.

    Στην Καβάλα, συνεχείς αναζωπυρώσεις της φωτιάς σημειώθηκαν την Τρίτη στο μέτωπο του δήμου Νέστου λόγω των δυνατών ανέμων που πνέουν στην περιοχή.  Νωρίς το απόγευμα εκκενώθηκε προληπτικά το ορεινό χωριό Άγιο Κοσμάς στο δήμο Νέστο ανατολικά της Καβάλας καθώς η φωτιά επεκτείνονταν προς τον οικισμό.

    Στην Εύβοια, πολύ καλύτερη η κατάσταση που διαμορφώνεται συγκριτικά με τη χθεσινή μέρα, στην περιοχή της Αρτάκης, όπου περιορίστηκαν τα μέτωπα. Εκείνο που φοβούνται οι πυροσβέστες είναι οι αναζωπυρώσεις, καθώς υπάρχουν πάρα πολλές διάσπαρτες εστίες στα Ψαχνά και στην Ν. Αρτάκη που θα μπορούσαν να αποτελέσουν το νέο πονοκέφαλο.

    Υπό έλεγχο τέθηκε η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε στην περιοχή Πλατάνια Πολυγύρου λίγο μετά τις 12.00 το μεσημέρι, καίγοντας ελαιόδεντρα και χαμηλή βλάστηση, ενώ συνελήφθη ένας ύποπτος για εμπρησμό.

    Στην Αρκαδία, πυρκαγιά ξέσπασε στην Αγία Σοφία της Βόρεια Κυνουρίας, στον δρόμο Τρίπολης – Άστρους, όπου μάλιστα κάηκαν ακατοίκητα σπίτια.

    Επικίνδυνη πυρκαγιά ξεσπάσει και στην περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας, στο Κρυονέρι Ναυπακτίας, ενώ το βράδυ της Τρίτης σημειώθηκε φωτιά στον κάμπο του Γαλατά.

    Στις επιχειρήσεις κατάσβεσης στα πύρινα μέτωπα συνδράμουν εθελοντές πυροσβέστες και δυνάμεις τις Ελληνικής Αστυνομίας, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου που έχει διαθέσει το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας και οι Περιφέρειες της χώρας.

    Επίσης, ενισχύονται περαιτέρω οι ομάδες Ευρωπαίων πυροσβεστών που συνδράμουν στα μέτωπα των πυρκαγιών που πλήττουν τη χώρα μας, μετά το επιπρόσθετο σχετικό αίτημα συνδρομής που υπέβαλε η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προς τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό.

    Ήδη, όπως σημείωσε, έχουν φτάσει στη χώρα μας 2 αεροσκάφη από Γερμανία, 2 αεροσκάφη από Σουηδία και 1 αεροσκάφος από Κροατία, ενώ αύριο αργά τη νύχτα θα φτάσουν στη χώρα μας, 1 ελικόπτερο καθώς και 1 ομάδα πεζοπόρου τμήματος, με οχήματα από Τσεχία.

    Σημειώνεται ότι από χθες επιχειρούν στη χώρα μας πεζοπόρα τμήματα και οχήματα από τη Ρουμανία και 2 αεροσκάφη από την Κύπρο.

    Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και κλιμάκια της διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού σε συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία και την ΕΥΠ, διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.

    Δύσκολη μέρα και η Τετάρτη

    Σε γενική επιφυλακή παραμένει το προσωπικό των όλων των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών, αλλά και όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις που έχουν προκύψει, αλλά και λόγω του πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς που προβλέπεται για αύριο, ενώ συνεχίζονται οι περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και περιπολίες από πυροσβεστικές, αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις.

    Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς, για αύριο Τετάρτη 23 Αυγούστου 2023, όπως είπε, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς στον Έβρο, συμπεριλαμβανομένης της νήσου Σαμοθράκης, όπως επίσης και σε Ροδόπη, Ξάνθη, Καβάλα και Θάσο, Λήμνο και Λέσβο, Βοιωτία, Φθιώτιδα, Εύβοια, Φωκίδα, Κορινθία, Αργολίδα, Αρκαδία, Αχαΐα, Κεφαλονιά, Ζάκυνθο, Λευκάδα και Αττική.

    «Η επικινδυνότητα που δημιουργούν οι πυρκαγιές επιβάλλουν την προσοχή όλων και ειδικά οι πολίτες σε περίπτωση πυρκαγιάς, για τη δική τους ασφάλεια, θα πρέπει υποχρεωτικά να ακολουθούν τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών», τόνισε ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστική κ. Γιάννης Αρτοποιός.

    Διαβάστε επίσης

    Πυροσβεστική: 93 νέες πυρκαγιές στο τελευταίο 24ωρο – Η κατάσταση στα κύρια μέτωπα

    Πυρκαγιές: Ενισχύεται η βοήθεια από τις ευρωπαϊκές χώρες

    Αλεξανδρούπολη: Συνελήφθη άνδρας που κρατούσε σε τρέιλερ 13 μετανάστες και καλούσε σε πογκρόμ



    ΣΧΟΛΙΑ