• Κοινωνία

    Πυρκαγιά στην Εύβοια: Στις φλόγες σπίτια στις Ροβιές – Απεγκλωβίστηκαν από το λιμενικό 90 πολίτες (upd, video)

    • NewsRoom
    Πυρκαγιά στην Εύβοια: Στις φλόγες σπίτια στις Ροβιές


    Στις φλόγες παραδόθηκαν δεκάδες σπίτια στις Ροβιές στην Εύβοια, ενώ λίγη ώρα νωρίτερα το λιμενικό είχε απεγκλωβίσει τον κόσμο από την παραλία.

    Οι φλόγες της πυρκαγιάς, η οποία κινείται με μεγάλη ταχύτητα, κατάφεραν να ξεπεράσουν τον δρόμο και να μπουν στον οικισμό, παρά την γραμμή άμυνας που προσπάθησαν να δημιουργήσουν οι πυροσβέστες. Οι φλόγες έφτασαν μέχρι τη θάλασσα, πριν σταματήσουν.

    Οι κάτοικοι της περιοχής μιλάνε για δεκάδες καμένα σπίτια και φλόγες να βγαίνουν από παντού και τους πυροσβέστες να τρέχουν ανάμεσα στις φλόγες να σώσουν κυρίως τους ανθρώπους.

    Αρχικά 85 πολίτες απομακρύνθηκαν με ασφάλεια με πλωτά μέσα από την παραλία του χωριού Ροβιές στην Εύβοια. Σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα, οι πολίτες επιβιβάστηκαν σε πέντε σκάφη του Λιμενικού, αλλά και ιδιωτών και στην συνέχεια μετεπιβιβάστηκαν όλοι τους στο πλοίο-“παντόφλα” “ΠΑΡΑΛΟΣ”.

    Εν συνεχεία μεταφέρθηκαν με ασφάλεια από τη φλεγόμενη παραλία στο λιμάνι της Αιδηψού. Κανείς τους δεν αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υγείας.

    Το λιμενικό παρέμενε σε επιφυλακή, προχωρώντας σε ακόμη πέντε απεγκλωβισμούς πολιτών με ασφάλεια από παραλία στην περιοχή Ροβιές Ευβοίας.

    Δείτε βίντεο από την περιοχή

    Οι φλόγες έφτασαν επίσης και μέχρι την είσοδο του μοναστηριού του Οσίου Δαυίδ, από το οποίο είχαν απομακρυνθεί οι 12 μοναχοί του.

    Η κατάσταση στην Εύβοια

    Σύμφωνα με την ενημέρωση του Νίκου Χαρδαλιά για την πυρκαγιά στην Εύβοια, μέσω του 112 εστάλησαν συνολικά 5 SMS, εκ των οποίων τα τρία σήμερα, για εκκενώσεις οικισμών.

    Τα τελευταία μηνύματα ήταν στις 12.20 προς τους κατοίκους των οικισμών Κούλουρος και Μαρούλι και στις 14.20 το μεσημέρι προς τους κατοίκους των Ροβιών και Παλαιοχωρίου. Παράλληλα είχε ζητηθεί η προληπτική απομάκρυνση των κατοίκων από τους οικισμούς Καλαμούδι, Παλαιοχώρι και Δαμιά. Αυτή τη στιγμή η πυρκαγιά εξελίσσεται μεταξύ αυτών των οικισμών καθώς και παραλιακά στον οικισμό Ροβιές.

    Στην πυρκαγιά επιχειρούν 165 πυροσβέστες, με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 58 οχήματα, ενώ από αέρος επιχειρούν περιοδικά 6 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα, ενώ υπάρχει ένα ακόμα ελικόπτερο για συντονισμό. Ενεργοποιήθηκε το σχέδιο Δευκαλίων και ο Στρατός παρέχει πεζοπόρα τμήματα.

    Το σύνολο των δυνάμεων έχει ρίξει το κύριο βάρος στον ορεινό όγκο και στα χωριά τα οποία παραμένουν κυκλωμένα από τις φλόγες.

    Μεγάλη μάχη, τώρα, δίδεται κοντά στο χωριό Κουρκουλοί καθώς η φωτιά κύκλωσε το χωριό και το προσπέρασε ακολουθώντας μία πορεία προς το χωριό Σκεπαστή που, σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Φάνη Σπανό, «αν δεν μπορέσουμε με το φως της μέρας να την σταματήσουμε σε αυτό το σημείο και σύμφωνα με τις συνθήκες που θα επικρατούν τη νύχτα μέχρι το ξημέρωμα μπορεί να φτάσει στο Αιγαίο».

    Αυτή την ώρα ένας μεγάλος όγκος από πυροσβεστικές δυνάμεις αλλά και χωματουργικά μηχανήματα των Δήμων και της Περιφέρειας δίνουν μία πραγματική μάχη για να σταματήσουν τις φλόγες.

    Οι αξιωματικοί της Πυροσβεστικής είναι αισιόδοξοι ότι θα μπορέσουν να την σταματήσουν, με τον περιφερειάρχη να διατηρεί αμφιβολίες, καθώς όπως δηλώνει στο ΑΠΕ ΜΠΕ «και σήμερα το πρωί είχαμε καθηλώσει τη φωτιά στο ίδιο χωριό αλλά λίγο αργότερα πήρε πάλι διαστάσεις βοηθούμενη από τους ισχυρούς ανέμους και τις υψηλές θερμοκρασίες».

    Το δεύτερο μέτωπο στο οποίο επικεντρώνονται οι προσπάθειες είναι ένα τεράστιο μέτωπο που έχει σχηματιστεί μετά το χωριό Καλαμούδι και δυτικά από το χωριό Κουρκουλοί που αρχικά κινήθηκε απειλητικά προς τη Μονή του Οσίου Δαυίδ και το Δρυμώνα.

    Οι προσπάθειες που καταβλήθηκαν από πυροσβέστες, με τη βοήθεια από μηχανήματα απέτρεψαν τις φλόγες να φτάσουν μέχρι το Μοναστήρι το οποίο σώθηκε αφού η φωτιά πέρασε λίγα μέτρα μακρύτερα.

    Τώρα πλέον η φωτιά έχει βρει μπροστά της ένα παρθένο δάσος με πεύκα, τα οποία φτάνουν τα 30 και τα 40 μέτρα, το οποίο κατακαίει ακολουθώντας μία πορεία πλέον προς την Ιστιαία.

    «Είναι τρομακτικό αυτό που συμβαίνει εκεί. Ίσως είναι το πιο εφιαλτικό μέτωπο» σημειώνει στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο περιφερειάρχης ενώ δίδεται μία μεγάλη μάχη κυρίως από αέρος καθώς δεν μπορούν να πλησιάσουν επίγεια μέσα για να περιορίσουν την καταστροφική πορεία πυρκαγιάς.

    Σε ό,τι αφορά τις αναζωπυρώσεις ο κ. Σπανός σημειώνει ότι «ιδιαίτερα για αυτές που βρίσκονται μέσα στο καμένο δεν υπάρχει διέξοδος, αλλά αντίθετα υπάρχουν αναζωπυρώσεις που βρίσκονται σε περιοχές που δεν έχουν καεί και από την μία στιγμή στην άλλη ενδέχεται να είναι το επόμενο πρόβλημα για την περιοχή».

    Ο περιφερειάρχης, πάντως, αποφεύγει να κάνει την οποιαδήποτε εκτίμηση σε σχέση με τις καταστροφές τονίζοντας ότι «η φωτιά εκτείνεται σε μία έκταση που είναι περισσότερα από 25.000 στρέμματα». «Υπάρχουν σπίτια, υπάρχουν αγροτικές εγκαταστάσεις, υπάρχουν υποδομές και υπάρχει και ένα φυσικό περιβάλλον το οποίο θυσιάζεται» σημειώνει.

    Αναφερόμενος τέλος στα μέτωπα της φωτιάς που υπάρχουν ανάμεσα στη Χρόνια και τις Ροβιές λέει πως «πλέον δεν υπάρχει κάτι για να καεί…. Οι φλόγες πέρασαν μέσα στους οικισμούς» και επίσης αποφεύγει να κάνει και αποτίμηση για τα καμένα σπίτια λέγοντας ότι «φοβάμαι ότι η ακριβής εικόνα θα είναι εφιαλτική όταν το επόμενο διάστημα θα γίνει η καταγραφή».

    Για ακόμη μία φορά, ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας που βρίσκεται στην περιοχή από τις πρώτες ώρες που εξερράγη η φωτιά, επαναλαμβάνει ότι «στις οποιεσδήποτε ενέργειες μας, στις οποιεσδήποτε επιλογές μας προτεραιότητα έχουν οι άνθρωποι και μετά τα σπίτια και οι υποδομές» και επισημαίνει ότι «εκτός από τις χθεσινές εκκενώσεις των οικισμών και σήμερα στις Ροβιές η απομάκρυνση των ανθρώπων έγινε συντονισμένα και με ασφάλεια χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο ανθρώπινη ζωή».

    «Εκλιπαρούμε την Πολιτεία για άμεση ενίσχυση των επίγειων και εναέριων δυνάμεων για να μη θρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές», τονίζει από την πλευρά του ο δήμαρχος Λίμνης, Γιώργος Τσαπουρνιώτης, χαρακτηρίζοντας «απελπιστική» την κατάσταση.

    Διαβάστε επίσης

    Χαρδαλιάς: 118 πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο – 7 διαφορετικές φωτιές ξέσπασαν στην Ηλεία
    Πυρκαγιά στη Μεσσηνία: Μήνυμα από το 112 για εκκένωση δύο οικισμών
    Νέα πυρκαγιά στο Μαρτίνο Φθιώτιδας



    ΣΧΟΛΙΑ