• Κοινωνία

    Πυρκαγιά στην Αλεξανδρούπολη: Συνεχής μάχη με τις φλόγες και τους ανέμους για τους πυροσβέστες

    • NewsRoom
    Πυρκαγιά εκδηλώθηκε στην περιοχή Λουτρά Αλεξανδρούπολης

    Πυρκαγιά εκδηλώθηκε στην περιοχή Λουτρά Αλεξανδρούπολης ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΕΛΤΕΣ


    Μια δύσκολη νύχτα, κόντρα στις φλόγες και τους ισχυρούς ανέμους μέχρι και 8 μποφόρ, αναμένεται για τους πυροσβέστες στον Έβρο, καθώς η φωτιά που εκδηλώθηκε τα ξημερώματα του Σαββάτου στην περιοχή Μελία Αλεξανδρούπολης συνεχίζεται να μαίνεται ανεξέλεγκτη, έχοντας πάρει μεγάλες διαστάσεις.

    Το κύριο μέτωπο της φωτιάς βρίσκεται μεταξύ των χωριών Αγνάντια και Άνθεια και κινείται νοτιοδυτικά.

    Η φωτιά νωρίτερα προκάλεσε υλικές ζημιές σε κατοικίες, αυτοκίνητα και επιχειρήσεις, στα χωριά Αετοχώρι και Πεύκα, ενώ πλησίασε σπίτια και στο χωριό Αγνάντια. Νωρίτερα η φωτιά είχε φτάσει στα πρώτα σπίτια και στο χωριό Δωρικό, με τους πυροσβέστες να μπαίνουν με μεγάλη προσπάθεια στις αυλές, κόβοντας τα λουκέτα, για να τα σώσουν.

    Η Πολιτική Προστασία είχε ζητήσει την προληπτική εκκένωση μιας σειράς από χωριών στην περιοχή,  με μηνύματα του 112, ενώ προειδοποίηση για τους καπνούς υπήρχε και στους κατοίκους της πόλης της Αλεξανδρούπολης. Συνολικά έχουν σταλεί από το πρωί πέντε μηνύματα από το 112 και έχουν εκκενωθεί οκτώ οικισμοί.

    Το πρώτο μήνυμα του 112 εστάλη στις 12.40 το μεσημέρι και ανέφερε «Δασική πυρκαγιά στις περιοχές Μελία, Νίψα, Πεύκα, Λουτρός Αλεξανδρούπολη. Παραμείνετε σε ετοιμότητα και ακολουθείστε τις οδηγίες των Αρχών». Το δεύτερο μήνυμα που εστάλη λίγο αργότερα ανέφερε: «Αν βρίσκεται στις περιοχές, Νίψα, Αετοχώρι και Πεύκα, απομακρυνθείτε προς Αλεξανδρούπολη. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας, ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών».

    Ακολούθησε και τρίτο μήνυμα με το οποίο καλούνταν οι κάτοικοι των οικισμών Λουτρός, Αγνάντια, Αριστινό και Δωρικό να απομακρυνθούν επίσης προς την Αλεξανδρούπολη.

    Τέλος, λίγο πριν τις 18:00, με τέταρτο μήνυμα του 112 ενημερώθηκαν οι κάτοικοι του οικισμού Άνθεια να εκκενώσουν την περιοχή τους προς την Αλεξανδρούπολη.

    Φλόγες δίπλα από τα σπίτια στην πυρκαγιά στην περιοχή της Αλεξανδρούπολη

    Όλοι οι κατοίκοι των περιοχών που έχουν εκκενωθεί οργανωμένα θα μεταφερθούν στο Πολυκοινωνικό του Δήμου Αλεξανδρούπολης όπου θα τους υποδεχθούν οι αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου και ο Ερυθρός Σταυρός.

    Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής ενισχύονται διαρκώς και πλέον επιχειρούν συνολικά 158 πυροσβέστες, εκ των οποίων οι 28 έφτασαν αεροπορικώς από την Αθήνα, με εννέα πεζοπόρα τμήματα και 43 υδροφόρα οχήματα. ΣΤην περιοχή φτάνουν επίσης και πυροσβέστες από τη Θεσσαλία.

    Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς έχουν σπεύσει επίσης εθελοντές, υδροφόρα οχήματα της αυτοδιοίκησης, ενώ έντονη είναι η παρουσία αστυνομικής δύναμης και του στρατού.

    Μέχρι να πέσει το φως της ημέρας, από αέρος επιχείρησαν 14 αεροσκάφη εκ περιτροπής και τέσσερα ελικόπτερα, εκ των οποίων το ένα συντονιστικό.

    Την ίδια ώρα, σε άμεση ετοιμότητα βρίσκονται 3 σκάφη του Λιμενικού αλλά και ιδιωτικά σκάφη στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή της Αλεξανδρούπολης προς παροχή συνδρομής εφόσον απαιτηθεί εξαιτίας της μεγάλης φωτιάς, ενώ σπεύδουν τρία ακόμα σκάφη του Λιμενικού. Σε ετοιμότητα βρίσκονται επίσης ασθενοφόρα, για να επιχειρήσουν όπου χρειαστεί. Προς το παρόν οι δυνάμεις του ΕΚΑΒ έχουν συνδράμει στις εκκενώσεις των οικισμών Λουτρό, Αγνάντια, Αριστηνό, Δωρικό παρέχοντας βοήθεια σε 10 άτομα με κινητικά προβλήματα.

    Από το μέτωπο της πυρκαγιάς οι διασώστες του ΕΚΑΒ έχουν διακομίσει έναν πυροσβέστη με συμπτώματα δύσπνοιας στο ΓΝ Αλεξανδρούπολης.

    Πυρκαγιά στον Έβρο
    πηγή: evros-news.gr

    Το ΚΕΠΥ ΕΚΑΒ Βόρειας Ελλάδας έχει θέσει σε ετοιμότητα το ΓΝ Αλεξανδρούπολης ενώ βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με το παράρτημα του ΕΚΑΒ Αλεξανδρούπολης σχετικά με τα περιστατικά που επιχειρούν οι διασώστες των ασθενοφόρων.

    «Η κατάσταση είναι δύσκολη, εγώ δεν έχω συναντήσει τόσο μεγάλο μέτωπο εδώ και αρκετά χρόνια που έχω εικόνα για το τι συμβαίνει στην Περιφέρειά μας», δήλωσε νωρίτερα μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χρήστος Μέτιος.

    πυροσβεστικό αεροσκάφος επιχειρεί στην Αλεξανδρούπολη
    Πηγή: YouTube, evros-news.gr

    «Η πρώτη προτεραιότητα όπως έχει τεθεί και πολύ σωστά από την πυροσβεστική υπηρεσία που έχει την ευθύνη και τον συντονισμό, είναι να μην χαθούν ανθρώπινες ζωές και στη συνέχεια να μην κινδυνεύσουν περιουσίες. Όλος ο κρατικός μηχανισμός είναι εδώ, όλα τα μηχανήματα που διέθετε η Περιφέρεια, ο δήμος, ο στρατός… είμαστε όλοι παρόντες και προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση. Βρισκόμαστε στα Λουτρά όπου πριν από λίγο ολοκληρώθηκε και η σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου. Εκκενώθηκαν τουλάχιστον 8 οικισμοί και καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να μην κινδυνέψουν ανθρώπινες ζωές», πρόσθεσε ο κ.Μέτιος.

    «Καιγόμαστε περιμετρικά, η φωτιά γλείφει αυλές» τόνισε από την πλευρά του ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Γιάννης Ζαμπούκης. «Έχουμε εκκενώσει σε πρώτη φάση Πεύκα, Αετοχώρι, Νίψα και σε δεύτερη φάση Λουτρά, Άνθεια, Αρίστινο, Δωρικό και Αγνάντια. Εμείς ως πολιτική προστασία καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για την οργανωμένη εκκένωση και την ασφάλεια των κατοίκων και ό,τι άλλο σημαίνει αυτό, την φιλοξενία τους, τη διανυκτέρευσή τους κτλ» υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο κ. Ζαμπούκης.

    Διαβάστε επίσης

    Ισπανία: Περίπου 26.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους λόγω πυρκαγιάς στη Τενερίφη

    Καναδάς: Ακόμη 19.000 απομακρύνθηκαν από τις εστίες τους λόγω των ανεξέλεγκτων πυρκαγιών

    Θεσσαλονίκη: Απαγόρευση κυκλοφορίας στο Σέιχ Σου την Κυριακή



    ΣΧΟΛΙΑ