• Κοινωνία

    Ποιο είναι το όφελος για εργαζόμενους και εργοδότες από την μείωση εισφορών την 1η Ιουνίου

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη


    Στην αύξηση των καθαρών αποδοχών τους από 2,73 ευρώ έως 27,3 ευρώ για 1,5 εκατομμύριο εργαζομένους μισθωτούς πλήρους απασχόλησης θα οδηγήσει η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών που θα εφαρμοστεί από την 1η Ιουνίου 2020. Αντίστοιχα η ελάφρυνση για τους εργοδότες ξεκινά από τα 3,12 ευρώ για τον κατώτατο μισθό των 650 ευρώ και κλιμακώνεται έως και τα 31,2 ευρώ για τις ανώτατες ασφαλιστέες αποδοχές των 6.500 ευρώ τον μήνα.

    Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης ανακοίνωσε χθες ότι θα εφαρμοστεί κανονικά η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών που έχει ψηφιστεί με στόχο την στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων μέσω της μείωσης του μη μισθολογικού κόστους.

     Σύμφωνα με το νέο ασφαλιστικό νόμο, οι εισφορές των μισθωτών μειώνονται κατά 0,90 μονάδες ως ακολούθως:

    -Κατά 0,75 ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλίστρων υπέρ κλάδου ανεργίας. Η μείωση επιμερίζεται κατά 0,48 ποσοστιαίες μονάδες στο ασφάλιστρο του εργοδότη και κατά 0,27 ποσοστιαίες μονάδες στο ασφάλιστρο του εργαζομένου. Το συνολικό ασφάλιστρο υπέρ ανεργίας διαμορφώνεται σε 4,25 ποσοστιαίες μονάδες και κατανέμεται 2,69 ποσοστιαίες μονάδες στον εργοδότη και 1,56 μονάδες στον εργαζόμενο.

    -Κατά 0,15 ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλίστρων υπέρ του Ενιαίου Λογαριασμού για την εφαρμογή Κοινωνικών Πολιτικών (ΕΛΕΚΠ).

    Υπενθυμίζεται πως κυβερνητική δέσμευση είναι η μείωση των εισφορών κατά 5 μονάδες την περίοδο 2020-2023.

     Στην πράξη αυτό σημαίνει αυξήσεις καθαρών αποδοχών που ξεκινούν από 2,73 ευρώ για τους αμειβομένους με τον κατώτατο μισθό των 650 ευρώ και φτάνουν έως και τα 27,3 ευρώ τον μήνα για τις ανώτατες ασφαλιστέες αποδοχές των 6.500 ευρώ τον μήνα. Το μέτρο δεν αφορά μισθωτούς που εργάζονται με μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση, παρά μόνο όσους απασχολούνται σε καθεστώς πλήρους απασχόλησης.

     Αντίστοιχα, η ελάφρυνση για τους εργοδότες ξεκινά από τα 3,12 ευρώ για τον κατώτατο μισθό των 650 ευρώ και κλιμακώνεται έως και τα 31,2 ευρώ για τις ανώτατες ασφαλιστικές αποδοχές των 6.500 ευρώ τον μήνα. Οι 0,75 ποσοστιαίες μονάδες προέρχονται από τον κλάδο ανεργίας και 0,15 ποσοστιαίες μονάδες από τον Λογαριασμό για την εφαρμογή Κοινωνικών Πολιτικών (ΕΛΕΚΠ). Τα κέρδη στα προ φόρου ποσά αυξάνονται προοδευτικά με την αύξηση του μεικτού μισθού, καθώς τα ασφάλιστρα είναι ποσοστιαία.

     Σήμερα, η συνολική επιβάρυνση από τις ασφαλιστικές εισφορές εργοδότη και εργαζόμενου φτάνει αθροιστικά στο 40,56%, σύμφωνα με τον δικηγόρο- εργατολόγο Γιάννη Καρούζο. Η αφαίρεση 0,9 ποσοστιαίων μονάδων το δεύτερο εξάμηνο του 2020 μεταφράζεται σε ελάφρυνση 2,21% του μη μισθολογικού κόστους που αφορά στην ασφάλιση. Με την συνολική απομείωση των 5 μονάδων, το βασικό πακέτο κάλυψης θα κυμαίνεται πλέον από το 2023 και μετά στο 35,56%, δηλαδή θα υπάρξει σωρευτική ελάφρυνση 12,32% στο μη μισθολογικό κόστος. Για τους χαμηλόμισθους, η ελάφρυνση θα είναι συνολικά μεγαλύτερη, καθώς αναμένεται να πέσουν και οι φορολογικοί συντελεστές στο 9% από 22% για ετήσια εισοδήματα έως 10.000 ευρώ.

    Παραδείγματα

    -Για μισθό 1.000 ευρώ το κέρδος για τον μισθωτό είναι 4,2 ευρώ, ενώ για τον εργοδότη φτάνει στα 4,8 ευρώ.

    -Για μισθό 2.000 ευρώ η ελάφρυνση για τον μισθωτό φτάνει στα 8,5 ευρώ και για τον εργοδότη στα 9,6 ευρώ.

    * Με τη βοήθεια του δικηγόρου Γιάννη Καρούζου



    ΣΧΟΛΙΑ