• Κοινωνία

    Ποινική δίωξη κατά του Γιάννη Αγγελή για παράβαση καθήκοντος

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη

    Γιάννης Αγγελής


    Και κατήγορος και κατηγορούμενος πλέον ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γιάννης Αγγελής.

    Σε βάρος του κ. Αγγελή, βασικού καταγγέλλοντα του πρώην υπουργού Δημήτρη Παπαγγελόπουλου και της πρώην εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη, ασκήθηκε ποινική δίωξη για παράβαση καθήκοντος.

    Το αδίκημα αφορά την καταγγελόμενη από την κα Τουλουπάκη άρνηση του κ. Αγγελή να παραλάβει απευθείας από τους Αμερικανούς εισαγγελείς και το FBI στοιχεία τραπεζικού λογαριασμού ενός εκ των πολιτικών που ελέγχονταν για μίζες από τη Novartis.

    Η εισαγγελική έρευνα που κατέληξε στην άσκηση της πλημμελματικής δίωξης διενεργήθηκε μετά από μήνυση της Ελένης Τουλουπάκη.

    Όπως υποστηρίζει στο ταξίδι που είχε γίνει από την ομάδα των εισαγγελέων Διαφθοράς στη Βιέννη , το Δεκέμβριο του 2018 στο πλαίσιο της συνεργασίας με εισαγγελείς των Η.Π.Α για τη Novartis, ο κ. Αγγελής, που τότε ήταν επόπτης της Εισαγγελίας Διαφθοράς, αρνήθηκε να παραλάβει τα στοιχεία , ζητώντας όλη η διαδικασία να γίνει μέσω της Eurojust.

    Παράλληλα, ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Σπύρος Παππάς, ο οποίος διενήργησε την προκαταρκτική εξέταση, ζητά να μπει στο αρχείο το σκέλος της μήνυσης σε βάρος του Κ. Αγγελή για ακόμα πέντε αδικήματα .

    Η Εισαγγελία Εφετών της Αθήνας αναμένεται να αποφασίσει εάν τελικώς θα αρχειοθετηθεί αυτό το σκέλος.

    Μια δεύτερη σημαντική εξέλιξη είναι η ολοκλήρωση της πειθαρχικής έρευνας για τον κ. Αγγελή που διενήργησε ο αντιπρόεδρος του ΣτΕ Μιχ. Πικραμένος, μετά από παραγγελία του υπουργείου Δικαιοσύνης.

    Το πόρισμα του φέρεται να έχει διαβιβαστεί εδώ και καιρό στον υπουργό Δικαιοσύνης και σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, αποδίδονται πειθαρχικές ευθύνες στον κ. Αγγελή.

    Ό κ. Αγγελής σε υπόμνημα που είχε καταθέσει στην Εισαγγελία Πρωτοδικών είχε υποστηρίξει ότι δεν είναι αληθές πως αρνήθηκε να παραλάβει στοιχεία για την υπόθεση της Νοvartis. Και προσέθετε πως ακόμα και αν οι καταγγελίες στη μήνυση είναι αληθείς, για να στοιχειοθετηθεί το καταγγελλόμενο αδίκημα θα πρέπει να εξεταστεί αν η πράξη της παράβασης καθήκοντος τιμωρείται με βάση το δίκαιο της Αυστρίας, ενώ για να προχωρήσει η υπόθεση θα έπρεπε να είχε υποβληθεί έγκληση από την ελληνική κυβέρνηση. Και κάτι τέτοιο δεν έγινε ποτέ.

    Για την αρχειοθέτηση των αδικημάτων περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων η παραβίαση απορρήτου, που συνίσταται στην καταγγελία ότι ο κ. Αγγελής κατά την εξέτασή του στη Βουλή προσκόμισε απόρρητο έγγραφο των αμερικανικών αρχών περί μη εμπλοκής πολιτικών προσώπων στην υπόθεση της Novartis, καθώς και της υπεξαγωγής εγγράφων, που αφορά σε καταγγελλόμενη διακίνηση δικογραφιών που χειριζόταν η Εισαγγελία Διαφθοράς.

    Διαβάστε ακόμη:

    Σταύρος Κοντονής: Το σκάνδαλο Novartis είναι υπαρκτό – Νέα κατάθεση του πρώην υπουργού

    Δίωξη στην Τουλουπάκη για κακούργημα – Νέα έρευνα για Αγγελή και Ράικου

    Απρόβλεπτη εξέλιξη: Ο Σοφουλάκης «βλέπει» ποινικές ευθύνες για Ράικου και Αγγελή – Τι λένε τα αντίθετα πορίσματα του Αρείου Πάγου για την Τουλουπάκη

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ