• Κοινωνία

    Δίωξη στην Τουλουπάκη για κακούργημα – Νέα έρευνα για Αγγελή και Ράικου

    Ελένη Τουλουπάκη


    Ποινική δίωξη για 1 κακούργημα και 5 πλημμελήματα ασκήθηκε στην νυν εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη για τους χειρισμούς της στην έρευνα για μίζες στη Novartis.

    Η δίωξη ασκήθηκε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών η οποία ήταν υποχρεωμένη να εκτελέσει την παραγγελία του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευγ. Ζαχαρή.

    «Υπάρχει ιεραρχική υποταγή, οφείλαμε να εκτελέσουμε την παραγγελία του ανώτερου αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ευάγγελου Ζάχαρη. Ήταν δύσκολη και δυσάρεστη η θέση μας», έλεγαν πηγές της Εισαγγελίας Πρωτοδικών.

    Δέσμιοι στην παραγγελία και του δεύτερου αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, του κ. Λάμπρου Σοφουλάκη, τόνιζαν ότι ήταν οι πηγές της Εισαγγελίας Πρωτοδικών.

    Βάσει αυτής της παραγγελίας διατάχθηκε νέα έρευνα προκειμένου να διαπιστωθούν ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες των δύο εισαγγελέων που ήταν οι βασικοί καταγγέλλοντες στην έρευνα του Αρείου Πάγου: του αντεισαγγελέα του Ανωτάτου Δικαστηρίου Γιάννη Αγγελή και της πρώην εισαγγελέως κατά της Διαφθοράς Ελένης Ράικου.

    Οι κατηγορίες της Ελ.Τουλουπάκη

    Σε βάρος της Ελένης Τουλουπάκη ασκήθηκε ποινική δίωξη για κακουργηματική:

    ●Κατάχρηση εξουσίας, που κατά την παραγγελία του κ. Ζαχαρή συνίσταται στην κατασκευή των καταθέσεων των προστατευόμενων μαρτύρων της Novartis.

    Και τα πλημμελήματα:

    ●Κατάχρηση εξουσίας, για τις φερόμενες πιέσεις στους προστατευόμενος μάρτυρες.

    ●Παράβαση καθήκοντος κατ” εξακολούθηση.

    ● Ψευδή βεβαίωση κατ’ εξακολούθηση για τις φερόμενες παρατυπίες στις καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων.

    ●Παραβίαση δικαστικού απορρήτου και

    ●Παράβαση του νόμου περί προσωπικών δεδομένων.

    Τα δύο τελευταία αφορούν στη διαρροή υλικού της δικογραφίας για τη Novartis σε συγκεκριμένα έντυπα, φίλα προσκείμενα στην προηγούμενη κυβέρνηση.

    Η δικογραφία έχει ήδη διαβιβαστεί σε ανακριτή.

    Προκαταρκτική για Αγγελή-Ράικου

    Από την Εισαγγελία Πρωτοδικών διατάχθηκαν 2 προκαταρκτικές εξετάσεις με βάση τις παραγγελίες των αντίθετων πορισμάτων Ζαχαρή- Σοφουλάκη.

    Ο τελευταίος  όχι μόνο δεν εντόπισε ποινικές ευθύνες της εισαγγελέως κατά της Διαφθοράς στην έρευνα για τους δικονομικούς χειρισμούς της στην υπόθεση της Novartis αλλά αντίθετα, «βλέπει» ποινικές ευθύνες των εισαγγελέων που κατέθεσαν ως μάρτυρες κατηγορίας στην ίδια έρευνα: της Ελένης Ράικου και του Γιάννη Αγγελή.

    Έτσι, στην παραγγελία του προς τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, ο κ. Σοφουλάκης ζήτησε και σήμερα διατάχθηκε προκαταρκτική εξέταση για να διερευνηθούν αυτεπαγγέλτως διωκόμενα αδικήματα που ενδεχομένως τελέστηκαν από την Ελένη Ράικου και τον Γιάννη Αγγελή.

    Έτσι μία νέα εισαγγελική έρευνα αρχίζει για την αναζήτηση ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ι. Αγγελή, της τέως επικεφαλής της εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένης Ράικου (οι οποίοι είχαν εξεταστεί τόσο κατά τη διάρκεια της προκαταρτικής εξέτασης ενώπιον του Αρείου Πάγου όσου και ενώπιον της Βουλής για την υπόθεση Παπαγγελόπουλου) και των επίσης μαρτύρων στην έρευνα Νίκου Μανιαδάκη, Κων. Φρουζή και Νίκου Μανία.

    Σύμφωνα με την παραγγελία του κ. Σοφουλάκη, ο βασικός καταγγέλλων Γιάννης Αγγελής λειτούργησε προς εξυπηρέτηση πολιτικών σκοπιμοτήτων και ικανοποίηση προσωπικών φιλοδοξιών του.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, στην πορισματική αναφορά του προς τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, αναφέρει ότι κατά την έρευνα στον Άρειο Πάγο προέκυψαν αυτεπαγγέλτως διωκόμενα ποινικά αδικήματα και παραγγέλλει τη διενέργεια νέας προκαταρκτικής εξέτασης προκειμένου αυτά να ερευνηθούν από τον αρμόδιο εισαγγελέα Πλημμελειοδικών.

    Στον Γιάννη Αγγελή, ο κ. Σοφουλάκης καταλογίζει ψευδορκία και ψευδή καταμήνυση για όσα έχει καταθέσει σε εισαγγελείς και προανακριτική επιτροπή.

    Επίσης, του καταλογίζει παράβαση καθήκοντος για τα στοιχεία (αριθμό τραπεζικού λογαριασμού) τα οποία φέρεται να αρνήθηκε να παραλάβει από τους Αμερικανούς εισαγγελείς και το FBI στο περίφημο ταξίδι του με τους εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς, στη Βιέννη.

    Του καταλογίζει παράβαση καθήκοντος και για την ανάσυρση από το αρχείο των μηνύσεων πολιτικών προσώπων για τη Novartis, τις οποίες ο ίδιος ο κ. Αγγελής είχε στο παρελθόν αρχειοθετήσει.

    Μάλιστα για το τελευταίο, ο κ. Σοφουλάκης φέρεται να εξαπολύει μύδρους σε βάρος του συναδέλφου του κάνοντας λόγο για εξυπηρέτηση πολιτικών σκοπιμοτήτων ενόψει των επικείμενων εκλογών και για ικανοποίηση προσωπικών φιλοδοξιών του.

    “Η Ράικου δεν μίλησε για το γιατρό σύζυγο της”

    Στη δεύτερη βασική μάρτυρα της προκαταρκτικής εξέτασης, κυρίως για τα όσα καταγγέλλει σε βάρος του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, την πρώην εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς Ελένη Ράικου, ο κ. Σοφουλάκης αποδίδει ευθύνες γιατί η ίδια συνέχισε να διερευνά την υπόθεση της Novartis ενώ ο γιατρός σύζυγος της είχε συνεργασία με την ίδια εταιρεία.

    Έτσι, για την κα Ράικου θα γίνει έρευνα προκειμένου να διαπιστωθεί εάν έχει διαπράξει τα αδικήματα της αποσιώπησης λόγου εξαίρεσης εξαιτίας της εμπλοκής του συζύγου της στην υπόθεση Novartis και επιπλέον της ψευδορκίας και της ψευδούς καταμήνυσης που αφορούν στα όσα η ίδια έχει καταθέσει.

    Στους επίσης μάρτυρες της προκαταρκτικής εξέτασης Μανιαδάκη, Φρουζή, Μανία, ο εισαγγελέας καταλογίζει:

    Στον Νικόλαο Μανιαδάκη ψευδορκία και στους Κωνσταντίνο Φρουζή και Νικόλαο Μανία ψευδορκία και ψεύδη καταμήνυση.

    Νέα έρευνα για τις μηνύσεις των πολιτικών

    Παράλληλα, όπως ζήτησε ο κύριος Ζαχαρής, θα διενεργηθεί νέα έρευνα για τα όσα καταγγέλλουν οι κ.κ. Σαμαράς, Λοβέρδος,Βενιζέλος στις μηνύσεις τους και τα οποία δεν πρόλαβαν να διερευνήσουν οι δύο αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου.

    Για τους δύο επίκουρους εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς δεν προέκυψαν ενδείξεις, για αυτό και η δικογραφία που τους αφορά μπήκε στο αρχείο.



    ΣΧΟΛΙΑ