• Πολιτική

    Απρόβλεπτη εξέλιξη: Ο Σοφουλάκης «βλέπει» ποινικές ευθύνες για Ράικου και Αγγελή – Τι λένε τα αντίθετα πορίσματα του Αρείου Πάγου για την Τουλουπάκη

    Ελένη Τουλουπάκη, Ελένη Ράικου, Γιάννης Αγγελής


    Η πρόσφατη πληροφορία ότι οι δύο αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου κατέληξαν σε εκ διαμέτρου αντίθετα πορίσματα για την Ελένη Τουλουπάκη αιφνιδίασε. Η σημερινή εξέλιξη ανατρέπει άρδην το σκηνικό.

    Όπως αποκαλύπτεται σήμερα, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Λάμπρος Σοφουλάκης όχι μόνο δεν εντόπισε ποινικές ευθύνες της εισαγγελέως κατά της Διαφθοράς στην έρευνα για τους δικονομικούς χειρισμούς της στην υπόθεση της Novartis αλλά αντίθετα, «βλέπει» ποινικές ευθύνες των εισαγγελέων που κατέθεσαν ως μάρτυρες κατηγορίας στην ίδια έρευνα: της Ελένης Ράικου και του Γιάννη Αγγελή.

    Έτσι, στην παραγγελία του προς τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, ο κ. Σοφουλάκης δεν ζητά μόνο την αρχειοθέτηση των μηνύσεων και των καταγγελιών σε βάρος της Ελένης Τουλουπάκη. Ζητά  συγχρόνως να ανοίξει νέα ποινική έρευνα, αυτή τη φορά για να διερευνηθούν αυτεπαγγέλτως διωκόμενα αδικήματα που ενδεχομένως τελέστηκαν από την Ελένη Ράικου και τον Γιάννη Αγγελή.

    Εντελώς αντίθετη νομική άποψη έχει ο αρχαιότερος εκ των δύο αντεισαγγελέων του Αρείου Πάγου, που διενήργησε με τον κ.Σοφουλάκη την προκαταρκτική εξέταση, ο κ.Ευάγγελος Ζαχαρής. Ζητά την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος της εισαγγελέως κατά της Διαφθοράς για 5 αδικήματα.

    «Ο Αγγελής εξυπηρέτησε πολιτικές σκοπιμότητες»

    Εξυπηρέτηση πολιτικών σκοπιμοτήτων και ικανοποίηση προσωπικών φιλοδοξιών φέρεται να αποδίδει με το πόρισμα του ο Λάμπρος Σοφουλάκης, στον ομόβαθμό του Γιάννη Αγγελή. Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου και πρώην επόπτης της  Ελένης Τουλουπάκη, είναι από τους βασικούς καταγγέλλοντες της.

    Ο κ.Σοφουλάκης, σύμφωνα με πληροφορίες, στην πορισματική  αναφορά του προς τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, αναφέρει ότι κατά την έρευνα στον Αρειο Πάγο προέκυψαν αυτεπαγγέλτως διωκόμενα ποινικά αδικήματα και παραγγέλλει τη διενέργεια νέας προκαταρκτικής εξέτασης προκειμένου αυτά να ερευνηθούν από τον αρμόδιο εισαγγελέα Πλημμελειοδικών. Νέα έρευνα δηλαδή σε βάρος Αγγελή-Ράικου!

    Στον Γιάννη Αγγελή, ο κ.Σοφουλάκης καταλογίζει ψευδορκία και ψευδή καταμήνυση για όσα έχει καταθέσει σε εισαγγελείς και προανακριτική επιτροπή.

    Επίσης, του καταλογίζει παράβαση καθήκοντος για τα στοιχεία (αριθμό τραπεζικού λογαριασμού) τα οποία φέρεται να αρνήθηκε να παραλάβει από τους Αμερικανούς εισαγγελείς και το FBI στο περίφημο ταξίδι του με τους εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς, στη Βιέννη.

    Του καταλογίζει παράβαση καθήκοντος και για την ανάσυρση από το αρχείο των μηνύσεων πολιτικών προσώπων για τη Νοβάρτις, τις οποίες ο ίδιος ο κ.Αγγελής είχε στο παρελθόν αρχειοθετήσει.

    Μάλιστα για το τελευταίο, ο κ.Σοφουλάκης φέρεται να εξαπολύει μύδρους σε βάρος του συναδέλφου του κάνοντας λόγο για εξυπηρέτηση πολιτικών σκοπιμοτήτων ενόψει των επικείμενων εκλογών και για ικανοποίηση προσωπικών φιλοδοξιών του.

    «Δεν μίλησε για τον γιατρό σύζυγο της»

    Στη δεύτερη βασική μάρτυρα της προκαταρκτικής εξέτασης, κυρίως για τα όσα καταγγέλλει σε βάρος του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, την πρώην εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς Ελένη Ράικου, ο κ.Σοφουλάκης αποδίδει ευθύνες γιατί η ίδια συνέχισε να διερευνά την υπόθεση της Νοβάρτις ενώ ο γιατρός σύζυγος της είχε συνεργασία με την ίδια εταιρεία.

    Έτσι, για την κα Ράικου ζητά έρευνα προκειμένου να διαπιστωθεί εάν έχει διαπράξει τα αδικήματα της αποσιώπησης λόγου εξαίρεσης εξαιτίας της εμπλοκής του συζύγου της στην υπόθεση Νοβάρτις και επιπλέον της  ψευδορκίας και της ψευδούς καταμήνυσης που αφορούν στα όσα η ίδια έχει καταθέσει.

    Στους επίσης μάρτυρες της προκαταρκτικής εξέτασης Μανιαδάκη, Φρουζή, Μανία,  ο εισαγγελέας καταλογίζει:

    Στον Νικόλαο Μανιαδάκη ψευδορκία και στους Κωνσταντίνο Φρουζή και Νικόλαο Μανία ψευδορκία και ψεύδη καταμήνυση.

    Για την Ελένη Τουλουπάκη ο Λάμπρος Σοφουλάκης κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τόσο εκείνη όσο και οι δυο επίκουροι της ενήργησαν σύννομα και ότι δεν προέκυψαν στοιχεία σε βάρος τους τα οποία να δικαιολογούν την άσκηση ποινικής δίωξης για τις πράξεις που τους αποδίδονται.

    «Δίωξη για 5 κατηγορίες στην Τουλουπάκη»

    Ο Ευάγγελος Ζαχαρής αποτίμησε το αποδεικτικό υλικό μιας έρευνας που διήρκησε σχεδόν ένα χρόνο, με εντελώς αντίθετα συμπεράσματα. Η δική του κρίση είναι ότι η Ελένη Τουλουπάκη διέπραξε σωρεία αδικημάτων στο πλαίσιο της διερεύνησης της πολύκροτης υπόθεσης για ενδεχόμενες μίζες σε πολιτικούς από τη Νοβάρτις.

    Ετσι, ο κ.Ζαχαρής παραγγέλλει με το πόρισμα του την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος της κα Τουλουπάκη για 5 αδικήματα: κατάχρηση εξουσίας, παράβαση καθήκοντος, ψευδή βεβαίωση, παραβίαση υπηρεσιακού απορρήτου και παραβίαση δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα

    Για τους δύο επίκουρους εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς και οι δύο εισαγγελείς κατέληξαν στο ίδιο συμπέρασμα: ότι δεν προέκυψαν επαρκείς ενδείξεις, για αυτό και η δικογραφία που τους αφορά πρέπει να μπει στο αρχείο.

    Την απόφαση για το τι μέλλει γενέσθαι θα λάβει ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών. Ο κ.Βαγγέλης Ιωαννίδης μελετά, με τον εισαγγελέα Πρωτοδικών που χρεώθηκε τη δικογραφία τα δύο αντίθετα πορίσματα και εκτός απροόπτου, αύριο θα έχει καταλήξει για το ποιες τελικά θα είναι οι δικές του ενέργειες.



    ΣΧΟΛΙΑ