• Κοινωνία

    Ποιοι ασφαλισμένοι μπορούν να συνταξιοδοτηθούν νωρίτερα έως και δυο χρόνια


    Έως και δυο χρόνια νωρίτερα μπορούν να συνταξιοδοτηθούν χιλιάδες ασφαλισμένοι του πρώην ΟΑΕΕ που αποχωρούν με χρόνο διαδοχικής και παράλληλης ασφάλισης στο πρ. ΙΚΑ, σύμφωνα με εγκύκλιο που εξέδωσε ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης. Συγκεκριμένα ωφελούνται ασφαλισμένοι 60 – 62 ετών που υπέβαλαν αίτηση συνταξιοδότησης και αυτή απορρίφθηκε λόγω ορίου ηλικίας. Με τη νέα εγκύκλιο μπορούν να υποβάλουν εκ νέου αίτηση συνταξιοδότησης για να λάβουν σύνταξη.

    Σύμφωνα με τις διατάξεις των παρ. 4 και 5 της υποπαρ. ΙΑ.4 του πρώτου άρθρου του Ν.4093/2012, θεμελιωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα μέχρι 31.12.2012, λόγω συμπλήρωσης των προϋποθέσεων του απαιτούμενου χρόνου ασφάλισης και ορίων ηλικίας, όπου αυτά προβλέπονται, δεν θίγονται και δύνανται να ασκηθούν οποτεδήποτε.

    Συγκεκριμένα η εγκύκλιος αναφέρει ότι:

    «Για τους ενταχθέντες φορείς των αυτοτελώς απασχολούμενων, και ελεύθερων επαγγελματιών το 60ο έτος της ηλικίας εξακολουθεί και παραμένει ένα από τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης που ορίζει η νομοθεσία τους, αφού αποτελεί όριο ηλικίας που απαιτείται κατά την άσκηση των ήδη θεμελιωμένων δικαιωμάτων από το 2012.

    Όταν το δικαίωμα κρίνεται με τις διατάξεις της νομοθεσίας φορέων αυτοτελών απασχολούμενων ή ελεύθερων επαγγελματιών ως τελευταίου ενταχθέντα φορέα και κατά την εξέταση αιτήματος συνταξιοδότησης λόγω γήρατος με τις διατάξεις της διαδοχικής ασφάλισης, διαπιστώσει ότι δεν είναι αρμόδιος για την κρίση του αιτήματος, ή ότι δεν πληρούνται οι διατάξεις της νομοθεσίας του, για να κριθεί με τις διατάξεις του προηγούμενου ενταχθέντα φορέα με τον περισσότερο χρόνο ασφάλισης, θα πρέπει ο αιτών να έχει συμπληρώσει το 60ο έτος της ηλικίας του ή μικρότερο όριο ηλικίας εφόσον το προβλέπει η νομοθεσία του τελευταίου».

    Η θετική αυτή αλλαγή, σύμφωνα με ειδικούς στην κοινωνική ασφάλιση ευνοεί δυο κατηγορίες ασφαλισμένων:

    -Γυναίκες μητέρες ανηλίκων που είχαν ανήλικο παιδί και είχαν συμπληρώσει παράλληλα 5.500 ημέρες ασφάλισης, δηλαδή 18,4 έτη ασφάλισης μέχρι τις 31/12/2012. Εφόσον έχουν τελευταίο φορέα ασφάλισης τον πρ. ΟΑΕΕ νυν ΕΦΚΑ μπορούν πλέον να αποχωρήσουν νωρίτερα από τα 62.

    -Άνδρες που είχαν συμπληρώσει 35ετία έως το 2012, αλλά δεν είχαν συμπληρώσει τα 60 έτη της ηλικίας τους στις 18 Αυγούστου του 2015 και μπορούσαν να συνταξιοδοτηθούν με βάση τις διατάξεις του ΟΑΕΕ.

    Προϋπόθεση για την έξοδο είναι οι ενδιαφερόμενοι να έχουν και χρόνο ασφάλισης πρ. ΙΚΑ, ώστε να θεμελιώνουν με τις ειδικές διατάξεις του πρώην Ταμείου μισθωτών.

    Οι νέες οδηγίες εφαρμόζονται αναδρομικά για συνταξιοδοτικά αιτήματα που έχουν υποβληθεί από 13 Μαΐου 2016 και μετά (έναρξη ισχύος του νόμου Κατρούγκαλου) καθώς και όσα είναι σε εκκρεμότητα. Την σύνταξη θα την λάβει ο ασφαλισμένος από την ημερομηνία της υποβολής της νέας αίτησης.



    ΣΧΟΛΙΑ