• Κοινωνία

    Πέθανε ο Νομπελίστας Φυσικός Πίτερ Χιγκς που ανακάλυψε το «Σωματίδιο του Θεού»

    • NewsRoom
    Πιτερ Χιγκς στην βράβευση για το Νόμπελ

    Πιτερ Χιγκς στην βράβευση για το Νόμπελ


    Ο Πίτερ Χιγκς ήταν Βρετανός φυσικός. Γεννήθηκε στις 29 Μαΐου 1929 στην περιοχή Έλσουικ του Νιούκαστλ, στην Αγγλία. Ήταν ομότιμος καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου βραβευμένος με Νόμπελ φυσικής για το έργο του σχετικά με την μάζα των υποατομικών σωματιδίων.

    Ο Χιγκς έγινε ιδιαίτερα γνωστός την δεκαετία του 1960 σχετικά με την θεωρία του για την προέλευση της μάζας των στοιχειωδών σωματιδίων και ιδικότερα των μποζονίων W και Z. Ο αποκαλούμενος μηχανισμός Χιγκς προέβλεπε την ύπαρξη ενός νέου σωματιδίου του μποζονίου Χιγκς η ανίχνευση του οποίου έγινε ένας από τους μεγάλους στόχους των φυσικών. Η σημασία της πρότασης Χιγκς για την κατανόηση του σχηματισμού της μάζας ήταν τέτοια που το μποζόνιο Χιγκς χαρακτηρίστηκε αργότερα ως το σωματίδιο του Θεού.

    Στις 4 Ιανουάριου του 2012 το CERN ανακοίνωσε την ανακάλυψη του Μποζονίου στον μεγάλο επιταχυντή αδρονίων. Ο Χιγκς έλαβε το βραβείο Νόμπελ το 2013 για το έργο του το οποίο μοιράστηκε με τον Γάλλο φυσικό Ενγκλέρ. Ο Χιγκς τιμήθηκε στην ζωή του με μια σειρά από βραβεία φυσικής, πέρα από το Νόμπελ του 2013, μεταξύ των οποίων το βραβείο Χιούγκς το 1981, το βραβείο Ράδερφορ το 1984, το βραβείο Ντιράκ το 1997 και το βραβείο Γουλφ το 2004.

    Ο Χιγκς πέθανε χθες σε ηλικία 94 ετών, ανακοίνωσε σήμερα το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου.

    «Πέθανε ήσυχα στο σπίτι του τη Δευτέρα 8 Απριλίου μετά από σύντομη ασθένεια», ανέφερε το Πανεπιστήμιο σε ανακοίνωσή του.

    Διαβάστε επίσης:

    Μπλίνκεν: Οι ΗΠΑ βλέπουν να χρησιμοποιούνται στον αμυντικό τομέα της Ρωσίας τεχνολογίες από την Κίνα

    Συγκλονίζει γνωστή εικαστικός: «Ο άνδρας μου με μαχαίρωσε στο λαιμό όταν του ζήτησα διαζύγιο»

    Θρίλερ με τη μεταγωγή του δολοφόνου της Κυριακής – Με εντολή εισαγγελέα μεταφέρεται στο Τζάνειο



    ΣΧΟΛΙΑ