• Κοινωνία

    Πέθανε από κορονοϊό ο μητροπολίτης Γόρτυνος και Μεγαλουπόλεως Ιερεμίας

    • NewsRoom
    Πέθανε από κορονοϊό ο Μητροπολίτης Γόρτυνος και Μεγαλουπόλεως Ιερεμίας

    Μητροπολίτης Γόρτυνος και Μεγαλουπόλεως Ιερεμίας


    Την τελευταία του πνοή άφησε ο μητροπολίτης Γόρτυνος και Μεγαλουπόλεως Ιερεμίας, χθες το βράδυ, περίπου στις 21:30 σύμφωνα με την ανακοίνωση της Μητρόπολης, σε ηλικία 80 ετών. Η Εξόδιος Ακολουθία του μακαριστού ιεράρχη θα ψαλεί αύριο στις 2 το μεσημέρι στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου Μεγαλούπολης. Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος όρισε ως τοποτηρητή τον μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης Ευστάθιο.

    Γεννήθηκε στη Ναύπακτο το 1941. Πτυχιούχος της Θεολογικής σχολής κατέστη το 1964. Χειροτονήθηκε διάκονος το 1969 και πρεσβύτερος το 1972. Διακόνησε σε διάφορες Ι. Μητροπόλεις και στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών. Κατά τα έτη 1999-2000 διετέλεσε μέλος της Σ.Ε. Νεότητος και της ΕΣΕ Μελέτης Αρχαιολατρίας-Νεοειδωλολατρίας. Το 2000 αναγορεύθηκε δρ Θεολογίας. Το 2003 εξελέγη επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Γνώριζε τη γερμανική γλώσσα, την αγγλική, τη γαλλική, την ιταλική και την εβραϊκή. Μητροπολίτης Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως χειροτονήθηκε στις 14-10-2006.

    Ο μακαριστός ιεράρχης για αρκετό χρονικό διάστημα δοκιμαζόταν από καρδιολογικά προβλήματα.

    Η ανακοίνωση της Εκκλησίας της Ελλάδος

    Στην ανακοίνωση της για την εκδημία του μακαριστού κυρού Ιερεμίου η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος αναφέρει:

    «Η Εκκλησία της Ελλάδος με βαθιά συγκίνηση αναγγέλλει την προς Κύριον εκδημία του μακαριστού ήδη Μητροπολίτου Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κυρού Ιερεμίου.

    Ο μακαριστός Μητροπολίτης Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κυρός Ιερεμίας γεννήθηκε στη Ναύπακτο το 1941. Το 1964 έλαβε το πτυχίο του από την Θεολογική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, της οποίας αναγορεύθηκε Διδάκτωρ Θεολογίας το 2000. Το 2003 εξελέγη Επίκουρος Καθηγητής και το 2006 Τακτικός Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών επί της Έδρας Εισαγωγής στην Παλαιά Διαθήκη και Ερμηνείας της Παλαιάς Διαθήκης εκ του κειμένου των Ο’. Συνέγραψε πολλά ερμηνευτικά και θεολογικά έργα.

    Το 1969 χειροτονήθηκε Διάκονος και το 1972 Πρεσβύτερος. Διηκόνησε ως Ιεροκήρυξ σε διάφορες Ιερές Μητροπόλεις και στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών. Μητροπολίτης Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως χειροτονήθηκε στις 14 Οκτωβρίου 2006.

    Τοποτηρητής της χηρευούσης Μητροπόλεως Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως ωρίσθη ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιος, ο οποίος και θα εκπροσωπήσει τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο στην Εξόδιο Ακολουθία.

    Η Εξόδιος Ακολουθία του μακαριστού Μητροπολίτου Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κυρού Ιερεμίου θα ψαλεί την Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2021 στις 14.00 στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου Μεγαλοπόλεως. Κατά τη διάρκεια αυτής θα τηρηθούν άπαντα τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας κατά της διασποράς του κορωνοϊού».

    Διαβάστε επίσης:



    ΣΧΟΛΙΑ