• Κοινωνία

    Πένθος στον κόσμο του θεάτρου: Έφυγε από τη ζωή ο σκηνοθέτης και συγγραφέας Γιώργος Μιχαηλίδης

    • NewsRoom

    Ο Γιώργος Μιχαηλίδης


    Ένας από τους σπουδαιότερους ανθρώπους της ελληνικής θεατρικής σκηνής, ο σκηνοθέτης και συγγραφέας Γιώργος Μιχαηλίδης, έφυγε χθες από τη ζωή, σε ηλικία 80 ετών. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γιώργος Μιχαηλίδης νοσηλευόταν σε νοσοκομείο της πρωτεύουσας με λοίμωξη του αναπνευστικού.

    Ο Γιώργος Μιχαηλίδης υπήρξε ένας σκηνοθέτης με πλούσια παρουσία και προσφορά στο ελληνικό θέατρο, ενώ υπήρξε ιδρυτής του «Ανοιχτού Θεάτρου».

    Το ιδιαίτερο στίγμα του είναι εμφανές ήδη από το ξεκίνημά του, το 1965, και τη δημιουργία του Θεάτρου της Νέας Ιωνίας. Το θέατρο αυτό, το πρώτο λαϊκό περιφερειακό θέατρο στην Ελλάδα, λειτούργησε μόνο για δύο χρόνια, αλλά κατάφερε να δώσει ένα εμφανές στίγμα με τις ιδιαίτερες παραστάσεις του, που αγαπήθηκαν από μια ολόκληρη γενιά, αναφέρει το Υπουργείο Πολιτισμού.

    Το θέατρο της Νέας Ιωνίας έγινε κτήμα της ζωής στη γειτονιά, σπάζοντας στεγανά και φέρνοντας με ουσιαστικό τρόπο τον κόσμο σε άμεση επαφή με τη θεατρική τέχνη. Το 1972, μέσα στη δικτατορία, ο Μιχαηλίδης θα δημιουργήσει το Ανοιχτό Θέατρο και παράλληλα εκδίδει το περιοδικό «Ανοιχτό Θέατρο», μηνιαία επιθεώρηση πολιτικού θεάτρου. Ο μεγάλος αριθμός παραστάσεων που θα ακολουθήσουν, η ιδιαίτερη σκηνοθετική του προσέγγιση σε κλασικά και σύγχρονα έργα, μαζί με την προσφορά του στη θεατρική διδασκαλία και τη συγγραφή, περιγράφουν την πολύπλευρη προσφορά του στον σύγχρονο νεοελληνικό θέατρο.

    Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού εκφράζει θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του με την ανακοίνωση που εξέδωσε.

    Ποιος ήταν ο Γιώργος Μιχαηλίδης

    Ο Γιώργος Μιχαηλίδης γεννήθηκε στη Νέα Ιωνία Αττικής το 1938. Σπούδασε Αρχιτεκτονική αλλά δεν ολοκλήρωσε τις σπουδές του και στράφηκε στο θέατρο. Αποφοίτησε από τη Σχολή του Εθνικού Θεάτρου και ρίχτηκε στη μεγάλη περιπέτεια του θεάτρου. Προδικτατορικά, δημιούργησε το «Θέατρο Νέας Ιωνίας», το οποίο έκλεισε με την Χούντα.

    Εβαλε το στίγμα του και στην τηλεόραση με σειρές όπως ο «Συμβολαιογράφος», τα «Λαυρεωτικά», «Η κάθοδος».

    Η συγκυρία το έφερε να δει το «Ανοιχτό Θέατρο» να κλείνει το 2006, λόγω χρεών, μετά από 40 χρόνια λειτουργίας.

    Ο Γιώργος Μιχαηλίδης επί της ουσίας ήταν ένας διανοούμενος του θεάτρου, με παράλληλη ερευνητική, συγγραφική δραστηριότητα, αλλά και εκδοτική, αφού υπήρξε συνεκδότης του «Κάλβου».

    Η κηδεία θα γίνει την Τετάρτη στη 4μμ στο νεκροταφείο Μεταμόρφωσης.

     



    ΣΧΟΛΙΑ