• Κοινωνία

    Παυλάκης: Πρώτα εμβόλιο και μετά διακοπές – Νέο κύμα κορονοϊού το φθινόπωρο


    Την ανάγκη να γίνει τουλάχιστον η πρώτη δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού προτού φύγουν οι πολίτες για διακοπές το καλοκαίρι τόνισε ο ιατρός ερευνητής στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης.

    Μιλώντας στην εκπομπή «Σήμερα» στον ΣΚΑΪ, ο κ. Παυλάκης χαρακτήρισε ως «ψευδοπρόβλημα» τη συζήτηση για το πότε θα «πετάξουμε» τις μάσκες κατά του κορονοϊού και θα επιτευχθεί ανοσία της αγέλης. Ο ίδιος εξήγησε ότι ούτε το ένα ούτε το άλλο θα γίνουν μέσα καλοκαίρι.

    Μάλιστα, όσον αφορά τα εμβόλια, ο κ. Παυλάκης σημείωσε ότι «Δεν χάθηκε και ο κόσμος» αν η δεύτερη δόση γίνει με διαφορετικό σκεύασμα απ’ ότι η πρώτη.

    Για τον εμβολιασμό των παιδιών, ο ίδιος δήλωσε ότι δεν είναι της ώρας αυτή η συζήτηση και ότι θα πρέπει να υπάρξει αυτή η λογική, ωστόσο, μετά το καλοκαίρι. «Η κουβέντα στην Ελλάδα επικεντρώνεται ολοένα και περισσότερο σε τρομοκρατία κατά των εμβολίων. Πάρα πολύ κουβέντα γίνεται για τις λίγες παρενέργειες», επεσήμανε ο γιατρός – ερευνητής και χαρακτήρισε την άγνοια κακό σύμβουλο γιατί προκαλεί διάχυτο φόβο.

    Αναφερόμενος στο πότε θα επιτευχθεί η ανοσία της αγέλης, εκτίμησε ότι θα πρέπει πρώτα οι εμβολιασμοί να ξεπεράσουν το 80% στο γενικό πληθυσμό. Πρόσθεσε ότι ακόμη και αν γίνονται 3 εκατ. εμβολιασμοί το μήνα παρά την επιβράδυνση που παρατηρείται το καλοκαίρι, φτάνουμε στο Σεπτέμβριο.

    Παράλληλα , τόνισε όλοι οι εσωτερικοί χώροι είναι επικίνδυνοι, ιδίως τα εστιατόρια όπου θα πρέπει να βελτιωθεί φοβερά ο εξαερισμός και η μάσκες είναι αναγκαίο εργαλείο.

    Τέλος, ο κ. Παυλάκης χαρακτήρισε νομοτελειακό ένα τέταρτο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού το φθινόπωρο ή τον χειμώνα, επισημαίνοντας ότι «μπορεί να το γλιτώσουμε ως ένα βαθμό με φοβερή ένταση των εμβολιασμών και οργάνωση και μέσα στο καλοκαίρι με τεστ, ιχνηλάτηση και καραντίνα». Δεν θα πρέπει, πρόσθεσε, να επιτραπεί σε οποιαδήποτε περιοχή μια έκρηξη κρουσμάτων να μείνει ανεξέλεγκτη.

    Διαβάστε επίσης:

    ΠΟΥ: Εγκρίνει για επείγουσα χρήση το κινεζικό εμβόλιο κατά της Covid-19 της Sinovac

    Κορονοϊός: Η Ελλάδα χορηγεί στην Βόρεια Μακεδονία 20.000 εμβόλια

    Διατροφικές διαταραχές και COVID-19: Διπλασιάστηκαν τα κρούσματα στους εφήβους



    ΣΧΟΛΙΑ