• Κοινωνία

    Παράταση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών σε ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους

    Γιάννης Βρούτσης, υπουργός Εργασίας


    Την παράταση για τρεις μήνες της καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών για τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο, αλλά και των δόσεων σε ρυθμίσεις οφειλών για τους αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες που έχουν πληγεί από τον κορονοϊό προβλέπει η Υπουργική Απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννη Βρούτση.

    Η αποπληρωμή τους θα γίνει σε 4 δόσεις και η πρώτη θα πρέπει να καταβληθεί στο τέλος Σεπτεμβρίου.

    Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται και η δημοσίευση του νόμου που θα προβλέπει την έκπτωση 25% στις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές για τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο σε όσους τις αποπληρώσουν εμπρόθεσμα.

    Για τους αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες που επλήγησαν η προθεσμία καταβολής των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών, περιόδου απασχόλησης Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2020, απαιτητές έως 31/3/2020 και 30/4/2020 αντίστοιχα, καθώς και τυχόν δόσεων οφειλής από συμπληρωματική εκκαθάριση ασφαλιστικών εισφορών προηγούμενων ετών παρατείνεται χωρίς τον υπολογισμό κατά το διάστημα αυτό τόκων και άλλων προσαυξήσεων.

    Οι εισφορές εξοφλούνται τμηματικά σε τέσσερις ισόποσες μηνιαίες δόσεις με προθεσμία καταβολής της πρώτης δόσης έως 30/9/2020. Σε περίπτωση εκπρόθεσμης καταβολής δόσης, το συνολικό ποσό αυτής, προσαυξάνεται με τον προβλεπόμενο τόκο καθυστέρησης λόγω εκπρόθεσμης καταβολής. Εφόσον τηρούνται οι όροι της ρύθμισης δύναται να χορηγείται αποδεικτικό ασφαλιστικής ενημερότητας διμηνιαίας ισχύος.

    Για τους αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες η προθεσμία καταβολής των δόσεων ενεργών ρυθμίσεων, απαιτητών έως 31/3/2020 καθώς και η προθεσμία όλων των επόμενων μηνιαίων δόσεων της κάθε ρύθμισης, παρατείνεται κατά τρεις μήνες. Κατά το χρονικό διάστημα της παράτασης καταβολής των δόσεων, δεν υπολογίζονται πρόσθετα τέλη, τόκοι και λοιπές προσαυξήσεις και επιβαρύνσεις.

    Στις διατάξεις αυτές θα μπορούν να υπαχθούν και ασφαλισμένοι που υπάγονται στην ασφάλιση του πρώην ΟΓΑ με εισοδηματικά ή πληθυσμιακά κριτήρια, οι οποίοι περιλαμβάνονται στους συγκεκριμένους ΚΑΔ.

    Στην περίπτωση που υπάρχει πολλαπλή επαγγελματική δραστηριότητα οι διατάξεις εφαρμόζονται για μια δραστηριότητα με ΚΑΔ που ορίζει το υπουργείο Οικονομικών.

    Να σημειωθεί ότι θα υπάρξει αναστολή μέχρι 31 Αυγούστου της διαδικασίας λήψης αναγκαστικών μέτρων για την είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία.



    ΣΧΟΛΙΑ