• Κοινωνία

    Παράνομη κρίθηκε η 24ωρη απεργία των εργαζομένων του Μετρό, ΗΣΑΠ, Λεωφορείων – Κανονικά οι πτήσεις την Πέμπτη

    • NewsRoom


    Παράνομη και καταχρηστική κρίθηκε η 24ωρη απεργία που είχαν προκηρύξει για αύριο Πέμπτη οι εργαζόμενοι του Μετρό, του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου αλλά και οι στάσεις εργασίας των εργαζομένων σε λεωφορεία και τρόλεϊ.

    Νωρίτερα είχε κρίθεί παράνομη και καταχρηστική η απεργία που είχαν προκηρύξει οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας.

    Να θυμίσουμως πως οι εργαζόμενοι σε  Μετρό και ΗΣΑΠ θα τραβήξουν χειρόφερενο από τις 05:00 το πρωί της Πέμπτης μέχρι και τις 05:00 το πρωί της Παρασκευής μετά την απόφαση που έλαβε το σωματείο των εργαζομένων.

    Αναφορικά με τα υπόλοιπα μέσα μεταφοράς, τα λεωφορεία θα πραγματοποιήσουν στάσεις εργασίας τις από την έναρξη της βάρδιας στις 5 π.μ. έως τις 9 π.μ. και από τις 9 το βράδυ έως τη λήξη της βάρδιας στις 12 τα μεσάνυχτα. Δηλαδή, τα λεωφορεία θα κινούνται κανονικά, από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ της Πέμπτης, 21 Σεπτεμβρίου.

     Τα τρόλεϊ θα κινούνται μεταξύ 9:00-21:00 λόγω στάσεων εργασίας των εργαζομένων από την έναρξη της βάρδιας 5.00 π.μ. ως τις 9:00 π.μ. και από τις 21:00 έως τη λήξη της βάρδιας (00:00).

    Ποιοι άλλοι συμμετέχουν στην αυριανή απεργία

    Υπενθυμίζεται ότι η ΑΔΕΔΥ και άλλα εργατικά σωματεία προχωρούν σε 24ωρη απεργία καθώς διαμαρτύρονται για τις διατάξεις του εργασιακού νομοσχεδίου.

    Η ΑΔΕΔΥ καλεί σε συγκέντρωση στις 10:30 το πρωί στην πλατεία Κλαυθμώνος ενώ το Εργατικό Κέντρο Αθήνας και το ΠΑΜΕ καλούν για την ίδια ώρα στην πλατεία Συντάγματος. Στη Θεσσαλονίκη η απεργιακή συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στις 10:30 στο Άγαλμα Βενιζέλου.

    Κανονικά οι πτήσεις

    Στην 24ωρη πανελλαδική απεργία  είχαν ανακοινώσει ότι θα λάβουν μέρος, επίσης, και οι Ελεγκτές Εναέριας Κυκλοφορίας. Ωστόσο η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας και το υπουργείο Μεταφορών προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη και η απεργία κηρύχθηκε παράνομη και καταχρηστική. Ως εκ τούτου οι πτήσεις θα γίνουν κανονικά.

    Στην 24ωρη απεργία λαμβάνουν μέρος και οι ναυτεργάτες, οι οποίοι θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στις 10 το πρωί έξω από το εργατικό κέντρο Πειραιά.

    Λόγω της κινητοποίησης των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας αναμένονται αλλαγές σε πτήσεις των αεροπορικών εταιρειών  οι οποίες σε προηγούμενες αντίστοιχες απεργίες ενημέρωναν επιβάτες με εισιτήρια σε πτήσεις που επηρεάζονταν με μήνυμα από την εταιρεία ή από τα αντίστοιχα ταξιδιωτικά γραφεία μέσω των οποίων προμηθεύτηκαν τα εισιτήριά τους. Για την ώρα, πάντως, δεν υπάρχουν ανακοινώσεις από Aegean και Olympic Air,

    Στην απεργία έχουν δηλώσει συμμετοχή ΟΛΜΕ και ΔΟΕ, τα συνδικαλιστικά σωματεία καθηγητών γυμνασίων-λυκείων και δασκάλων. Στις κινητοποιήσεις και οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία αλλά και οι νοσοκομειακοί γιατροί καθώς ΠΟΕΔΗΝ και ΕΙΝΑΠ συμμετέχουν στην απεργία με το επιχείρημα ότι «το νομοσχέδιο θεσπίζει διατάξεις που καταργούν το 8ωρο, την πενθήμερη εργασία και ποινικοποιούν τη συνδικαλιστική δράση».

    Διαβάστε επίσης:

    Ο Δήμος Πειραιά βράβευσε τους μαθητές των Λυκείων

    24ωρη απεργία γιατρών και νοσηλευτών στα δημόσια νοσοκομεία

    Συνεχίζεται το έργο της αποκατάστασης των καταστροφών που προκάλεσαν οι πρόσφατες πλημμύρες



    ΣΧΟΛΙΑ