• Κοινωνία

    Ράικου: Παρεμβατικός, πιεστικός, φορτικός και με εκβιαστική στάση ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος

    Η Ελένη Ράικου

    Η Ελένη Ράικου


    «Ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος ήταν παρεμβατικός, πιεστικός και φορτικός και η στάση του εκβιαστική» κατέθεσε στο Ειδικό Δικαστήριο η Ελένη Ράικου για τον κατηγορούμενο πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης.

    Στη δεύτερη μέρα της κατάθεσης της η πρώην Εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς υποστήριξε ότι ο τότε υπουργός επιχείρησε, εκτός από την έρευνα της για τη Νοβάρτις (για την οποία δικάζεται για παράβαση καθήκοντος) είχε προσπαθήσει να παρέμβει και σε άλλες εκκρεμείς υποθέσεις που χειριζόταν η Εισαγγελία της. Αλλά ποτέ δεν το κατήγγειλε στις αρχές διότι δεν την ρώτησαν!

    Βροχή οι ερωτήσεις που δέχθηκε από την πρόεδρο του Ειδικού Δικαστηρίου.

    Πρόεδρος: Είπατε ότι ο κατηγορούμενος ήταν παρεμβατικός και σε άλλες υποθέσεις που χειριστήκατε. Απ όλες αυτές τις παρεμβάσεις, εσείς, καταθέτοντας στον κ. Σοφουλάκη (σ.σ.αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου ο διενήργησε με τον κ.Ζαχαρή την προκαταρκτική εξέταση) καταγγείλατε μόνο μία. Αυτή για την υπόθεση Νοβάρτις.

    Ράικου: Ο κ.Σοφουλάκης με ρώτησε αποκλειστικά και μόνο αν δέχθηκα παρεμβάσεις κατά τη διάρκεια της προκαταρκτικής για τη Νοβάρτις..Δεν με ρώτησε αν δέχθηκα παρεμβάσεις για άλλες υποθέσεις.

    Πρόεδρος: Έτσι λέτε…

    Ράικου: Δεν λέω εγώ..Έτσι με ρώτησε. Δεν με ρώτησε για άλλες υποθέσεις.

    Πρόεδρος (σ.σ. Αφού διαβάζει την ακριβή ερώτηση του κ.Σοφουλάκη, όπου δεν υπήρχε η διατύπωση “για την υπόθεση της Νοβάρτις”): Με αυτή την ερώτηση, εσείς θεωρήσατε ότι σας ρώτησε μόνο για τη Νοβάρτις.

    Ράικου: Για αυτό ερευνούσε, για τη Νοβάρτις.

    Πρόεδρος: Δώσατε κατάθεση στον κ.Σοφουλάκη, φύγατε και επιστρέψαμε μετά από 2 ώρες και του είπατε “αυτός είναι.ο Ρασπούτιν”, ο Παπαγγελόπουλος. Τότε καταγγείλατε κάποιες υποθέσεις για να αιτιολογήσετε κάποια παρέμβαση του Ρασπούτιν ;

    Ράικου : Δεν με ρώτησε για άλλες υποθέσεις. Όταν γύρισα ανέφερα εγώ το προσωνύμιο Ρασπούτιν…

    Πρόεδρος: Πώς ξέρετε ότι έδωσε ο Παπαγγελόπουλος τα στοιχεία για το δημοσίευμα με την ανακρίτρια Ζαμανίκα; Μήπως ήταν κάτι που έμαθαν οι δημοσιογράφοι ρωτώντας;

    Ράικου: Δεν ξέρω αν ο κατηγορούμενος έστειλε για την ανακρίτρια. Αλλά ήταν πάγια τακτική του. Κάθε φορά που κάναμε κάτι και δεν του άρεσε, έστελνε δημοσιεύματα..

    Πρόεδρος: Μήπως πάλι το εκλάβατε; Δεν θέλουμε κρίση, μόνο αν έχετε στοιχεία. Είπατε φοβηθήκατε και παραιτηθήκατε. Σεβαστός ο φόβος σας και η ψυχολογική σας κατάσταση. Αναρωτιέμαι όμως, η υπερέκθεση σας στη συνέχεια, που ίσως θεωρηθήκατε το πιο σημαντικό πρόσωπο, δεν σας ανησύχησε; Από το πρωί μέχρι βράδυ ακούγαμε “η Ράικου, η Ράικου, η Ράικου πήγε και κατέθεσε για το σκάνδαλο της Νοβάρτις”.

    Ράικου: Ο Σοφουλάκης με κάλεσε να καταθέσω. Δεν πήγα μόνη μου.

    Πρόεδρος: Αυτό που αναζητώ είναι εάν η παραίτηση σας έγινε φοβηθήκατε ή έγινε για κάτι άλλο ή και για κάτι άλλο λόγο.

    Ράικου: Αποκλειστικά για αυτό το λόγο!

    H εισαγγελέας Εφετών, απαντώντας στις ερωτήσεις των υπερασπιστών του κ.Παπαγγελόπουλου και της διαδόχου της στη Διαφθορά Ελένης Τουλουπάκη επέμεινε ότι δέχθηκε πιέσεις του τότε υπουργού για να αποσταλεί η δικογραφία της Νοβάρτις στη Βουλή, για πολιτικά πρόσωπα χωρίς στοιχεία και τόνισε ότι «ποτέ δεν με κυνήγησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Ολοι ήταν υποστηρικτικοί, πλην του κατηγορουμένου υπουργού. Είχε δική του ατζέντα».

    Η κα Ράικου ήταν ξανά απαλλακτική για την Ελένη Τουλουπάκη. «Οι αναφορές των 3 βουλευτών για τη μη τιμολόγηση φαρμάκων (σ.σ. τις οποίες η ίδια παρέλαβε) δεν στρέφονταν ευθέως κατά του τότε υπουργού Παναγιώτη Κουρουμπλή. Θέλανε έρευνα. Δεν μπορούσαν να αποσταλούν αμελλητί στη Βουλή».

    Ο συνήγορος της κα Τουλουπάκη Γ. Μαντζουράνης προσκόμισε στους δικαστές τις 3 αναφορές που είχαν υποβάλει οι απερχόμενοι επίκουροι εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς, με την ανάληψη των καθηκόντων της, στην Ελένη Τουλουπακη και τόνισε πως «ουδεμία νύξη κάνουν σε αυτές για τις αναφορές των βουλευτών ΚΙΝΑΛ, σημειώνοντας τις ενέργειες τους».

    «Αφού δεν ενημερώθηκε από του 3 επίκουρους εισαγγελείς, να μυρίσει τα νύχια της η κ.Τουλουπακη για τις αναφορές και να τις στείλει στη Βουλη;» είπε χαρακτηριστικά ο συνήγορος.

    «Δεν γνωρίζω αν είχε ενημερωθεί ή όχι. Από το αρχείο φαίνεται ότι είχε συσχετιστεί με την υπόθεση της Novartis» ήταν η απάντηση της κ.Ραικου.

    Δεκάδες ερωτήσεις δέχθηκε η μάρτυρας και από την υπεράσπιση του κ.Παπαγγελόπουλου.

    Συνήγορος Δημ. Παπαγγελόπουλου: Γιατί πηγαίνατε στο γραφείο του, αφού ήταν παρεμβατικός.
    Απ: Ήταν υπουργός και εγώ προϊσταμένη δικαστικής υπηρεσίας.



    ΣΧΟΛΙΑ