Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής
Περιεχόμενα
Με αλληλοκατηγορίες συνεχίστηκε για δεύτερο 24ωρο η κόντρα του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής με το Συμβούλιο Διοίκησης.
Οι δύο πλευρές αποκάλυψαν τους λόγους σύγκρουσης, με επίκεντρο την διαγωνιστική διαδικασία για την αγορά ενός κτιρίου, με τον εμφύλιο εντός του Ιδρύματος να συνεχίζεται με σκληρά λόγια και αλληλοκατηγορίες.
Το επίμαχο κτίριο
Ύστερα από ένα επεισοδιακό 24ωρο, η διαγωνιστική διαδικασία που «τρέχει» το Ίδρυμα για την αγορά ενός ακινήτου αποκαλύφθηκε ότι αποτελεί το επίκεντρο της σύγκρουσης μεταξύ των δύο πλευρών.
«Δυστυχώς, εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα, η λειτουργία του ΣΔ του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής έχει φαλκιδευτεί ανεπανόρθωτα από πράξεις ή/και παραλείψεις του τ. Πρύτανη του Πανεπιστημίου, αρκετές εκ των οποίων συνδέονται με τον χειρισμό της διαγωνιστικής διαδικασίας για την αγορά ακινήτου για το «Κέντρο Καινοτομίας στον Τουρισμό του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής», ανέφεραν σε επιστολή τους τα έξι μέλη του Συμβουλίου Ιδρύματος που υπέγραψαν την πρόταση δυσπιστίας στο πρόσωπο του κ. Καλδή.
Έκαναν λόγο για επιμονή του Πρύτανη να αγοράσει ένα παλιό ακίνητο κατασκευής 1973, το οποίο –όπως υποστηρίζουν- στερείται μελέτης στατικής επάρκειας και πολεοδομικού φακέλου και είναι υπερτιμημένο περί τα 8.500.000 Ευρώ ενώ η αντικειμενική του αξία κυμαίνεται περί τα 3.700.000 Ευρώ.
Τα έξι μέλη υποστήριξαν ότι ο κ. Καλδής απέστειλε τον φάκελο για την αγορά του κτιρίου στο Ελεγκτικό Συνέδριο, χωρίς την απαραίτητη πλειοψηφία, το οποίο απέρριψε την υπογραφής σύμβασης με τον προσωρινό ανάδοχο. Παράλληλα δεν εισακούστηκε η πρόθεση της πλειοψηφίας των μελών για ματαίωση του εν λόγω διαγωνισμού και επαναπροκήρυξή του, ή ακόμα καλύτερα, τη διερεύνηση διάθεσης των πόρων σε στρατηγικής σημασίας στόχους του Ιδρύματος, όπως στην Έρευνα και στην Καινοτομία.
H απάντηση του Πρύτανη
Λίγο αργότερα ήρθε και η απάντηση του κ. Καλδή, ο οποίος έκανε λόγο για απρεπή, προσβλητική και αήθη επίθεση, ενώ απάντησε και για τις κατηγορίες που του προσάπτουν σχετικά με το κτίριο.
«Σχετικά με το προβαλλόμενο ως επίμαχο θέμα της διαγωνιστικής διαδικασίας αγοράς του ακινήτου για καινοτόμες δράσεις στο γνωστικό πεδίο του Τουρισμού και τις αιτιάσεις που προβάλλονται από τα συγκεκριμένα μέλη του ΣΔ, οι απαντήσεις έχουν κατά κύριο λόγο δοθεί από την Πράξη του Ελεγκτικού Συνεδρίου (αρμόδιο ανώτατο δικαστήριο) το οποίο έλεγξε το σύνολο των διαδικασιών νομιμότητας που είχαν ακολουθηθεί και, τελικά, προέβη σε ήσσονος σημασίας παρατηρήσεις επί των αυτών», ανέφερε.
Περιέγραψε πάντως και την διαδικασία της επίμαχης συνεδρίασης του Συμβουλίου Διοίκησης, κατά την οποία ψηφίστηκε η πρόταση δυσπιστίας, σημειώνοντας ότι αυτή έγινε με νομικές ακροβασίες και παράτυπα.
Η στάση του Υπουργείου Παιδείας
To υπουργείο Παιδείας ενημερώθηκε για το θέμα από την πρώτη στιγμή με τον υπουργό Παιδείας κ. Κυριάκο Πιερρακάκη στο πλαίσιο εποπτείας επί των ΑΕΙ, να ζητάει την έκδοση γνωμοδότησης του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους σχετικά με την απαιτούμενη πλειοψηφία των μελών του Συμβουλίου Διοίκησης ΑΕΙ για τη λήψη απόφασης παύσης Πρύτανη, σε συνέχεια της υποβολής πρότασης δυσπιστίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.
Μάλιστα εστάλη αναφορά σχετικά με την αγορά ακινήτου και στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας, μία κίνηση που όπως υποστήριξε ο κ. Καλδής έγινε ύστερα από προτροπή του.
Τα ερωτήματα
Πανεπιστημιακοί και μέλη της κοινότητας του Ιδρύματος εμφανίζονται μουδιασμένοι σχετικά με τις εξελίξεις, καθώς αν και παραδέχονται ότι υπήρχαν παράπονα και γκρίνιες σχετικά με τη διοίκηση (και για τις δύο πλευρές), η χρονική περίοδος αλλά και οι λόγοι σύγκρουσης προκαλούν αρκετά ερωτήματα, ενώ παράλληλα παραλύουν το Ίδρυμα σε σημαντικές λειτουργίες του.
Ο κ. Καλδής αναδείχθηκε για δεύτερη φορά Πρύτανης στο Πανεπιστήμιο πριν περίπου ένα χρόνο. Το 2023 ανέλαβε το αξίωμα βάσει του νέου νόμου που όριζε την θέσπιση του Συμβουλίου Διοίκησης του Ιδρύματος, το οποίο έχει μεταξύ άλλων και ελεγκτικό χαρακτήρα.
Η ανάδειξη του Πρύτανη βάσει του νέου νόμου, γίνεται μεταξύ των έξι μελών ΔΕΠ (εσωτερικά μέλη του Συμβουλίου), τα οποία έλαβαν τις περισσότερες ψήφους στις εκλογές. Τα έξι εσωτερικά μέλη μαζί με τα πέντε εξωτερικά μέλη συγκροτούν το Συμβούλιο Ιδρύματος, το οποίο αποφασίζει ποιο από τα εσωτερικά μέλη θα αναλάβει το αξίωμα του Πρύτανη.
Ο κ. Καλδής ήταν επιλογή των μελών που σε λιγότερο από ένα χρόνο στράφηκαν εναντίον του και ήδη είχε δώσει δείγματα διοίκησης πριν την δεύτερες εκλογές.
Πρώην συνεργάτες
Επιπλέον, κάποιοι από το Συμβούλιο υπήρξαν πολύ καλοί συνεργάτες του τα προηγούμενα χρόνια, όπως η κ. Κλειώ Σγουροπούλου, η οποία σύμφωνα με το ψήφισμα των έξι θα αναλάβει μεταβατική Πρύτανης, με την παύση καθηκόντων του κ. Καλδή.
Η κ. Σγουροπούλου, σύμφωνα μάλιστα με τον κ. Καλδή (αλλά και με το έγγραφο της προκήρυξης του εν λόγω διαγωνισμού που είναι αναρτημένο στον ιστότοπο του Ιδρύματος) είχε ασχοληθεί με τον διαγωνισμό για την αγορά του κτιρίου.
«Θα πρέπει να γίνει ευρέως γνωστό ότι, όπως επανειλημμένα έχω διατυπώσει στις σχετικές συνεδριάσεις του ΣΔ, το όλο θέμα της σύνταξης των τεχνικών προδιαγραφών και γενικά της σύνταξης της προκήρυξης του εν λόγω διαγωνισμού, το διεκπεραίωσε από την αρχή μέχρι το τέλος, θα πρέπει να γίνει ευρέως γνωστό ότι, όπως επανειλημμένα έχω διατυπώσει στις σχετικές συνεδριάσεις του ΣΔ, το όλο θέμα της σύνταξης των τεχνικών προδιαγραφών και γενικά της σύνταξης της προκήρυξης του εν λόγω διαγωνισμού, το διεκπεραίωσε από την αρχή μέχρι το τέλος, η κ. Σγουροπούλου με την τότε ιδιότητα της Αντιπρυτάνεως Οικονομικών, Προγραμματισμού και Ανάπτυξης και προφανώς είχε υπερψηφίσει τόσο την σκοπιμότητα της εν λόγω αγοράς όσο και τη σχετική διαγωνιστική διαδικασία», ανέφερε ο κ. Καλδής.
Διαβάστε επίσης:
Πιερρακάκης: Ερώτημα προς το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής
Μαρίνα Ζέας: Βυθιστηκαν τα τρία από τα τέσσερα σκάφη που κάηκαν
Θρίλερ με τη διοίκηση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής – Τι συμβαίνει με τον Πρύτανη