• Κοινωνία

    Παγκόσμιος συναγερμός από τον κορονοϊό: Αυξάνονται οι νεκροί, κλείνουν εταιρείες – Τα μέτρα της επόμενης ημέρας


    Με ταχύτατο ρυθμό φαίνεται να προχωρούν οι εξελίξεις ανά τον κόσμο σχετικά με το φονικό μικρόβιο του φονικού κορονοϊού, που έχει σημάνει παγκόσμιο συναγερμό

    Την ώρα που στην Ελλάδα επιβεβαιώθηκε το δέκατο κρούσμα του ισχυρού μικροβίου, που μεταδίδεται επιδημικά τους τελευταίους μήνες σε όλο τον πλανήτη, η κατάσταση σε πολλές χώρες του κόσμου είναι εξαιρετικά κρίσιμη, με τους νεκρούς να αυξάνονται δραματικά και τα κρούσματα να εξαπλώνονται με πολλαπλασιαστικό ρυθμό.

    Αυξάνεται κι άλλο ο αριθμός των νεκρών στην Κίνα

    Ειδικότερα, η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας ανακοίνωσε ότι έως τα μεσάνυχτα της Τετάρτης καταγράφηκαν 31 θάνατοι, με τον συνολικό αριθμό των θυμάτων στην Κίνα να ξεπερνά τα 3.000.

    Επιπροσθέτως, οι αρμόδιες Αρχές της Κίνας ανακοίνωσαν 139 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα, με τον συνολικό αριθμό κρουσμάτων στη χώρα να φτάνει τα 80.430. Η επαρχία Χουμπέι και η πόλη Ουχάν παραμένουν στο επίκεντρο των εξελίξεων και το τελευταίο 24ωρο, καθώς το σύνολο των νέων θανάτων της χώρας προέρχονταν από την συγκεκριμένη επαρχία.

    Σημειώνεται ότι οι νεκροί στην Κίνα από τον κορονοϊό φτάνουν συγκεκριμένα τους 3.012, την ώρα που ο συνολικός αριθμός των θυμάτων ανά τον κόσμο αγγίζει τους 3.285 ανθρώπους, ενώ τα κρούσματα σε παγκόσμια κλίμακα φτάνουν τα 95.500.

    Ραγδαία η εξάπλωση του μικροβίου στην Νότιο Κορέα

    Δραματική παραμένει η κατάσταση και στην Νότιο Κορέα, που αποτελεί την δεύτερη μεγαλύτερη εστία εμφάνισης του κορονοϊού. Η Νότια Κορέα φαίνεται να αντιμετωπίζει σημαντική κρίση με την επιδημία του ιού, γεγονός που αποδεικνύεται και από το ότι οι υγειονομικές αρχές της χώρας ανακοίνωσαν σήμερα πως κατέγραψαν 438 νέα κρούσματα. Τα νέα αυτά κρούσματα που επιβεβαιώθηκαν στην χώρα αυξάνουν το σύνολο των κρουσμάτων σε 5.766. Σύμφωνα με τα Κορεατικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (KCDC), καταγράφηκαν επίσης 3 νέοι θάνατοι, που ανέβασαν τον συνολικό αριθμό των νεκρών της χώρας στους 35.

    Αξιοσημείωτο αποτελεί το ότι, παρά το γεγονός ότι η Νότια Κορέα είναι η χώρα με τον μεγαλύτερο αριθμό μόλυνσης μετά την Κίνα, ο αριθμός των νεκρών από τον φονικό ιό είναι σημαντικά μικρότερος σε σύγκριση με άλλες χώρες, όπως η Ιταλία και το Ιράν, που μετρούν 107 και 92 θύματα αντίστοιχα. Οι τρεις αυτές χώρες είναι, εξάλλου, τα κράτη που δοκιμάζονται περισσότερο από τον covid-19, πέραν της Κίνας.

    Συναγερμός στην Καλιφόρνια – Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η Πολιτεία

    Την ίδια ώρα, στην άλλη πλευρά του Ειρηνικού, σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης κηρύχθηκε η Πολιτεία της Καλιφόρνιας εξαιτίας του κορονοϊού. Την απόφαση αυτή πήρε ο κυβερνήτης της Πολιτείας, καθώς οι υγειονομικές αρχές μιλούν για 53 επιβεβαιωμένα κρούσματα μέσα σε λίγες ώρες. Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό, σήμερα απεβίωσε και ένας ασθενής κοντά στην πόλη του Σακραμέντο, στα βόρεια της Καλιφόρνιας. Ο άνθρωπος αυτό αποτελεί το πρώτο θύμα του κορονοϊού στις ΗΠΑ εκτός της Πολιτείας της Ουάσιγκτον.

    Πιο συγκεκριμένα, ο άνθρωπος που έχασε τη ζωή του, νικημένος από το φονικό μικρόβιο επέβαινε σε κρουαζιερόπλοιο που παραμένει δεμένο ανοικτά των ακτών του Σαν Φρανσίσκο. Αξίζει να σημειωθεί ότι από τα 3.500 χιλιάδες άτομα που επιβαίνουν συνολικά στο κρουαζιερόπλοιο, τα 21 εξ αυτών έχουν αναφέρει πιθανά συμπτώματα.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, το θύμα ήταν άνθρωπος μεγάλης ηλικίας με επιβαρυμένη υγεία. Συγκεκριμένα, ο άνδρας ήταν 71 ετών και αποτελούσε ένα από τα τρία άτομα που βρέθηκαν θετικά στον κορονοϊό μετά από ένα ταξίδι με το κρουαζιερόπλοιο «Grand Princess» από το Σαν Φρανσίσκο στο Μεξικό τον περασμένο μήνα. Όταν το πλοίο έδεσε στο λιμάνι του Σαν Φρανσίσκο, χιλιάδες άτομα επιβιβάστηκαν και χιλιάδες αποβιβάστηκαν. Το πλοίο τότε συνέχισε το ταξίδι του στην Χαβάη.

    Εκεί όμως, σύμφωνα με όσα δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Γκάβιν Νιούσομ, κυβερνήτης της Καλιφόρνια, 11 επιβάτες και 10 μέλη του πληρώματος ανέφεραν συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη. Ένα επιπλέον μέλος του πληρώματος που είχε αποβιβαστεί στο Μεξικό, βρέθηκε αρνητικός στον κορονοϊό, σύμφωνα με τους αξιωματούχους της Δημόσιας Υγείας του Σαν Φρανσίσκο.

    Το πλοίο είχε προγραμματιστεί να φτάσει στο Σαν Φρανσίσκο την Τετάρτη το βράδυ, ωστόσο οι αξιωματούχοι ζήτησαν την καθυστέρηση της επιστροφής του με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών να κάνουν συντονισμένα τεστ για κορονοϊό. Το σχέδιο είναι να παραμείνει το πλοίο σε διεθνή ύδατα στα ανοικτά των ακτών της Καλιφόρνια.

    Σημειώνεται ότι, εκτός από τους 21 ανθρώπους που ανέφεραν συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη, οι αξιωματούχοι σχεδιάζουν να κάνουν εξετάσεις σε άλλους 62 επιβάτες από το ταξίδι στο Μεξικό που παρέμειναν στο πλοίο για το ταξίδι στην Χαβάη, καθώς και άγνωστο πλήθος του πληρώματος.

    Τέλος, στην πολιτεία που βρίσκεται στα δυτικά των ΗΠΑ εντοπίστηκαν και άλλα κρούσματα, που ανέρχονται  πλέον σε 159 σε ολόκληρη τη χώρα, που θρηνεί συνολικά 11 θύματα.

    Στο Eurogroup της 16ης Μαρτίου οι αποφάσεις για τον κορονοϊό στην Ευρώπη

    Την ίδια ώρα, εντατικές είναι ενέργειες που σχεδιάζονται στην Ευρώπη, προκειμένου να ανακοπεί η ραγδαία εξάπλωση του φονικού κορονοϊού. Όπως έγινε νωρίτερα γνωστό, οι όποιες αποφάσεις για τη λήψη μέτρων ανάλογα με την έκταση και την ένταση των προβλημάτων από τον κορονοϊό παραπέμπονται στο τακτικό Eurogroup της 16ης Μαρτίου.

    Στο Eurogroup που συνεδρίασε την Τετάρτη σε τηλεδιάσκεψη υπό διευρυμένη σύνθεση, υπήρξε μια αποτίμηση της τρέχουσας κατάστασης, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι έγινε αναλυτική παρουσίαση από τους υπουργούς 7- 8 χωρών (από τις βόρειες χώρες μίλησε μόνον ο Γερμανός υπουργός).

    Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αρκετοί υπουργοί Οικονομικών επιθυμούν να υπάρξει μια δέσμη δημοσιονομικών μέτρων (σε συνδυασμό με τα μέτρα νομισματικής πολιτικής), κυρίως ως προς την πλευρά εξαιρέσεων δαπανών για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τον κορονοϊό. Ως προς την έκταση του προβλήματος, από το Eurogroup προκύπτει ότι η σοβαρότερη κατάσταση καταγράφεται έως τώρα στην Ιταλία και τη Γαλλία, ενώ χαρακτηρίζεται μέτρια στην Ισπανία και την Κροατία και καλύτερη στις χώρες του Βορρά.

    Σημειώνεται ότι, σήμερα συνεδριάζει (δια ζώσης) το Euro Working Group, στο οποίο αναμένεται να υπάρξει επίσης συζήτηση για το πρόβλημα με τον κοροναϊό.

    Κανονικά και στην ώρα τους οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Τόκιο παρά τον κορονοϊό

    Η Ιαπωνία, από την άλλη, έχει επιδοθεί τις τελευταίες ημέρες σε μία συστηματική προσπάθεια να πείσει τον υπόλοιπο κόσμο ότι θα είναι σε θέση να πραγματοποιήσει κανονικά τους Ολυμπιακούς Αγώνες που είναι προγραμματισμένοι να διεξαχθούν τον ερχόμενο καλοκαίρι. «Κανονικά» και στην «ώρα τους» διαμηνύουν οι αρμόδιοι φορείς ότι θα πραγματοποιηθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Τόκιο, παρά τους φόβους για αναβολή η καθυστέρηση λόγω του κορονοϊού.

    Το ίδιο υποστήριξε και η υπουργός Ολυμπιακών Αγώνων της Ιαπωνίας, Σέικο Χασιμότο. Η Χασιμότο τόνισε πως η κυβέρνηση παραμένει δεσμευμένη στην ομαλή διεξαγωγή της διοργάνωσης και τα χρονοδιαγράμματα. «Η ακύρωση ή η καθυστέρηση των Αγώνων θα ήταν απαράδεκτη για τους αθλητές. Πρέπει να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον στο οποίο οι αθλητές θα μπορούν να νιώθουν ήρεμοι και συγκεντρωμένοι», ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Η Χασιμότο προκάλεσε σάλο νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, όταν είπε πως «η σύμβαση» που έχει υπογραφεί για τη διοργάνωση «θα μπορούσε να ερμηνευθεί πως επιτρέπει την αναβολή τους» για αργότερα μέσα στο 2020.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Ιαπωνία έχουν καταμετρηθεί πάνω από 1.000 κρούσματα του κορονοϊού, η πλειονότητα των οποίων εντοπίζεται στο κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess που συνεχίζει να είναι σε καραντίνα.

    Ειδικότερα, χθες καταγράφηκαν αρκετά κρούσματα, ενώ ανησυχία έχει προκαλέσει στις αρχές το γεγονός ότι εξαπλώνονται και γεωγραφικά, από την περιφέρεια Κουμαμότο στο νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας ως τη Χοκάιντο στον βορρά. Έως αυτή την ώρα, 12 ασθενείς έχουν υποκύψει μέχρι σήμερα, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Ιαπωνίας. Ήδη, πάντως, στην Ιαπωνία έχουν ακυρώσει άλλες μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις, όπως το Asia Sevens Invitational στο ράγκμπι, που θα ήταν πρόβα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Πριν δύο εβδομάδες έγινε και ο μαραθώνιος του Τόκιο, με πολύ μικρότερη συμμετοχή, αλλά και περιορισμένο αριθμό θεατών στους δρόμους της πόλης.

    Χθες, ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ, τόνισε πως οι λέξεις «ακύρωση» και «αναβολή» δεν ακούστηκαν καν στις συζητήσεις που έγιναν στη διήμερη συνάντηση που ήταν επικεντρωμένη στην προετοιμασία της διοργάνωσης. Ερωτηθείς τι του δημιουργεί την πεποίθηση πως οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα διεξαχθούν κανονικά, ο Μπαχ είπε ότι η ΔΟΕ και η οργανωτική επιτροπή ενημερώνονται από ειδικούς, συμπεριλαμβανομένων στελεχών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

    Κλείνουν τα γραφεία τους μεγάλες εταιρείες στην Βρετανία

    Στην Βρετανία, παράλληλα, η μία εταιρία μετά την άλλη κλείνουν τα γραφεία τους εξαιτίας του κορονοϊού. Μετά τα 87 κρούσματα που παρουσιάστηκαν στην χώρα, εταιρίες όπως η Nike και η Sony, καθώς και άλλοι κολοσσοί, αποφάσισαν να κλείσουν τα γραφεία τους και να στείλουν τους εργαζόμενους να δουλέψουν από τα σπίτια τους, προκειμένου να κάνουν απολύμανση στους χώρους. Μάλιστα, όπως αναφέρει η Daily Mail, θα συνεχίσουν να δουλεύουν κατ’ οίκον, τουλάχιστον μέχρι το τέλος του μήνα.

    Υπενθυμίζεται ότι τα κρούσματα στην Βρετανία παρουσίασαν ραγδαία εξάπλωση, με 80 από αυτά να εντοπίζονται στην Αγγλία, τα τρία από την Σκωτία και τα υπόλοιπα από την Ουαλία και την Βόρεια Ιρλανδία. Η γυναίκα, μάλιστα, που εντοπίστηκε με το πρώτο κρούσμα ήταν μία υπάλληλος της Εθνικής Υπηρεσίας Υγείας, η οποία είχε πάει διακοπές στην Ιταλία.

    Μόνο χθες στην Βρετανία καταγράφηκαν 36 νέα κρούσματα, ενώ προς το παρόν δεν ξέρουν ποιος μπορεί να είναι φορέας. Έτσι, σε Λονδίνο και Μπέλφαστ έκλεισαν τα γραφεία τους μεγάλες εταιρίες, ενώ όπως αναφέρει η Mail και άλλες εταιρίες, μικρότερου βεληνεκούς, έχουν προχωρήσει σε ανάλογα μέτρα, καθώς φοβούνται την εξάπλωση του κορονοϊού. Σε αντίστοιχα μέτρα προχώρησαν καταστήματα της Apple στο Μπέλφαστ, ενώ εργαζόμενοι πάνω από τα κεντρικά της Louis Vuitton’s, ζητήθηκε επίσης να αποχωρήσουν από τον εργασιακό τους χώρο.



    ΣΧΟΛΙΑ