• Κοινωνία

    Παγκόσμιο σοκ από το μακελειό στην Βιέννη: 5 νεκροί & 16 τραυματίες – Ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό των δραστών

    • NewsRoom

    Από την τρομοκρατική επίθεση στην Βιέννη


    Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες για τα αίτια και τα πρόσωπα που προκάλεσαν το πολύνεκρο μακελειό το βράδυ της Δευτέρας στην πόλη της Βιέννης, σκορπίζοντας θλίψη, αλλά και τρόμο σε ολόκληρο τον πλανήτη.

    Μετά την τρομοκρατική επίθεση σε έξι σημεία γύρω από μία συναγωγή στο κέντρο της πόλης, η αυστριακή πρωτεύουσα παραμένει σε κατάσταση συναγερμού. Σύμφωνα με την τελευταία πληροφόρηση από τις Αρχές και το υπουργείο Εσωτερικών, από την επίθεση που εξαπέλυσαν ένοπλοι, σκοτώθηκαν τουλάχιστον δύο πολίτες, καθώς και ένας εκ των δραστών.

    Στη Συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε σήμερα, Τρίτη, ανακοινώθηκε ότι από την επίθεση έχασαν τη ζωή τους ακόμη τρεις πολίτες -δύο άνδρες και μια γυναίκα, η οποία, σύμφωνα με αυστριακά μέσα ενημέρωσης, εργαζόταν ως σερβιτόρα. Τα τρία θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης βρέθηκαν σε διαφορετικά σημεία. Λίγη ώρα αργότερα, υπέκυψε στα τραύματά της, σε νοσκομείο της πόλης, άλλη μία γυναίκα.

    Υπενθυμίζεται ότι νεκρός από πυρά αστυνομικών έπεσε και ο ένας από τους δράστες, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών στους 5 έως αυτή την ώρα. Σύμφωνα με εκπρόσωπο της αστυνομίας, το σπίτι του δράστη έχει ερευνηθεί, χωρίς όμως, για την ώρα, να δίνονται περισσότερες πληροφορίες για τυχόν ευρήματα.

    Την ίδια ώρα, ωστόσο, ο υπουργός Εσωτερικών, Καρλ Νιχάμερ, έκανε αναφορά σε «πολλούς νεκρούς», χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες, με τις αστυνομικές επιχειρήσεις να βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη. Πηγές της αστυνομίας, πάντως, κάνουν λόγο για 7 νεκρούς έως αυτή την ώρα.

    Σύμφωνα με τον κ. Νεχάμερ, επιπλέον, ο τρομοκράτης που εξουδετερώθηκε «ήταν βαρύτατα οπλισμένος και είχε και ζώνη με εκρηκτικά», η οποία, όπως διευκρίνστηκε από την αστυνομία, ήταν ψεύτικη.

    Παράλληλα, τουλάχιστον 16 είναι οι τραυματίες, έξι εκ των οποίων σε σοβαρή κατάσταση. Ανάμεσά τους και ένας 28χρονος αστυνομικός. Προς το παρόν, ωστόσο, δεν έχει κοινοποιηθεί τίποτα περισσότερο για την κατάσταση της υγείας τους. Τα τραύματα που φέρουν οι τραυματίες είναι από τους πυροβολισμούς, ενώ όλοι τους έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομεία της Βιέννης.

    Σύμφωνα με την αστυνομία της Βιέννης αυτά είναι όσα ανακοινώθηκαν επίσημα για την επίθεση:

    Αυτό που προβληματίζει τις αυστριακές αρχές είναι ότι ακόμα δεν έχει ξεκαθαριστεί εάν πρόκειται για έναν ή για περισσότερους δράστες. «Είναι δύσκολο να πούμε με σιγουριά αν ήταν ένας ή περισσότεροι. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ξεκάθαρη απάντηση» δήλωσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας που συμμετείχε στην πρωινή συνέντευξη τύπου.

    Νωρίτερα ο υπουργός Εσωτερικών είχε δηλώσει ότι πιστεύεται πως στην επίθεση συμμετείχαν «πολλά άτομα». «Αυτή τη στιγμή μπορώ να επιβεβαιώσω ότι πιστεύουμε πως πρόκειται προφανώς για τρομοκρατική επίθεση. Πιστεύουμε ότι υπάρχουν πολλοί δράστες. Δυστυχώς, υπάρχουν επίσης πολλοί τραυματίες, πιθανότατα και νεκροί», πρόσθεσε.

    «Αυτή είναι η πιο δύσκολη ημέρα που έχει βιώσει η Αυστρία εδώ και πολλά χρόνια», τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών, προτρέποντας εκ νέου τους κατοίκους της πρωτεύουσας της Αυστρίας να μείνουν στα σπίτια τους ή σε άλλους ασφαλείς χώρους και να αποφεύγουν να πάνε στο κέντρο, έως ότου οι Αρχές να σημάνουν λήξη συναγερμού. Σύμφωνα με όσα είπε ο υπουργός, «τουλάχιστον ένας ύποπτος διαφεύγει» και έχει εξαπολυθεί ανθρωποκυνηγητό για την σύλληψή του.

    «Συνενώσαμε διάφορες μονάδες των ειδικών δυνάμεων, που αναζητούν από κοινού τους φερόμενους ως τρομοκράτες», σημείωσε ο Νιχάμερ, υπογραμμίζοντας ότι η επιχείρηση των διωκτικών αρχών «δεν περιορίζεται σε κάποια συγκεκριμένη περιοχή της Βιέννης», διότι οι δράστες βρίσκονται «εν κινήσει», ανέφερε ο υπουργός σε δηλώσεις του στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ÖRF.

    Παράλληλα, ο γενικός διευθυντής δημόσιας ασφαλείας της Αυστρίας, Φραντς Ρουφ ανακοίνωσε στην ίδια συνέντευξη ότι «ενισχύονται οι έλεγχοι στα σύνορα» και ότι έχουν στηθεί οδοφράγματα στη Βιέννη από τις δυνάμεις ασφαλείας.

    Σε συναγερμό βρίσκεται και η Τσεχία, καθώς έχει ενισχύσει με προσωπικό τα σύνορα με την Αυστρία, ώστε να εντοπιστούν οι δράστες, σε περίπτωση που προσπαθήσουν να ξεφύγουν. Σύμφωνα με τις Αρχές, οι τρομοκράτες είναι «επικίνδυνοι και βαριά οπλισμένοι» και γι’ αυτό συνέστησαν στους πολίτες να μην βγουν από τα σπίτια τους.

    «Η αστυνομία διεξάγει ελέγχους σε οχήματα και σε επιβάτες στα συνοριακά φυλάκια με την Αυστρία», κάτι που αποτελεί «προληπτικό μέτρο μετά την τρομοκρατική επίθεση στη Βιέννη», διευκρίνισε η αστυνομία της Τσεχίας.

    Σημειώνεται ότι, προτού ο υπουργός Εσωτερικών προβεί σε δηλώσεις, η αυστριακή δημόσια τηλεόραση ÖRF μετέδωσε ότι πολίτες που είχαν παγιδευτεί σε μπαρ κι εστιατόρια άρχισαν να επιστρέφουν στα σπίτια τους. Σε κάποιους συστήθηκε να διανυκτερεύσουν σε ξενοδοχείο του κέντρου.

    Το χρονικό του μακελειού στην Βιέννη

    Η τραγωδία στην αυστριακή πρωτεύουσα ξεκίνησε γύρω στις 9 το βράδυ, ότι άγνωστοι δράστες άνοιξαν πυρ σε περιοχή στο κέντρο της πόλης, γύρω από μία συναγωγή, πυροβολώντας περαστικούς και θαμώνες σε μπαρ και εστιατόρια. Σύμφωνα με το ΟΕ24, περίπου 50 πυροβολισμοί έπεσαν στην μέση του δρόμου κοντά στη συναγωγή. Τα πυρά προήλθαν από πολυβόλο όπλο.

    Επικράτησε πανικός, με κόσμο να τρέχει να γλιτώσει και άλλους να κρύβονται μέσα σε καταστήματα. Ένας πολίτης, σαστισμένος, δεν έτρεξε να γλιτώσει. Αντ’ αυτού, σταμάτησε σε ένα στενό, ελπίζοντας πως ο τρομοκράτης θα τον προσπεράσει. Αντίθετα, αυτός σταμάτησε και τον πυροβόλησε εν ψυχρώ, συνεχίζοντας να κυνηγά αθώα θύματα στην περιοχή.

    Η αστυνομία της Βιέννης ανέφερε ότι υπάρχουν πολλοί ύποπτοι και ότι εκδηλώθηκαν επιθέσεις σε έξι διαφορετικά σημεία, όλα τους πολύ κοντά στον δρόμο όπου βρίσκεται η κεντρική συναγωγή.

    Σύμφωνα με μαρτυρίες, οι πυροβολισμοί στην περιοχή κράτησαν περίπου μία ώρα, ενώ ακόμη δεν έχει γίνει γνωστή η ταυτότητα και η εθνικότητα των δύο θυμάτων και των τραυματιών.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι η επίθεση έλαβε χώρα κοντά σε εβραϊκή συναγωγή, αλλά και μία ελληνική εκκλησία, σύμφωνα με Έλληνα κάτοικο της Βιέννης, που περιέγραψε την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή στο Grtimes.gr.

    Νωρίτερα, ο επικεφαλής της εβραϊκής κοινότητας, Όσκαρ Ντόιτς ανέφερε ότι δεν είναι σαφές αν η συναγωγή και τα διπλανά γραφεία ήταν οι στόχοι της επίθεσης, δεδομένου ότι εκείνη την ώρα ήταν κλειστά.

    Αξίζει να αναφερθεί ότι το 1981 δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 18 τραυματίστηκαν, σε μια επίθεση που εξαπέλυσαν δύο Παλαιστίνιοι σε αυτήν τη συναγωγή. Το 1985, επιπροσθέτως, μια εξτρεμιστική παλαιστινιακή ομάδα επιτέθηκε στο αεροδρόμιο της Βιέννης με χειροβομβίδες και τουφέκια, σκοτώνοντας τρεις πολίτες.

    Τα τελευταία χρόνια στην Αυστρία δεν είχαν σημειωθεί τρομοκρατικές επιθέσεις μεγάλης κλίμακας, όπως εκείνες του Παρισιού, του Βερολίνου ή του Λονδίνου. Τον Αύγουστο, οι Αρχές συνέλαβαν έναν 31χρονο Σύρο πρόσφυγα, με την κατηγορία ότι προσπάθησε να επιτεθεί στον ηγέτη της εβραϊκής κοινότητας του Γκρατς.

    Σύμφωνα με το Sputnik, που επικαλείται πληροφορίες του Intelligence Group, ΜΚΟ που παρακολουθεί την διαδικτυακή δράση τζιχαντιστών από τις ΗΠΑ, το Ισλαμικό Κράτος φέρεται να έχει αναλάβει την ευθύνη για την τρομοκρατική επίθεση στην Βιέννη. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, υποστηρικτής του Daesh δήλωσε πως είναι «ευτυχισμένοι», περιγράφοντας τους ενόπλους ως «λιοντάρια του Ισλάμ» και τονίζοντας πως η επίθεση στην Βιέννη είναι ένα «μέρος του λογαριασμού».

    H Bild από την άλλη, σε δημοσίευμά της, αναφέρει πως ένας από τους κύριους υπόπτους της επίθεσης, είχε προαναγγείλει την πράξη του με βίντεο στο Instagram, κάτι που προς το παρόν δεν έχει επιβεβαιωθεί από τις αρχές.

    Σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης αναρτήθηκαν βίντεο, που δείχνουν έναν ένοπλο να τρέχει σε έναν πλακόστρωτο δρόμο, πυροβολώντας και φωνάζοντας. Η αστυνομία ζήτησε από τους πολίτες να μην αναρτούν βίντεο και φωτογραφίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά να της τα παραδώσουν, ώστε να την βοηθήσουν στο έργο της.

    Αξίζει, επίσης, να αναφερθεί ότι, αμέσως μετά την τρομοκρατική επίθεση, σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος του πλανήτη, μεταξύ των οποίων η Ρωσία, ο Καναδάς, η Βρετανία και οι χώρες της ΕΕ, μεταξύ των οποίων οι Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία, αλλά και η Ελλάδα εξέφρασαν τα συλλυπητήριά τους και καταδίκασαν την αποτρόπαια πράξη.

    Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μάλιστα, συνομίλησε με τον Σεμπάστιαν Κουρτς, τονίζοντας την συμπαράσταση της χώρας μας στον αυστριακό λαό.

    Ο Αυστριακός καγκελάριος, με δήλωσή του, έκανε λόγο για «αποκρουστική τρομοκρατική επίθεση». Ο ίδιος έκανε λόγο για μια «επαγγελματικά οργανωμένη τρομοκρατική επίθεση», καθώς πραγματοποιήθηκε το τελευταίο βράδυ πριν η Βιέννη να μπει σε lockdown και οι δρόμοι στην περιοχή όπου εκτυλίχθηκε – το αποκαλούμενο και «Τρίγωνο των Βερμούδων» με μπαρ και εστιατόρια – ήταν γεμάτο από κόσμο.

    «Πυροβόλησαν τουλάχιστον 100 φορές», κατέθεσε την μαρτυρία ο Ραβίνος Σλόμο Χοφμάιστερ, ο οποίος είδε τον δράστη να ανοίγει πυρ από παράθυρο πάνω απο τη συναγωγή της Βιέννης καθώς η επίθεση ξεκίνησε έξω από το κτήριο αυτό.

    Διαβάστε ακόμη:

    Τρομοκρατικές επιθέσεις στη Βιέννη: Στους δρόμους ο στρατός – Βίντεο σοκ με εκτέλεση εν ψυχρώ

    Πολύνεκρο τρομοκρατικό χτύπημα στη Βιέννη – Πυροβολισμοί, εκρήξεις και ομηρία σε διάφορα σημεία της πόλης

    Βιέννη: Πυροβολισμοί κοντά σε συναγωγή στο κέντρο της πόλης – Πληροφορίες για πολλούς νεκρούς

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ