ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ένα ιστορικής αξίας διαμαντένιο κολιέ, που είχε σχεδιαστεί αρχικά για την αιγυπτιακή βασιλική οικογένεια και η αξία του υπολογίζεται σε περίπου 4 εκατ. δολάρια, έκλεψαν δύο άνδρες από μουσείο της Βιέννης, προκαλώντας μεγάλη κινητοποίηση της αυστριακής αστυνομίας.
Η κλοπή σημειώθηκε την Πέμπτη, κατά τη διάρκεια του ωραρίου λειτουργίας του Μουσείου Εφαρμοσμένων Τεχνών της Βιέννης (MAK). Σύμφωνα με την αστυνομία, οι δύο δράστες έσπασαν τη γυάλινη προθήκη όπου φυλασσόταν το κόσμημα και στη συνέχεια διέφυγαν πεζή.
Το κολιέ, δημιουργία του οίκου Van Cleef & Arpels, είχε σχεδιαστεί για τον γάμο της πριγκίπισσας Φαουζιά Φουάντ της Αιγύπτου με τον διάδοχο του ιρανικού θρόνου, Μοχάμεντ Ρεζά Παχλαβί, το 1939.

Το 2015, ο οίκος δημοπρασιών Sotheby’s είχε εκτιμήσει την αξία του μεταξύ 3,6 και 4,6 εκατ. δολαρίων. Το εντυπωσιακό κόσμημα είναι κατασκευασμένο από πλατίνα και αποτελείται από 673 διαμάντια συνολικού βάρους περίπου 200 καρατίων.
Η συγκεκριμένη κλοπή θεωρείται η σημαντικότερη ληστεία έργου τέχνης που έχει σημειωθεί στη Βιέννη από το 2003, όταν είχε κλαπεί από το Μουσείο Ιστορίας της Τέχνης η περίφημη Saliera του Μπενβενούτο Τσελίνι, ένα πολύτιμο έργο από χρυσό και σμάλτο που είχε αποτιμηθεί τότε στα 50 εκατ. ευρώ. Το έργο εντοπίστηκε και ανακτήθηκε τρία χρόνια αργότερα.
Η νέα υπόθεση αναμένεται να επαναφέρει στο προσκήνιο τα μέτρα ασφαλείας που εφαρμόζονται στα μεγάλα μουσεία, ιδιαίτερα μετά την κλοπή κοσμημάτων αξίας περίπου 100 εκατ. δολαρίων από το Λούβρο, η οποία πραγματοποιήθηκε μέρα μεσημέρι. Για την υπόθεση έχουν γίνει αρκετές συλλήψεις, ενώ η διευθύντρια του μουσείου στο Παρίσι οδηγήθηκε σε παραίτηση.
Μόλις αυτή την εβδομάδα, εξάλλου, άγνωστοι έκλεψαν από μουσείο στην ισπανική πόλη Βιγιένα συλλογή χρυσών αντικειμένων ηλικίας περίπου 3.000 ετών.
Ανθρωποκυνηγητό για τους δύο δράστες
Οι δύο ύποπτοι που πραγματοποίησαν τη ληστεία στη Βιέννη κατάφεραν να διαφύγουν προς άγνωστη κατεύθυνση και μέχρι στιγμής παραμένουν ασύλληπτοι.
Σύμφωνα με την περιγραφή που έδωσε στη δημοσιότητα η αστυνομία, πρόκειται για δύο άνδρες λεπτοκαμωμένους, ύψους περίπου 1,75 μέτρων, με σκούρα μαλλιά και γένια. Στις εικόνες από τις κάμερες ασφαλείας εμφανίζονται να φορούν μαύρα ρούχα και σκούρα αθλητικά παπούτσια.
Το κολιέ αποτελούσε μέρος της έκθεσης «Prime Pieces: Van Cleef & Arpels High Jewelry x Masterpieces from the MAK Collection», η οποία διοργανώθηκε σε συνεργασία με τον γνωστό γαλλικό οίκο κοσμημάτων και φιλοξενείται στο μουσείο της περίφημης Ringstrasse.
Η έκθεση ήταν προγραμματισμένο να παραμείνει ανοιχτή έως τις 27 Σεπτεμβρίου. Μετά την κλοπή, το μουσείο ανακοίνωσε ότι οι επισκέπτες μπορούν να συνεχίσουν να βλέπουν τις υπόλοιπες συλλογές του, με εξαίρεση την έκθεση στην οποία σημειώθηκε η διάρρηξη.
Διαβάστε επίσης
Grivalia Hospitality: Έσοδα άνω των 50 εκατομμυρίων από την αθηναϊκή ριβιέρα
Οι άθλοι του Ηρακλή – Ο μυθικός ήρωας στην αρχαία ελληνική πόλη Σίδη στη Μικρά Ασία
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ελληνικά Οινοποιεία: Νέος CEO του Ομίλου ο Βασίλης Ανδρικόπουλος
- Τραμπ για τα Στενά του Ορμούζ: Ανοιχτή υπόθεση, ήπια η αντίδραση των Ιρανών, δεν θέλουν να τους ξαναχτυπήσουμε
- F1: Η μάχη μεταξύ των οδηγών σε κάθε ομάδα
- Κέβιν Γουόρς: Κρατά το κλειδί για τα 30ετή ομόλογα – Τι θέλει να ακούσει η αγορά από την ομιλία του στο Τζάκσον Χολ
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.