• Κοινωνία

    Φωτιές: Εκκενώνονται Γεννάδι, Βάτι, Μαλώνας και Μάσαρη στη Ρόδο, κάηκαν σπίτια στο Ασκληπιείο – Μαίνονται τα πύρινα μέτωπα σε Κάρυστο, Κέρκυρα και Αίγιο

    • NewsRoom
    Φωτιές

    Πηγή φωτογραφιών: ΑΠΕ-ΜΠΕ


    Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες έδωσαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στα μέτωπα της πυρκαγιάς.

    Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες έδωσαν δυνάμεις της Πυροσβεστικής μαζί με εθελοντές στη Ρόδο, την Κέρκυρα, το Αίγιο, την Κάρυστο και την Υλίκη, ενώ με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν να επιχειρούν και τα εναέρια μέσα.

    Ρόδος: Στο νοσοκομείο μεταφέρθηκαν αστυνομικός και πυροσβέστης – Νοσηλεύονται εκτός κινδύνου

    Ένας αστυνομικός και ένας πυροσβέστης έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο της Ρόδου, που τραυματίστηκαν στο πλαίσιο της μάχης για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στο νησί.

    Ο αστυνομικός τραυματίστηκε στην προσπάθειά του να βοηθήσει στην εκκένωση περιοχών, όπου οι πυροσβέστες δίνουν μάχες με τη φωτιά.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αστυνομικός την ώρα που οδηγούσε την μοτοσικλέτα του στο Γεννάδι Ρόδου, έπεσε πάνω σε καλώδιο κολώνας της ΔΕΗ, που είχε πέσει.

    Ο πυροσβέστης αντιμετώπισε έντονα αναπνευστικά προβλήματα στην διάρκεια της κατάσβεσης.

    Και οι δύο δεν αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας και έχουν μείνει για προληπτικούς λόγους στο νοσοκομείο.

    Κάρυστος: Μάχη με τις αναζωπυρώσεις – Εκκενώνεται η περιοχή Πλατανιστός

    Οι αναζωπυρώσεις που είναι συνεχείς στη φωτιά στην Κάρυστο είναι ο νέος πονοκέφαλος των πυροσβεστών που επιχειρούν για δεύτερη μέρα.

    Σύμφωνα με τον προϊστάμενο Πολιτικής Προστασίας της Ευβοιας κ. Γίγα «πολλές από αυτές είναι απειλητικές αφού οι φλόγες κατευθύνονται σε οικισμούς».

    Στην περιοχή τώρα πνέουν άνεμοι 6-7 μποφόρ, οι οποίοι προκάλεσαν αναζωπυρώσεις της φωτιάς, που κινείται με μεγάλη ταχύτητα.

    Σύμφωνα με τον κ. Γίγα «την τελευταία ώρα υπάρχει μια αναζωπύρωση προς το Καστρί, βορειοανατολικά του Πλατανιστού και μία άλλη είναι κοντά στο χωριό Λειβάδι. Και τα δύο αυτά μέτωπα πριν ήταν σε ύφεση».

    Στην περιοχή επιχειρούν 77 πυροσβέστες, 25 οχήματα, τρεις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και τρία αεροσκάφη ενώ πολλοί οικισμοί είχαν εκκενωθεί από το βράδυ της Κυριακής και τα ξημερώματα σήμερα, και συγκεκριμένα οι Πλατύς Γιαλός, Λιβάδι, Καστρί, Ποτάμι, Περναράκι και Πλατανιστός.

    Μήνυμα μέσω του 112 εστάλη στους κατοίκους της περιοχής Πλατανιστός Καρύστου καλώντας τους να εκκενώσουν τον οικισμό και να κατευθυνθούν προς Κάρυστο. Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στην περιοχή Πλατανιστός, εκκενώστε τώρα προς Κάρυστο. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Ακολουθήστε τις οδηγίες των αρχών».

    Εντολή εκκένωσης των χωριών Μαλώνας και Μάσαρη στη Ρόδο

    Την εκκένωση δύο ακόμα χωριών της Ρόδου, του Μαλώνα και των Μασάρων ανακοίνωσε πριν από λίγα λεπτά το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, δεδομένου ότι υπάρχει αναζωπύρωση σε μέτωπο φωτιάς κοντά στα δύο χωριά. Οι κάτοικοι των δυο χωριών καλούνται να κατευθυνθούν προς το χωριό Αρχάγγελος.

    Μέτρα και πρωτοβουλίες για την υποστήριξη πολιτών και επισκεπτών στη Ρόδο

    Σύμφωνα με ενημέρωση από την κυβέρνηση σχετικά με μέτρα και πρωτοβουλίες για την υποστήριξη των πολιτών και των επισκεπτών στη Ρόδο έγιναν γνωστά τα εξής:

    • Εντός των επόμενων 24 ωρών αναμένεται να μεταβούν στο νησί τα κλιμάκια μηχανικών που θα αναλάβουν τις αυτοψίες και πραγματογνώμονες στα πυρόπληκτα κτήρια, ώστε να γίνει η αποτίμηση των ζημιών και να δρομολογηθεί η χορήγηση αποζημιώσεων, με βάση το ολοκληρωμένο πλαίσιο που θεσπίστηκε την προηγούμενη τετραετία.
    • Έως τώρα έχουν παραληφθεί περίπου 2.000 επιπλέον ράντζα -πέραν αυτών που διατέθηκαν από την πρώτη μέρα στους χώρους φιλοξενίας- και 500 υπνόσακοι. Έχουν μεταφερθεί στις μεγαλύτερες δομές, όπου στεγάζονται επισκέπτες που υποχρεώθηκαν να απομακρυνθούν από τα καταλύματα τους, προκειμένου να βελτιωθούν περαιτέρω οι συνθήκες διαβίωσής του.
    • Σήμερα αναμένεται να παραδοθούν ακόμα 1.200 ράντζα και 1.200 sleeping bags. Υπενθυμίζεται ότι τα γήπεδα, τα συνεδριακά κέντρα, οι ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις και οι δημοτικές δομές που έχουν διατεθεί εφοδιάζονται τακτικά με τρόφιμα και νερό και διαθέτουν κλιματισμό.
    • Η πρώτη παραλαβή και διανομή των ράντζων έγινε χθες το απόγευμα υπό τον συντονισμό του υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστου Τριαντόπουλου και της υφυπουργού Τουρισμού Έλενας Ράπτη, η οποία είχε επισκεφτεί νωρίτερα σειρά χώρων φιλοξενίας, ώστε να γίνει μία εκτίμηση των άμεσων αναγκών.
    • Η δεύτερη αποστολή έγινε με C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας, η παραλαβή έγινε αργά το βράδυ και η διανομή του υλικού ολοκληρώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες.
    • Ειδική μέριμνα έχει ληφθεί για τη διευκόλυνση των επισκεπτών που βρίσκονται στο αεροδρόμιο της Ρόδου. Πέραν της ενεργοποίησης ειδικού γραφείου όπου, χάρη στη συνεργασία του ΥΠΕΞ και πρεσβειών, διευκολύνεται η αναχώρηση τουριστών που δεν διαθέτουν ταξιδιωτικά έγγραφα, έχει ήδη δημιουργηθεί ένας ειδικός χώρος με ράντζα όπου φιλοξενούνται οικογένειες με μικρά παιδιά και ΑΜΕΑ. Εντός των επόμενων ωρών θα διατεθεί και δεύτερος ανάλογος χώρος. Παράλληλα, στο αεροδρόμιο διατίθενται δωρεάν τρόφιμα και εμφιαλωμένο νερό.
    • Οι ρυθμοί αναχώρησης, οι οποίοι συμβάλλουν στην αποτελεσματική διαχείριση της κατάστασης καθώς μειώνεται ο αριθμός των ανθρώπων που χρειάζονται προσωρινή στέγαση ή μετακίνηση, χάρη στην προσθήκη περισσότερων πτήσεων από τους μεγάλους tour operators.
    • Από χθες έως τις 6.00 το πρωί σήμερα έχουν αναχωρήσει με αεροσκάφη που ήρθαν άδεια προκειμένου να παραλάβουν επιβάτες 1.489 άτομα, με προορισμούς κυρίως την Αγγλία, τη Γερμανία και την Ιταλία.
    • Η κατάσταση στον αερολιμένα έχει βελτιωθεί δραστικά, με αρκετούς χώρους να είναι σχεδόν άδειοι. Σύμφωνα με εκτιμήσεις ανώτερων στελεχών του αεροδρομίου, υπό αυτές τις συνθήκες η κατάσταση θα έχει πλήρως εξομαλυνθεί έως σήμερα το απόγευμα.

    Καλύτερη η εικόνα στα μέτωπα της πυρκαγιάς στην Κέρκυρα

    Επιστρέφουν σταδιακά στα ξενοδοχεία τους με ιδιωτικά λεωφορεία οι περίπου 2.000 τουρίστες, οι οποίοι χθες το βράδυ απομακρύνθηκαν από τις περιοχές Καλάμι, Νησάκι και Μπαρμπάτι και μεταφέρθηκαν στο Δημοτικό Θέατρο της Κέρκυρας για προληπτικούς λόγους.

    Η εικόνα στα μέτωπα της πυρκαγιάς είναι καλύτερη, μετά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες όλων κατά τη διάρκεια της νύχτας να μην περάσει η φωτιά μέσα στους οικισμούς. Καθοριστική είναι και η συμβολή των εναέριων μέσων.

    Σύμφωνα με πληροφορίες από την Πυροσβεστική, υπάρχει μικρή αναζωπύρωση στην περιοχή της Παλιάς Περίθειας, εκεί όπου είχε εκδηλωθεί αρχικά η φωτιά, ενώ σε όλα τα άλλα μέτωπα πυροσβέστες, αστυνομικοί, εθελοντές και κάτοικοι με ό,τι μέσο διαθέτουν κρατούν τις φλόγες μακριά από τα σπίτια.

    Ιδιαίτερο είναι το ενδιαφέρον των βρετανικών μέσων ενημέρωσης για την εξέλιξη της πυρκαγιάς, καθώς στη συγκεκριμένη περιοχή βρίσκονται πολλές ιδιοκτησίες Άγγλων.

    Ρόδος: Εκκενώνονται τα χωριά Γεννάδι και Βάτι

    Διαστάσεις παίρνει το μέτωπό της φωτιάς στη Νότια Ρόδο καθώς δύο αναζωπυρώσεις της φωτιάς έχουν ζώσει αυτή τη στιγμή τα χωριά Γεννάδι και Βάτι.

    Η κατάσταση χαρακτηρίζεται άκρως επικίνδυνη και για τον λόγο αυτό ολόκληρη η δύναμη της πυροσβεστικής και μεγάλος αριθμός εθελοντών έχει παραταχθεί στα δύο μέτωπα επιχειρώντας να τα ανακόψει.

    Μήνυμα από το 112 στους κατοίκους των περιοχών Γεννάδι και Βατί εστάλη λίγο μετά τις 11:00 πρωί για να εκκενώσουν προς το Κιοτάρι.

    Μετά την μεγάλη αναζωπύρωση οι φλόγες έφτασαν μέχρι τις αυλές σπιτιών.

    Η ενημέρωση της Πυροσβεστικής

    «Αδιάλειπτα επιχειρούν όλες οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας σε όλα τα μέτωπα των πυρκαγιών», δήλωσε κατά την έναρξη της έκτακτης ενημέρωσης ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, πύραρχος Βασίλης Βαθρακογιάννης, ενώ τόνισε ότι είναι σε εξέλιξη, αυτή την στιγμή, μεγάλη αναζωπύρωση της πυρκαγιάς στη Ρόδο.

    Ειδικότερα, όπως είπε ο πύραρχος, η αναζωπύρωση είναι κοντά στον οικισμό Ασκληπιείο με νότια κατεύθυνση. Για την αντιμετώπισή της επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις και από αέρος θα επιχειρούν περιοδικά στην ευρύτερη περιοχή της πυρκαγιάς 8 αεροσκάφη, εκ των οποίων τα δύο από Τουρκία και ένα από Κροατία, καθώς και 10 ελικόπτερα, εκ των οποίων τα δύο είναι από Αίγυπτο, ενώ άλλα δύο έχουν συντονιστικό ρόλο.

    Στην Κέρκυρα η πυρκαγιά, που εκδηλώθηκε χθες το απόγευμα σε δασική έκταση στην περιοχή Λούτσες έλαβε μεγάλες διαστάσεις, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Πυροσβεστικής, απειλώντας οικισμούς στην βορειοανατολική πλευρά του νησιού.

    Στην συνέχεια τόνισε ότι με διαδοχικά μηνύματα που εκδόθηκαν από το 112 εκκενώθηκαν 17 οικισμοί και απομακρύνθηκαν με ασφάλεια 2.466 πολίτες. Στο έργο της απομάκρυνσης συνέβαλαν δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας, της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και του Λιμενικού Σώματος καθώς και πλοίο της Πυροσβεστικής.

    Ο κ. Βαθρακογιάννης υπογράμμισε ότι «αξίζει να σημειωθεί ότι στην Κέρκυρα μέχρι στιγμής δεν έχει αναφερθεί ζημιά σε οικίες», ενώ για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις, που ενισχύθηκαν από την ηπειρωτική Ελλάδα και από το πρώτο φως επιχειρούν, περιοδικά, 4 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα.

    Αναφορικά με την πυρκαγιά, που εκδηλώθηκε χθες το μεσημέρι, στο νότιο άκρο της Εύβοιας πλησίον του οικισμού Πλατανιστός, ο κ. Βαθρακογιάννης υπογράμμισε ότι επεκτάθηκε με την βοήθεια των ισχυρών ανέμων σε χαμηλή βλάστηση στην ευρύτερη περιοχή και έλαβε γρήγορα διαστάσεις.

    Η φωτιά, όπως είπε, πήρε πορεία προς τους οικισμούς Λιβάδι, Ποτάμι, Περναράκι, Πλατανιστός, Καστρί, και Πλατύς Γιαλός , οι οποίοι και εκκενώθηκαν μετά από μήνυμα που εκδόθηκε από το 112.

    Για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς, επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις και από αέρος έχουν διατεθεί 3 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα.

    Για την δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθες, στη βορειοανατολική πλευρά της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας πλησίον του οικισμού Δερβενάκι, ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος είπε ότι εξελίχθηκε ανατολικότερα προς τους οικισμούς Τράπεζα και Κάστρο οι οποίοι και εκκενώθηκαν μετά από μήνυμα που εκδόθηκε από το 112.

    Παράλληλα γνωστοποίησε ότι στην πυρκαγιά επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις, ενώ τα 3 ελικόπτερα και τα 4 αεροσκάφη, που έχουν διατεθεί, επιχειρούν περιοδικά από το πρώτο φως.

    Επιπρόσθετα ο κ. Βαθρακογιάννης τόνισε ότι τα εναέρια μέσα αντιμετώπισαν δυσκολίες στην προσέγγισή τους λόγω των καπνών που έχουν καλύψει την περιοχή, αλλά αυτή τη στιγμή η κατάσταση έχει βελτιωθεί και πραγματοποιούν χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα τις ρίψεις νερού.

    «Οι συνθήκες παραμένουν δύσκολες. Η προσοχή όλων μας είναι απαραίτητη», υπογράμμισε ο πύραρχος, προσθέτοντας ότι χθες συνελήφθη από ανακριτικούς υπαλλήλους της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Μεγαλόπολης, ένας άνδρας που έθεσε φωτιά σε υπολείμματα καλλιεργειών.

    Τέλος, σημείωσε ότι «έχει ανακοινωθεί ότι, και για σήμερα, Δευτέρα, ο κίνδυνος πυρκαγιάς θα είναι ακραίος σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας. Υπενθυμίζουμε ότι, όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας παραμένουν σε κατάσταση συναγερμού».

    Σε εξέλιξη η φωτιά στην περιοχή Δερβενάκια της Αιγιάλειας

    Σε εξέλιξη παραμένει η φωτιά που εκδηλώθηκε χθες το μεσημέρι, στην περιοχή, Δερβενάκια, της Αιγιάλειας.

    Σύμφωνα με την πυροσβεστική, οι καιρικές συνθήκες, από πλευράς ανέμων, έχουν βελτιωθεί, με αποτέλεσμα να επιχειρούν συνεχώς τα εναέρια μέσα, που αποτελούνται από τέσσερα πυροσβεστικά αεροπλάνα και τρία ελικόπτερα.

    Ταυτόχρονα, στο σημείο επιχειρούν και ισχυρές επίγειες δυνάμεις της πυροσβεστικής με περισσότερους από 100 πυροσβέστες και 35 οχήματα, που μαζί με τα εναέρια μέσα, προσπαθούν να περιορίσουν την φωτιά και να προστατεύσουν τις κατοικημένες περιοχές.

    Μεγάλη αναζωπύρωση στη Ρόδο

    Σε εξέλιξη είναι αυτή την στιγμή μεγάλη αναζωπύρωση της πυρκαγιάς στη Ρόδο, όπως τόνισε πριν από λίγο κατά τη διάρκεια έκτακτης ενημέρωσης ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, πύραρχος Βασίλης Βαθρακογιάννης.

    Ειδικότερα, όπως είπε ο πύραρχος, η αναζωπύρωση είναι κοντά στον οικισμό Ασκληπιείο με νότια κατεύθυνση.

    Για την αντιμετώπιση της επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις και από αέρος θα επιχειρούν περιοδικά στην ευρύτερη περιοχή της πυρκαγιάς 8 αεροσκάφη, εκ των οποίων τα δύο από Τουρκία και ένα από Κροατία, καθώς και 10 ελικόπτερα, εκ των οποίων τα δύο είναι από Αίγυπτο ενώ άλλα δύο έχουν συντονιστικό ρόλο.

    Καίγονται σπίτια στο Ασκληπιείο

    Στο χωριό Ασκληπιείο, στη Ρόδο, μπήκε η πύρινη λαίλαπα κατακαίγοντας σπίτια καταστήματα και περιουσίες καθώς επίσης και ό,τι άλλο βρίσκει στο πέρασμα της.

    Η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη, ο κόσμος κάνει έκκληση για βοήθεια και το γενικότερο σκηνικό θυμίζει εμπόλεμη κατάσταση.

    Δυο μέτωπα απειλούσαν το χωριό από το βράδυ της Κυριακής. Πυροσβέστες, εθελοντές και νέα παιδιά κάτοικοι του χωριού πάλεψαν με νύχια και δόντια για να μην περάσει η φωτιά μέσα στον οικισμό αλλά δυστυχώς δεν τα κατάφεραν.

    Οι κάτοικοι του χωριού βρίσκονται σε κατάστση σοκ από την τραγική εξέλιξη που είχε η πυρκαγιά.

    «Κλαίμε και δεν πιστεύουμε σε αυτό που αντικρίζουμε και παρακολουθούμε. Να γίνεται δηλαδή το χωριό μας στάχτη μπροστά στα μάτια μας και εμείς να μη μπορούμε να βοηθήσουμε. Η φωτιά μπήκε από την περιοχή Κουναράς και καίει τα σπίτια και τις περιουσίες μας. Θέλουμε να πιστεύουμε οτι απομακρύνθηκαν ολοι οι συγχωριανοί μας έγκαιρα. Περιμέναμε να γίνει ρίψη από αεροπλάνα με το πρώτο φως της ημέρας η οποία δυστυχώς δεν έγινε» δήλωσε μιλώντας στη «Ροδιακή» πριν από λίγο ο πρώην κοινοτάρχης Ασκληπειού και δημοτικός σύμβουλος Ρόδου κ. Δημήτρης Ζαννετούλης.

    “Η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου και προσευχόμαστε να μην υπάρχουν ανθρώπινες απώλειες” κατέληξε ο ίδιος.

    Δεν θα πραγματοποιούνται τα δρομολόγια στη γραμμή Διακοπτό-Καλάβρυτα

    Δεν θα πραγματοποιούνται τα δρομολόγια στη γραμμή Διακοπτό- Καλάβρυτα- Διακοπτό λόγω της πυρκαγιάς στην περιοχή σύμφωνα με εκ νέου ενημέρωση της Hellenic Train.

    Συγκεκριμένα καταργούνται , μέχρι νεοτέρας. τα παρακάτω δρομολόγια:

    • 1330 (Διακοπτό- Καλάβρυτα) και ώρα αναχώρησης 09:52
    • 1331 (Καλάβρυτα- Διακοπτό) και ώρα αναχώρησης 11:04
    • 1332 (Διακοπτό- Καλάβρυτα) και ώρα αναχώρησης 12:17
    • 1333 (Καλάβρυτα- Διακοπτό) και ώρα αναχώρησης 13:37
    • 1336 (Διακοπτό- Καλάβρυτα) και ώρα αναχώρησης 15:07
    • 1337 (Καλάβρυτα- Διακοπτό) και ώρα αναχώρησης 16:45

    Κέρκυρα: Εμπρησμό «βλέπει» ο δήμαρχος

    Για εμπρησμό κάνει λόγο, σε δηλώσεις του, ο δήμαρχος Βόρειας Κέρκυρας, Γιώργος Μαχειμάρης, καθώς η πυρκαγιά εκδηλώθηκε ταυτόχρονα σε τρία διαφορετικά σημεία στις πλαγιές του όρους Παντοκράτορας. Ο ίδιος βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στο μέτωπο, πήγε σε όλες τις επίμαχες περιοχές και διατύπωσε την εκτίμηση του εμπρησμού.

    Δυνάμεις της Πυροσβεστικής, οι οποίες ενισχύθηκαν με οχήματα και άνδρες που έφτασαν τα μεσάνυχτα από την Ήπειρο, η Πολιτική Προστασία, κάτοικοι και εθελοντές, μετά από ολονύχτια μάχη με τις φλόγες κατάφεραν να μην καεί ούτε ένα σπίτι.

    Με το πρώτο φως της ημέρας στο μέτωπο της φωτιάς επιχειρούν δύο ελικόπτερα και δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα τύπου PZL. Η φωτιά εκτιμάται πως έκαψε, μέχρι στιγμής, 20.000στρέματα, ενώ σήμερα η εικόνα στην περιοχή είναι καλύτερη.

    Για λόγους ασφαλείας απομακρύνθηκαν κάτοικοι και τουρίστες από τις περιοχές που βρέθηκαν κοντά στο μέτωπο της φωτιάς και μεταφέρθηκαν στο γήπεδο Αγίου Μάρκου και στο Δημοτικό Θέατρο της Κέρκυρας.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, εάν σήμερα η πυρκαγιά τεθεί υπό έλεγχο, κάτοικοι και τουρίστες θα επιστρέψουν στα σπίτια και τα ξενοδοχεία.

    Ρόδος: Συνεχίζονται οι προσπάθειες για την κατάσβεση της πυρκαγιάς

    Μάχη σε μια σειρά πύρινα μέτωπα δίνει η Πυροσβεστική, με τη μεγάλη φωτιά στη Ρόδο να μαίνεται για έβδομη πλέον ημέρα.

    Πυροσβέστες και εθελοντές συνέχισαν όλη τη νύχτα τη μάχη για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στη Ρόδο, ενώ από νωρίς το πρωί έχουν ενταθεί οι προσπάθειες και από αέρος.

    Κατά τη διάρκεια της νύχτας, δύο μέτωπα κινήθηκαν στο χωριό Ασκληπιείο και ένα τρίτο ανατολικά ανάμεσα σε Μάσαρη και Μαλώνα, ενώ αναζωπυρώσεις σημειώνονταν διαδοχικά σε πολλά σημεία ανάμεσα σε Απόλλωνα και Πλατάνια, που επίσης αντιμετωπίστηκαν από τις ομάδες δασοπυρόσβεσης.

    Το μέτωπο της πυρκαγιάς έχει κινηθεί ανατολικά, προς Μαλώνα και Μάσαρη, χωρίς ωστόσο να απειλούνται οι οικισμοί.

    Πολλά σημεία του νησιού θεωρούνται επικίνδυνα καθώς υπάρχει ο φόβος των αναζωπυρώσεων.

    Όλο το βράδυ επιχειρούσαν 266 πυροσβέστες με 55 οχήματα και 16 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων.

    Στην περιοχή πνέουν άνεμοι έντασης 4 έως 5 μποφόρ ενώ οι θερμοκρασίες και σήμερα θα είναι ιδιαίτερα υψηλές.

    Με κάθε τρόπο συμβάλλουν οι Ροδίτες στην φιλοξενία των τουριστών

    Χιλιάδες τουρίστες που αναγκάστηκαν να φύγουν από τα ξενοδοχεία που διέμεναν λόγω της εκκένωσης τους από την πυρκαγιά βρίσκονται φιλοξενούμενοι σε γυμναστήρια και σχολεία του νησιού ενώ αρκετοί έχουν ήδη φύγει και έχουν επιστρέψει στις πατρίδες τους. Για την φιλοξενία των τουριστών αυτών έχει αναπτυχθεί ένα τεράστιο κύμα αλληλεγγύης και προσφοράς των Ροδιτών.

    Περίπου 8000 τουρίστες φιλοξενήθηκαν σε σχολεία και κλειστά γήπεδα στην πόλη και σε χωριά της Ρόδου.

    Όπως δήλωσε ο αντιδήμαρχος κύριος Θανάσης Βυρίνης έχουν ανοίξει όλα τα σχολεία στην πόλη της Ρόδου αλλά και σε χωριά όπως Καλυθιές, Αφάντου, Αρχάγγελος, Ιαλυσός, Κρεμαστή και έχουν μεταφερθεί εκεί πυρόπληκτοι από τις περιοχές της Νότιας Ρόδου. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στο κλειστό γήπεδο Βενετόκλειο φιλοξενήθηκαν περίπου 700 άτομα, στο Ροδίων Παιδεία 500 άτομα, στο Κολλέγιο Ρόδου 350 άτομα, ενώ γεμάτες είναι οι αίθουσες σχολείων και κλειστών γυμναστηρίων σε όλα τα προαναφερθέντα χωριά.

    Με τη βοήθεια εκατοντάδων εθελοντών που από την πρώτη στιγμή έδωσαν το «παρών» για να βοηθήσουν στο στήσιμο αλλά και στη λειτουργία αυτών των προσωρινών κέντρων φιλοξενίας, οι ξένοι τουρίστες είχαν την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση.

    Τουρίστες φιλοξενούνται σ εκλειστό γυμναστήριο μετά τη φωτιά στη Ρόδο
    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Στους πυρόπληκτους παρασχέθηκαν φαγητά, φρούτα, χυμοί, νερά, όλα προσφορά συμπολιτών μας, ιδιωτών που άνοιξαν τις επιχειρήσεις τους και στείλανε όσα τρόφιμα μπορούσαν, ενώ μάλιστα έχουν ανοίξει σούπερ μάρκετ και μίνι μάρκετ για την εξυπηρέτηση τους. Ήδη τα εν λόγω καταστήματα κατακλύζονται από συμπολίτες μας που σπεύδουν να τροφοδοτήσουν τις κοντινές τους περιοχές με τα αναγκαία.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι δεκάδες είναι και οι επιχειρηματίες που προσφέρουν μερίδες φαγητών στα εστιατόρια τους και ακόμη χώρο να κοιμηθούν οι τουρίστες. Ξενοδοχεία έχουν φιλοξενήσει σε κλιματιζόμενες αίθουσες τους πυρόπληκτους, ενώ δεκάδες είναι και οι συμπολίτες μας που από χθες διαθέτουν τα ίδια τους τα σπίτια προκειμένου να φιλοξενήσουν, να προσφέρουν ένα μπάνιο και έναν ύπνο σε όσους το έχουν ανάγκη.

    Πολλά ξενοδοχεία που λειτουργούν προσθέτουν στρώματα όπου μπορούν για να κοιμηθούν οι τουρίστες.

    SKY Express: Κανονικά οι πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο της Ρόδου

    Οι πτήσεις της SKY express από και προς το αεροδρόμιο Διαγόρας της Ρόδου εκτελούνται κανονικά.

    Για τη διευκόλυνση των επιβατών που επιθυμούν να ενημερωθούν αναλυτικότερα και να πραγματοποιήσουν οποιαδήποτε αλλαγή στον ταξιδιωτικό τους προγραμματισμό, η SKY express έχει ενεργοποιήσει την ειδική γραμμή επικοινωνίας +30 215 215 6513.

    Όπως αναφέρεισ ε ανακοίνωσή της: «Τόσο το προσωπικό της SKY express όσο και οι συνάδελφοί μας από τις εταιρείες επίγειας εξυπηρέτησης του Ομίλου μας, Skyserv και Swissport, βρίσκονται 24/7 στο αεροδρόμιο της Ρόδου για να υποστηρίξουν και να διευκολύνουν όσους ταξιδιώτες έχουν χάσει τα ταξιδιωτικά τους έγγραφα. Σημειώνεται ότι, η Skyserv και η swissport απασχολούν 400 άτομα από την τοπική κοινωνία της Ρόδου, που βρίσκονται από την πρώτη μέρα στην πρώτη γραμμή της εξυπηρέτησης των ταξιδιωτών. Παράλληλα, για την επιπλέον υποστήριξη και ενίσχυση των ανθρώπων μας στη Ρόδο, έχουν μεταβεί εκεί επιπλέον εργαζόμενοί μας.

    Από την πρώτη ημέρα των καταστροφικών πυρκαγιών στη Ρόδο, μεταφέρουμε σε συνεργασία με την οργάνωση HUMANITY GREECE είδη πρώτης ανάγκης στο νησί. Και θα συνεχίσουμε όσο υπάρχει ανάγκη έκτακτης μεταφοράς ειδών.
    Συνεχίζουμε τις πτήσεις μας προς το νησί, ώστε να συνεχίζεται ταυτόχρονα η μεταφορά και η διασύνδεση επιβατών, ειδικού προσωπικού (όπως οι εναερίτες που μεταφέραμε το πρωί του Σαββάτου από την Κρήτη στη Ρόδο) και αγαθών πρώτης ανάγκης.
    Φυσικά, συνεχίζουμε να παρακολουθούμε ενεργά την εξέλιξη της καταστροφικής πυρκαγιάς και των συνεπειών της, είμαστε στη διάθεση των αρμόδιων φορέων για την κάλυψη οποιασδήποτε ανάγκης μεταφοράς από και προς τη Ρόδο, και θα κλιμακώνουμε την προσφορά της βάσει της εξέλιξης αυτής».

    Μαίνεται το πύρινο μέτωπο στην Κάρυστο

    Ακόμα και τα 20 μέτρα φτάνουν οι φλόγες στα μέτωπα της πυρκαγιάς στην Κάρυστο και κατά τη διάρκεια της νύχτας η μάχη που έδιναν οι πυροσβέστες και οι εθελοντές ήταν άνιση.

    Έκκληση για ενισχυμένες πτήσεις από τα εναέρια μέσα απευθύνει ο δήμαρχος Καρύστου, Λευτέρης Ραβιόλος, ο οποίος τόνισε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων: «Δεν αντιμετωπίζεται αλλιώς η φωτιά. Χρειαζόμαστε εναέρια μέσα. Οι φλόγες είναι τεράστιες. Δεν παλεύονται με τα χέρια. Ήταν μία δύσκολη νύχτα».

    Τη νύχτα οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής ενισχύθηκαν σε επίκαιρα σημεία προκειμένου να μην επεκταθεί η φωτιά. Στο έργο της κατάσβεσης συμμετείχαν βαριά χωματουργικά μηχανήματα και υδροφόρες που διατέθηκαν από τους δήμους και την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

    Η ένταση των ανέμων στην περιοχή είναι αμείωτη και τη νύχτα κλήθηκαν κάτοικοι και παραθεριστές από τρία χωριά να απομακρυνθούν.

    Λίγο μετά τις 03:00 ειδοποιήθηκαν, μέσω του 112, οι κάτοικοι σε Λιβάδι και Καστρί να εκκενώσουν τις περιοχές και να κατευθυνθούν προς Κάρυστο, ενώ λίγο μετά τις 06:00 νέο μήνυμα από το 112 καλούσε όσους βρίσκονταν στην περιοχή Πλατύς Γιαλός να εκκενώσουν προς Κάρυστο.

    Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα είχαν σταλεί μηνύματα σε άλλα τέσσερα χωριά, προκειμένου οι κάτοικοι να εγκαταλείψουν τις περιοχές τους με κατεύθυνση και πάλι προς την Κάρυστο.

    Η φωτιά ξέσπασε χθες το μεσημέρι σε τρία διαφορετικά σημεία και αμέσως πήρε μεγάλες διαστάσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι το συνολικό μέτωπο της πυρκαγιάς ξεπερνά τα επτά χιλιόμετρα.

    Λίγο μετά τις 6 το πρωί της Δευτέρας εστάλη, μάλιστα, νέο μήνυμα από το 112 για εκκένωση της περιοχής Πλατύς Γιαλός προς Κάρυστο ενώ στις 3 τα ξημερώματα έλαβαν το ίδιο μήνυμα όσοι βρίσκονταν σε Λιβάδι και Καστρί.

    Σε πύρινο κλοιό και η Κέρκυρα

    Στην Κέρκυρα, δυνάμεις της Πυροσβεστικής καταβάλλουν προσπάθειες να ανακόψουν το μέτωπο της φωτιάς που ξέσπασε το απόγευματης Κυριακής στην περιοχή Περίθειας στη βόρεια Κέρκυρα.

    Η φωτιά καίει δασική έκταση κινούμενη προς νοτιοανατολική κατεύθυνση και στο σημείο επιχειρούν 266 πυροσβέστες, με 55 οχήματα και 16 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων.

    Από αέρος συνδράμουν τρία ελικόπτερα και  τέσσερα αεροσκάφη.

    Φωτιά στην Κέρκυρα
    Φωτιά στην Κέρκυρα

    Μέχρι στιγμής έχουν εκκενωθεί οι οικισμοί Σάντα, Μέγκουλα, Πόρτα, Παλιά Περίθεια, Σινιές, Βιγγλατούρι, Νησάκι, Ρου, Κατάβολο, Κέντρωμα, Τρίτσι, Κοκκοκύλας, Σαρακηνιάτικα, Πλαγιά, Καλάμι, Βλαχάτικα και Καβαλλέραινα.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος, απεγκλωβίστηκαν 59 άνθρωποι από την παραλία Νησάκι της Κέρκυρας, από 1 πλωτό σκάφος και 2 λάντζες και κατευθύνθηκαν προς το λιμάνι της Κέρκυρας, ενώ με μέριμνα της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας οι απεγκλωβισμένοι φιλοξενήθηκαν σε αίθουσα του Οργανισμού Λιμένα Κέρκυρας.

    Αίγιο: Ανεξέλεγκτο το πύρινο μέτωπο

    Το μέτωπο παραμένει ανεξέλεγκτο καθώς είναι σε δύσβατη περιοχή και οι πυροσβέστες δεν μπορούσαν να προσεγγίσουν. Περίμεναν να ξημερώσει για να ξεκινήσουν να επιχειρούν τα εναέρια με ρίψεις νερού.

    Χθες το βράδυ το 112 ήχησε στους κατοίκους του χωριού Πλάτανος όπου τους ζητήθηκε να εκκενώσουν την περιοχή. Νωρίτερα είχε ζητηθεί στους κατοίκους των περιοχών Καθολικό και Κάστρο να εκκενώσουν τα σπίτια τους για προληπτικούς λόγους.

    Το μέτωπο της πυρκαγιάς είναι πολύ μεγάλο, ξεκίνησε από την περιοχή της Μαμουσιάς και έχει φτάσει στην περιοχή του Πλάτανου και επίσης έχει μπει στο φαράγγι του Βουραϊκού από όπου περνά και ο οδοντωτός σιδηρόδρομος – που έχουν σταματήσει τα δρομολόγιά του.

    Στο σημείο επιχειρούν 99 πυροσβέστες, 35 οχήματα και τέσσερις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, δύο αεροσκάφη, δύο ελικόπτερα και το επιχειρησιακό κέντρο Όλυμπος.

    Το σημείο από όπου ξεκίνησε η φωτιά χθες, ξεκίνησαν το 2007 οι καταστροφικές πυρκαγιές που πέρασαν και στην Κορινθία και έφτασαν μέχρι την Ηλεία και την Αρχαία Ολυμπία με τους δεκάδες νεκρούς και την τεράστια οικολογική καταστροφή.

    Τέλος, σε εξέλιξη είναι και η φωτιά στην Υλίκη, όπου δεν απειλείται κάποιος οικισμός και για την κατάσβεσή της επιχειρούν 60 πυροσβέστες, 21 οχήματα, τρεις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, δύο ελικόπτερα και δύο αεροσκάφη.

    Διαβάστε επίσης:

    Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιών και σήμερα – Σε κατάσταση συναγερμού πέντε περιφέρειες

    Πάτρα: Τρεις συλλήψεις για την κατάρρευση τμήματος γέφυρας

    Κλιματική κρίση (όχι αλλαγή) και αριστεία



    ΣΧΟΛΙΑ