• Κοινωνία

    Όλες οι προϋποθέσεις για το επίδομα γέννησης των 2.000 ευρώ

    Δόμνα Μιχαηλίδου – Γιάννης Βρούτσης


    Στις 40.000 ευρώ μεικτά ετησίως για μονογονεϊκή οικογένεια και στις 60.000 ευρώ για ζευγάρι διαμορφώνεται το εισοδηματικό όριο για τη λήψη του επιδόματος γέννησης των 2.000 από την 1η Ιανουαρίου του 2020.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του mononews.gr, το νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή εντός της εβδομάδας από τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννη Βρούτση και η αρμόδια υφυπουργό Δόμνα Μιχαηλίδου, προκειμένου να ενισχυθούν περίπου 83.000 οικογένειες.  Με αυτόν τον τρόπο ολοκληρώνεται το πρώτο πακέτο μέτρων για την αντιμετώπιση του έντονου δημογραφικού προβλήματος που αντιμετωπίζει η χώρα.

    Στο ίδιο νομοσχέδιο προωθούνται αλλαγές στα επιδόματα παιδιού και στέγασης με αυστηροποίηση των κριτηρίων χορήγησής τους, καθώς πλέον θα απαιτείται η 10ετής παραμονή μόνιμα και νόμιμα στη χώρα για πολίτες τρίτων χωρών. Παράλληλα, δρομολογείται η δημοσίευση της προκήρυξης πρόσληψης μόνιμου προσωπικού στους φορείς πρόνοιας.

    Με αυτό το νομοσχέδιο τίθενται, σύμφωνα με την υφυπουργό Κοινωνικών Υποθέσεων  για θέματα πρόνοιας και κοινωνική αλληλεγγύης Δόμνα Μιχαηλίδου, τα θεμέλια για μια σύγχρονη δημογραφική πολιτική, επενδύοντας στο μέλλον των παιδιών, άρα και της χώρας. Το υπουργείο Εργασίας επισημαίνει ότι θα καλυφθεί πάνω από το 80% των γεννήσεων του 2020. Όπως έχει επισημάνει το επίδομα γέννησης, που είναι η αιχμή του δόρατος του νομοσχεδίου, πλαισιώνεται από ρυθμίσεις που υπηρετούν βασικούς άξονες της κοινωνικής  πολιτικής του υπουργείου και δίνουν λύση σε προβλήματα που κληροδοτήθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση.

    Οι σημαντικότερες ρυθμίσεις σύμφωνα με το υπουργείο είναι ότι:

    -το επίδομα παιδιού χορηγείται μόνο εφόσον το παιδί παρακολουθεί το σχολείο για να αποκτήσει τη βασική μόρφωση,

    -το επίδομα ορεινών και μειονεκτικών περιοχών καθίσταται πλέον ακατάσχετο και αφορολόγητο,

    – οι φορείς πρόνοιας στελεχώνονται με μόνιμο προσωπικό.

    Επίδομα γέννησης

    Σε δύο δόσεις θα καταβάλλεται το επίδομα γέννησης των 2.000 ευρώ. Η πρώτη δόση θα είναι 1.500 ευρώ και θα καταβάλλεται μετά από αίτηση στον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και η δεύτερη δόση θα δίνεται εντός του επόμενου εξαμήνου από την γέννηση του παιδιού. Δικαιούχοι του επιδόματος είναι η μητέρα του παιδιού ή ο πατέρας ή κάποιο τρίτο πρόσωπο που έχει την επιμέλεια του παιδιού.

    Προϋποθέσεις λήψεις του επιδόματος

    Τα εισοδηματικά κριτήρια για την χορήγηση του επιδόματος σύμφωνα με το νομοσχέδιο είναι:

    • 40.000 ευρώ εισόδημα μεικτά τον χρόνο για μονογονεϊκή οικογένεια.
    • 60.000 ευρώ εισόδημα μεικτά τον χρόνο για ζευγάρι.
    • Το ποσό των 60.000 ευρώ προσαυξάνεται κατά 10.000 για κάθε επιπλέον ανήλικο παιδί που υπάρχει στην οικογένεια. Για παράδειγμα το όριο φτάνει τα 70.000 ευρώ μεικτά ετησίως για ένα ζευγάρι με ένα παιδί.

    Η δεύτερη προϋπόθεση αφορά την δεκαετή παραμονή μόνιμα και νόμιμα στη χώρα των δικαιούχων για την λήψη του επιδόματος. Το υπουργείο Εργασίας ξεκαθαρίζει ότι θέτει ως όριο τα δέκα χρόνια, προκειμένου οι δικαιούχοι των επιδομάτων να έχουν βιοτικό δεσμό με τη χώρα. Το επίδομα θα μπορούν να λάβουν ομογενείς, Ευρωπαίοι πολίτες και πολίτες του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ), δικαιούχοι διεθνούς προστασίας, δικαιούχοι επικουρικής προστασίας, αλλά και πολίτες τρίτων χωρών.

    Ο έλεγχος διαμονής του δικαιούχου και των εξαρτώμενων τέκνων του γίνεται αποκλειστικά από την υποβολή φορολογικών δηλώσεων της τελευταίας 10ετίας των ιδίων ή των συζύγων ή των γονέων τους, εφόσον οι ίδιοι δεν ήταν υπόχρεοι φορολογικής δήλωσης. Όμως επειδή η ηλεκτρονική υποβολή τους ξεκίνησε το 2012, ουσιαστικά εμπράκτως θα αποδεικνύεται για τα προηγούμενα οκτώ έτη η παραμονή το 2020 και σταδιακά θα φτάσει το 2022 τη δεκαετία.

    Το επίδομα γέννησης είναι αφορολόγητο, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, δεν κατάσχεται ούτε συμψηφίζεται με ήδη βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο, ιδιώτες ή πιστωτικά ιδρύματα και δεν θα υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.

    Πέρα από το επίδομα γέννησης από τον Ιανουάριο αυξάνεται το «αφορολόγητο» κατά 1.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο, ανεξαρτήτως αριθμού, ενώ ειδικά για τους πολύτεκνους με 5 παιδιά και άνω δεν ισχύει η μείωση των 20 ευρώ για κάθε 1.000 ευρώ αύξησης του εισοδήματός τους, εφόσον το φορολογητέο τους εισόδημα υπερβαίνει τα  12.000 ευρώ. Ακόμη μειώνεται ο ΦΠΑ από το 24% στο 13% των ειδών βρεφικής ηλικίας και παιδικών καθισμάτων. Συνολικά στον προϋπολογισμό του 2020 έχουν εγγραφεί  125 εκατ. ευρώ.

    Επίδομα Παιδιού

    Αυξάνεται και για τη λήψη του επιδόματος παιδιού η παραμονή μόνιμα και νόμιμα στη χώρα από 5 έτη που είναι σήμερα σε 10 για πολίτες τρίτων χωρών στο πλαίσιο της εφαρμογής ενιαίων κανόνων χορήγησης όλων των προνοιακών επιδομάτων. Ωστόσο για τους πολίτες τρίτων χωρών που διαμένουν στη χώρα ήδη πέντε χρόνια και έλαβαν το επίδομα το 2019 θα τεθεί σε ισχύ μια μεταβατική περίοδος και θα συνεχίσουν να λαμβάνουν κανονικά το επίδομα και φέτος, εφόσον πληρούν όλες τις απαιτούμενες προϋποθέσεις. Το επίδομα θα μπορούν να λάβουν πλέον και οι πολίτες δικαιούχοι επικουρικής προστασίας.

    Απαραίτητη με το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή θα είναι και η υποχρεωτική φοίτηση των παιδιών όσων οικογενειών λαμβάνουν το επίδομα παιδιού, σύμφωνα με το νομοσχέδιο που έχει στη διάθεσή του το mononews.gr. Το υπουργείο Εργασίας θα ζητά από το υπουργείο Παιδείας έγγραφο που θα αποδεικνύει όχι μόνο ότι φοιτούν τα παιδιά στη βασική εκπαίδευση δημοτικό, γυμνάσιο και λύκειο, αλλά και ότι περνούν στην επόμενη τάξη και δεν μένουν στην ίδια λόγω του αυξημένου αριθμού απουσιών.

    Επίδομα στέγασης

    Στην αύξηση του διαστήματος παραμονής στη χώρα από 5 έτη που είναι σήμερα σε 10 και για τη λήψη του επιδόματος στέγασης προχωράει το υπουργείο Εργασίας για τους πολίτες τρίτων χωρών. Ωστόσο όσοι διαμένουν στη χώρα ήδη πέντε χρόνια και έλαβαν το επίδομα το 2019 θα συνεχίσουν να παίρνουν κανονικά το επίδομα, λόγω μεταβατικής περιόδου.

    Με υπουργική απόφαση θα ενεργοποιηθεί ο προηγούμενος νόμος που προβλέπει ότι για την καταβολή του επιδόματος ενοικίου από την έναρξη της νέας χρονιάς θα απαιτηθεί η υποχρεωτική αναγραφή του ονόματος του ενοικιαστή στον λογαριασμό της ΔΕΗ για να συνεχίσει να λαμβάνει το επίδομα ενοικίου. Το κόστος για την αλλαγή του ονόματος στο λογαριασμό της ΔΕΗ υπολογίζεται με βάση τα τετραγωνικά του σπιτιού και το είδος της παροχής του ηλεκτρικού ρεύματος.

    Ακόμη θα ζητηθεί και η διασύνδεση των μηχανισμών της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) με τους μηχανισμούς της ΔΕΗ, προκειμένου να εξακριβώνεται η (μία και μοναδική) μόνιμη κατοικία των δικαιούχων του επιδόματος στέγασης. Στόχος είναι να αποτραπούν τα φαινόμενα δήλωσης πολλαπλών κατοικιών από ένα και μόνο δικαιούχο, προκειμένου να εισπράξει πολλαπλές φορές το επίδομα στέγασης.

    Επίδομα ορεινών μειονεκτικών περιοχών

    Με το νομοσχέδιο προβλέπεται ότι το επίδομα πλέον είναι αφορολόγητο και ακατάσχετο. Στη συνέχεια θα βγει η Κοινή Υπουργική Απόφαση για την καταβολή του επιδόματος ορεινών και μειονεκτικών περιοχών σε 5.400 δικαιούχους που περιμένουν εδώ και ένα χρόνο να τους καταβληθεί το επίδομα του 2018 και θα ξεκινήσει η υποβολή αιτήσεων μέσω ΚΕΠ για την καταβολή των επιδομάτων για το 2019. Το Επίδομα αυτό δίνεται άπαξ μια φορά το χρόνο και το ποσό ξεκινάει από τα 300 και φτάνει τα 600 ευρώ.

    Για τα οικογενειακά επιδόματα προϋπολογίζονται το 2020, 961 εκ. ευρώ. Στο στεγαστικό επίδομα προϋπολογίζονται 314 εκατ. ευρώ. Σημαντική αύξηση 170 εκατομμυρίων παρατηρείται στις δαπάνες για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης το οποίο μετονομάζεται σε Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα φτάνοντας περίπου το 1 δισ. ευρώ.

    Πέρα από τις παραμετρικές αλλαγές, η υφυπουργός Δόμνα Μιχαηλίδου δρομολογεί και την πλήρη καταγραφή όλων των δικαιούχων που λαμβάνουν οποιαδήποτε μορφής επιδόματα σε ένα ενιαίο μητρώο, ώστε να υπάρχει για πρώτη φορά καταγεγραμμένο για κάθε δικαιούχου το μηνιαίο εισόδημα του από επιδόματα.

    Στήριξη δομών πρόνοιας

    Πέρα από τις αλλαγές στη λήψη των επιδομάτων δρομολογείται η δημοσίευση της προκήρυξης για το μόνιμο προσωπικό στους φορείς πρόνοιας και, ενόψει αυτού, παγώνει η κινητικότητα στους εν λόγω φορείς. Το επόμενο διάστημα λήγουν οι συμβάσεις 340 εργαζομένων σε κέντρα κοινωνικής πρόνοιας και σε άλλα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου με αποτέλεσμα να επηρεάζεται η εύρυθμη λειτουργία τους.

    Με το νομοσχέδιο θα δοθεί παράταση στην παραμονή τους, έως ότου τοποθετούν οι προσωρινοί επιτυχόντες μέσω διαγωνισμού του ΑΣΕΠ στις απαιτούμενες θέσεις. Η ολοκλήρωση της διαδικασίας πρέπει να γίνει έως τις 30 Ιουνίου του 2020, σύμφωνα με το νομοσχέδιο.



    ΣΧΟΛΙΑ