• Κοινωνία

    ΟΗΕ: Ρεκόρ βίας κατά εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις το 2019

    • NewsRoom

    Μαρκ Λόουκοκ, αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ για Ανθρωπιστικές Υποθέσεις


    Οι βίαιες ενέργειες με στόχο εργαζόμενους σε ανθρωπιστικές οργανώσεις δεν ήταν ποτέ τόσο πολλές όσο πέρυσι, ανακοίνωσε σήμερα ο ΟΗΕ με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπιστικής Βοήθειας.

    Το 2019 οι επιθέσεις κατά μελών ανθρωπιστικών οργανώσεων ξεπέρασαν σε αριθμό αυτές όλων των προηγούμενων ετών, με συνολικά 483 εργαζόμενους σε ανθρωπιστικές οργανώσεις να έχουν δεχθεί επίθεση, 125 να έχουν σκοτωθεί, 234 να έχουν τραυματιστεί και 124 να έχουν απαχθεί σε 277 ξεχωριστά περιστατικά, διευκρίνισε ο ΟΗΕ επικαλούμενος τη βάση δεδομένων του κέντρου ερευνών Humanitarian Outcomes.

    Τα στοιχεία αυτά δείχνουν αύξηση 18% στον αριθμό των θυμάτων σε σχέση με το 2018.

    Μόνο τις τελευταίες εβδομάδες, «αποτρόπαιες επιθέσεις» προκάλεσαν τον θάνατο εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις στον Νίγηρα και το Καμερούν, ενώ από τότε που ξέσπασε η πανδημία της COVID-19, πολλοί εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας σε όλον τον κόσμο έχουν δεχθεί επίθεση, σημειώνουν τα Ηνωμένα Έθνη σε ανακοίνωσή τους, στην οποία εκφράζουν ανησυχία για το γεγονός αυτό.

    Το 2019, οι περισσότερες επιθέσεις έγιναν στη Συρία, στο Νότιο Σουδάν, στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, στο Αφγανιστάν και στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, ενώ στο Μαλί και την Υεμένη διπλασιάστηκαν οι επιθέσεις σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

    Το 2019 καταγράφηκε ιδιαιτέρως μια αναζωπύρωση των επιθέσεων κατά εργαζομένων στον τομέα της υγείας, κυρίως εναντίον γιατρών στη Συρία και μελών ανθρωπιστικών οργανώσεων που εργάζονται για την αναχαίτιση της επιδημίας του Έμπολα στην ΛΔ Κονγκό.

    «Στους εργαζόμενους σε ανθρωπιστικές οργανώσεις σε όλον τον κόσμο, οι οποίοι επιτελούν με θάρρος ένα σημαντικό έργο στην πρώτη γραμμή, λέμε: ‘Ευχαριστώ’», δήλωσε ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις Μαρκ Λόουκοκ.

    «Ο καλύτερος τρόπος για να αποτίουμε φόρο τιμής στους εργαζόμενους σε ανθρωπιστικές οργανώσεις είναι να χρηματοδοτούμε τη δουλειά τους και να εγγυόμαστε την ασφάλειά τους», πρόσθεσε.

    Η Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπιστικής Βοήθειας αντιστοιχεί στην ημέρα που σημειώθηκε επίθεση κατά του συγκροτήματος του ΟΗΕ στη Βαγδάτη, στις 19 Αυγούστου του 2003, η οποία προκάλεσε τον θάνατο 22 ανθρώπων, μεταξύ των οποίων του ειδικού απεσταλμένου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στο Ιράκ Σέρτζιο Βιέιρα ντε Μέλο. Έκτοτε, σχεδόν 5.000 μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων έχουν χάσει τη ζωή τους, τραυματιστεί ή απαχθεί καθώς τη δεκαετία 2010-2019 σημειώθηκε αύξηση 117% των επιθέσεων σε σχέση με την περίοδο 2000-2009, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

    Επίσης πρόσφατα στις 9 Αυγούστου στον Νίγηρα, έξι μέλη της γαλλικής μη κυβερνητικής οργάνωσης Acted δολοφονήθηκαν, μαζί με τον οδηγό και τον ξεναγό τους που ήταν υπήκοοι του Νίγηρα από ένοπλους άνδρες σε μοτοσικλέτες, την ώρα που επισκέπτονταν καταφύγιο για καμηλοπαρδάλεις στο Κουρέ, το οποίο βρίσκεται 60 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της πρωτεύουσας Νιαμέι, όπου είχαν την έδρα τους.



    ΣΧΟΛΙΑ