ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ο ακροδεξιός εξτρεμιστής Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ – ο οποίος τον Ιούλιο του 2011 σκότωσε 77 ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους 150 σε τρομοκρατικές επιθέσεις που εξαπέλυσε στο Όσλο και στη νήσο Ουτόγια – κατέθεσε αγωγή κατά του νορβηγικού κράτους για «παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων» λόγω της «ακραίας» απομόνωσης που του έχει επιβληθεί. Παράλληλα, σύμφωνα με τον δικηγόρο του, κατέθεσε νέο αίτημα αποφυλάκισης με περιοριστικούς όρους.
Ο 44χρονος σήμερα Μπρέιβικ καταδικάστηκε τον Αύγουστο του 2012 σε φυλάκιση 21 ετών, τη μέγιστη ποινή που προβλέπει η νορβηγική νομοθεσία. Ωστόσο, η φυλάκισή του δύναται να παραταθεί εφόσον κριθεί πως εξακολουθεί να αντιπροσωπεύει «απειλή».
«Κατέθεσε αγωγή κατά του κράτους επειδή κρατείται σε ακραία απομόνωση εδώ και 11 χρόνια, χωρίς να έχει επαφή με άλλα πρόσωπα πέραν των φρουρών», δήλωσε ο δικηγόρος Όισταϊν Στόρβικ στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters. «Μεταφέρθηκε σε νέα φυλακή πέρυσι, όπου ελπίζαμε πως οι συνθήκες θα ήταν καλύτερες και ότι θα επιτρεπόταν να έχει επαφή με άλλους», συμπλήρωσε ο δικηγόρος του Μπρέιβικ.
Η νορβηγική εφημερίδα Aftenposten είχε αποκαλύψει νωρίτερα σήμερα την αγωγή που κατέθεσε ο Μπρέιβικ.
Το 2017 απορρίφθηκε ανάλογη αγωγή που είχε καταθέσει ο μακελάρης του Όσλο, ο οποίος χαρακτήριζε «απάνθρωπες» τις συνθήκες κράτησής του.
Πέρυσι νορβηγικό δικαστήριο απέρριψε επίσης αίτημα για αποφυλάκισή του με περιοριστικούς όρους, επειδή κρίθηκε πως αντιπροσωπεύει «απειλή» για τη δημόσια τάξη και ασφάλεια.
Ο δικηγόρος του Μπρέιβικ εκτίμησε πως η νέα αγωγή κατά του νορβηγικού κράτους θα εκδικαστεί την ερχόμενη άνοιξη.
Διαβάστε επίσης
Οριοθετήθηκε η φωτιά σε δασική έκταση στη Ροδόπη
Ζάκυνθος: Μεγάλη πυρκαγιά στο Τσιλιβί – Μήνυμα από το 112
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ελ. Προδρόμου (BMS) για καινοτόμα φάρμακα: Η υποχρηματοδότηση, τα αδιέξοδα και οι αναγκαίες λύσεις
- The Billionaires Club: Ποιοι είναι οι 19 δισεκατομμυριούχοι που βρίσκονται στη λίστα των επιδραστικών του mononews100
- Υπερταμείο: Ενδιαφέρον από πέντε επενδυτικά σχήματα για τις Ελληνικές Αλυκές
- Νέο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης: Στη Β΄ φάση του διαγωνισμού οι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, AKTOR–METLEN και ΑΒΑΞ
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.