• Κοινωνία

    Nέα Υόρκη: Δωρεές 17 εκατομμυρίων δολαρίων για την αποπεράτωση του Αγίου Νικολάου

    • Δημήτρης Τσάκας - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

    Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος


    Δέκα επτά εκατομμύρια δολάρια προσέφεραν οι ομογενείς για την αποπεράτωση του ημιτελούς ναού του Αγίου Νικολάου που καταστράφηκε ολοσχερώς από την τρομοκρατική επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου της Νέας Υόρκης.

    Τα επτά εκατομμύρια προέρχονται από μεμονωμένους ομογενείς ενώ τα δέκα εκατομμύρια δολάρια από το Ίδρυμα της Οικογένειας Σπανού. Πρόκειται για την μεγαλύτερη δωρεά στο Ταμείου του Αγίου Νικολάου και η οποία κλειδώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου και του Μητροπολίτη Αγίου Φραγκίσκου, Γερασίμου με τα παιδιά των αείμνηστων Αλέξη και Φαίης Σπανού

    Την χαρμόσυνη είδηση αποκάλυψε οι αντιπρόεδρος του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου Τζον Κατσιματίδης, αμέσως μετά τη βράβευσή του από την εορτάζουσα κοινότητα των Τριών Ιεραρχών του Μπρούκλιν με το «Βραβείο Ελληνικής Κληρονομιάς». Είναι η πρώτη φορά μετά την ανάληψη των καθηκόντων του που ο Τζον Κατσιματίδης άνοιξε τα χαρτιά του παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρου, των γενικών Προξένων Ελλάδας και Κύπρου, Δρ. Κωνσταντίνου Κούτρα και Αλέξη Φαίδωνος – Βαντέ, αντίστοιχα, των ηγετών της ομογένειας και διακοσίων περίπου ομογενών και μίλησε για τον Άγιο Νικόλαο.

    Ο κ. Κατσιματίδης αναφέρθηκε στην πορεία της Εκκλησίας της Αμερικής, της πλουσιότερης επαρχίας του Οικουμενικού Θρόνου και τόνισε ότι βρίσκεται σε καλή πορεία, ότι αποκαταστάθηκαν τα λάθη και ότι δύο αξιωματούχοι της βρέθηκαν ενώπιον της δικαιοσύνης. «Ο ένας οδηγήθηκε στη φυλακή και ο άλλος θα οδηγηθεί στο δικαστήριο τον Ιούλιο», επεσήμανε ο κ. Κατσιματίδης, χωρίς καν να αναφέρει τα ονόματα του Γεωργίου Παπαδάκου που όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις» έχει ήδη καταδικαστεί και του πρώην εκτελεστικού διευθυντή της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής Ιερώνυμου (Τζέρυ) Δημητρίου (Jerome Dimitriou), που κατηγορείται για υπεξαίρεση χρημάτων και ο οποίος στις 20 Μαρτίου 2020 θα παρουσιαστεί εκ νέου ενώπιον του ομοσπονδιακού δικαστή.

    Αναφερόμενος στο Ταμείο του Αγίου Νικολάου ο κ. Κατσιματίδης επεσήμανε ότι μέχρι και την ανάληψη των καθηκόντων του είχαν εισπραχθεί 38 εκατομμύρια δολάρια και ότι τα 19 εκατομμύρια πήγαν στους επαγγελματίες, εννοώντας τον αρχιτέκτονα Σαντιάγκο Καλατράβα, τους δικηγόρους για τη διαμάχη που είχε η Αρχιεπισκοπή με τη Λιμενική Αρχή και όσους επέβλεπαν τις εργασίες.

    «Εμείς έχουμε τους καλύτερους αρχιτέκτονες, τους καλύτερους πολιτικούς μηχανικούς, δικηγόρους και επαγγελματίες, οι οποίοι είναι πρόθυμοι να προσφέρουν αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες τους στην Εκκλησία», επεσήμανε ο κ. Κατσιματίδης εκφράζοντας συνάμα την πεποίθηση ότι τα θυρανοίξια του ιστορικού ναού θα γίνουν ανήμερα της 20ής επετείου της τρομοκρατικής επίθεσης στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου και συγκεκριμένα στις 11 Σεπτεμβρίου 2021. «Τον Ιανουάριο ξοδέψαμε πέντε εκατομμύρια δολάρια στην εργολαβική εταιρεία ούτως ώστε να ξεκινήσουν τα έργα και ταυτόχρονα εισπράξαμε επτά εκατομμύρια από εδώ και από εκεί», επεσήμανε ο κ. Κατσιματίδης και στη συνέχεια αποκάλυψε τη μεγάλη δωρεά των δέκα εκατομμυρίων δολαρίων.

    Τα χρήματα αυτά όπως επεσήμανε ο κ. Κατσιματίδης προέρχονται από τη Δυτική Ακτή και συγκεκριμένα από το ίδρυμα της οικογένειας Σπανού με την επωνυμία «Alex and Faye Spanos Family Foundation».

    Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μέχρι στιγμής δωρεά στον Άγιο Νικόλαο. Ο κ. Κατσιματίδης ανακοίνωσε ότι ο Λου Κάτσος, o οποίος είναι πρόεδρος της «Jekmar Associates, Inc.» και συνάμα συμπρόεδρος της Επιτροπής Παρελάσεως θα επιβλέπει αφιλοκερδώς τις εργασίες για την ανέγερση του Αγίου Νικολάου. «Ο κόσμος αγαπάει την Εκκλησία, αποκαθίσταται η εμπιστοσύνη και τα χρήματα άρχισαν να εισρέουν στα ταμεία της Αρχιεπισκοπής και του Αγίου Νικολάου», επεσήμανε ο κ. Κατσιματίδης εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά του για τα αρνητικά και κακόβουλα δημοσιεύματα.

    Ανακοίνωσε επίσης ότι ο ομογενής πρώην διευθυντής του FBI για τη Νέα Υόρκη, Γιώργος Βενιζέλος θα προσφέρει αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες του στην Αρχιεπισκοπή για να δοθεί τέρμα στην παραπληροφόρηση και να αποδοθούν ευθύνες. Τέλος ο κ. Κατσιματίδης παραδέχτηκε ότι δέχεται προτάσεις και από τους Δημοκρατικούς και από τους Ρεπουμπλικάνους για να θέσει διεκδικήσει εκ νέου τη δημαρχία της Νέας Υόρκης και τόνισε ότι το εξετάζει σοβαρά.

    Ο Εσπερινός

    Οι ομογενείς παρακολούθησαν με ευλάβεια και κατάνυξη τον αρχιερατικό Εσπερινό και την Αρτοκλασία που τελέστηκαν το βράδυ της Πέμπτης, 29 Ιανουαρίου 2020 στον ιερό ναό των Τριών Ιεραρχών προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρου βοηθούμενου υπό πλειάδας ιερέων της μητροπολιτικής περιοχής της Νέας Υόρκης.

    Μετά το πέρας του Εσπερινού ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος όρκισε το νέο κοινοτικό συμβούλιο με επικεφαλής τον Ιωάννη Ευγενή. Οι μαθητές του Ελληνικού Απογευματινού Σχολείο εξέπληξαν τον Αρχιεπίσκοπο και το πολυπληθές ακροατήριο με τις απαγγελίες τους και με το τροπάριο των Τριών Ιεραρχών.
    Αμέσως μετά παρατέθηκε στην κοινοτική αίθουσα το καθιερωμένο δείπνο για την απονομή του Βραβείου Ελληνικής Κληρονομιάς.

    Τον συντονισμό της εκδήλωσης ανέλαβε για μια ακόμη φορά ο ύπατος αντιπρόεδρος της AHEPA, Δημήτρης Κόκοτος. Ο Θεόδωρος Παυλούνης μιλώντας εκ μέρους του 41ου Τμήματος και των υπολοίπων Τμημάτων της AHEPA του Μπρούκλιν αναφέρθηκε στα τουρνουά γκολφ που διοργανώνουν κάθε χρόνο για την ενίσχυση των κοινοτήτων και παρέδωσε στον πρόεδρο της κοινότητας Ιωάννη Ευγενή και στον π. Ευγένιο Πάππα επιταγή αξίας οκτώ χιλιάδων δολαρίων.

    Ο κ. Ευγένης, καλωσόρισε τον Αρχιεπίσκοπο στην πρώτη του επίσκεψη στην κοινότητα και εστίασε την προσοχή του στην 91ή επέτειο της ιδρύσεως της κοινότητας. Ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας, συνεχάρη θερμά τον Τζον Κατσιματίδη, τον οποίο χαρακτήρισε υπόδειγμα οικογενειάρχη, επιχειρηματία και Έλληνα. Παράλληλα αναφέρθηκε και στις εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν πρόσφατα στη Νέα Υόρκη από μη ομογενειακούς φορείς και οι οποίες προέβαλαν την προσφορά της αρχαίας και της σύγχρονης Ελλάδας στην ανθρωπότητα.

    Ο γενικός πρόξενος της Κύπρου στη Νέα Υόρκη, Αλέξης Φαίδωνος, αναφέρθηκε στο έργο των Τριών Ιεραρχών και στην αξία των ελληνικών γραμμάτων. Η πρόεδρος της Φιλοπτώχου της Μητροπόλεως της Νέας Ιερσέης Ελένη Κωνσταντινίδη αναφέρθηκε στο έργο της Φιλοπτώχου και ανέγνωσε το ευχετήριο μήνυμα της προέδρου της Εθνικής Φιλοπτώχου Μαρία Λόγκου.

    Η εκτελεστική διευθύντρια της Ηγεσίας των 100 Πολέτ Πούλου αναφέρθηκε με δέος στους αείμνηστους γονείς της που ήταν ευεργέτες της κοινότητας των Τριών Ιεραρχών και εξήρε την προσφορά του Τζον Κατσιματίδη.

    Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης, Κλεάνθης Μεϊμάρογλου, συνεχάρη την κοινότητα για την απόφασή ο τιμώμενο πρόσωπο και ζήτησε την ενεργή στήριξη και συμμετοχή της Ομογένειας στο έργο που επιτελεί η Ομοσπονδία. Ο πρόεδρος της «Επιτροπής Παρέλασης» της Ομοσπονδίας, Βασίλειος Γκουρνέλος, κατά την ομιλία του ζήτησε την οικονομική βοήθεια όλων των ομογενών για την επιτυχή διοργάνωση της μεγάλης παρέλασης στην 5η Λεωφόρο που φέτος θα γίνει στις 29 Μαρτίου.

    Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος συνεχάρη την κοινότητα για την απόφασή της να τιμήσει  έναν εξαιρετικό ομογενή και μεταξύ άλλων επεσήμανε: «Δεν υπήρχε καλύτερη επιλογή από την ενορία των Τριών Ιεραρχών να βραβεύσουν έναν άνθρωπο της αξίας και της τιμής όπως είναι ο Ιωάννης Κατσιματίδης». «Πρόκειται για ένα λαμπρό παράδειγμα του αμερικανικού ονείρου, να έρθεις στη χώρα αυτή με το απόλυτο τίποτα και με την εργασία και τον κόπο σου να φθάσεις πολύ ψηλά. Χαίρομαι ιδιαίτερα που το Αρχιεπισκοπικό μας συμβούλιο τον έχει πιο ψηλά από όλους. Αποτελεί εγγύηση ότι ο ελληνισμός αξίζει ένα καλύτερο μέλλον και μία καλύτερη Αρχιεπισκοπή, διότι είμαστε άνθρωποι εργατικοί, τίμιοι, ειλικρινείς και πιστοί στην εκκλησία μας».

    Ο κ. Κόκοτος αναφέρθηκε στη ζωή και στο έργο του κ. Κατσιματίδη και εξήρε την φιλανθρωπική δράση τόσο του ιδίου όσο και της συζύγου του Μάγκο. Ο ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας, Αρχιμανδρίτης Ευγένιος Πάππας, συνεχάρη το τιμώμενο πρόσωπο, αναφέροντας ότι η επιλογή του για τη φετινή βράβευση ήταν ομόφωνη από το συμβούλιο, καθώς είναι γνωστό το ήθος και η μεγάλη του προσφορά στην εκκλησία και στην Ομογένεια.

    Κείμενο Δημήτρης Τσάκας- Εκδότης www.anamniseis.net



    ΣΧΟΛΙΑ