• Κοινωνία

    Επέτειος Γρηγορόπουλου: Επεισόδια και προσαγωγές σε όλη τη χώρα

    • NewsRoom
    Θεσσαλονίκη


    Εντάσεις, επεισόδια και προσαγωγές έχουν σημειωθεί από νωρίς το πρωί σε αρκετές περιοχές της χώρας, ανήμερα της επετείου της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου

    Παρά τα μέτρα που έλαβε η Ελληνική Αστυνομία με απαγόρευση των συναθροίσεων άνω των τεσσάρων ατόμων προκειμένου να αποτραπεί η περαιτέρω διασπορά του κορονοϊού, σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Χανιά πραγματοποιήθηκαν αιφνιδιαστικές συγκεντρώσεις. Από νωρίς το πρωί, οι έλεγχοι των Αρχών είναι εξονυχιστικοί, ιδιαίτερα στο κέντρο της πρωτεύουσας.

    Ένταση προκλήθηκε λίγο πριν τις 11 τ πρωί της Κυριακής στην περιοχή των Εξαρχείων, όταν μικρή ομάδα ατόμων επιχείρησε να πραγματοποιήσει πορεία στη συμβολή των οδών Γραβιάς και Μπενάκη, με αφορμή την επέτειο της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

    Όπως έγινε γνωστό, μία ομάδα αποτελούμενη από περίπου είκοσι άτομα άνοιξε πανό και αποπειράθηκε να προχωρήσει συγκροτημένα σε πορεία, με αποτέλεσμα αστυνομικές δυνάμεις να δημιουργήσουν αυστηρό κλοιό ασφαλείας, προκειμένου να αποτραπεί τυχόν προσπάθεια πρόκλησης επεισοδίων.

    Σύμφωνα με πληροφορίες από αστυνομικές πηγές, έως αυτή την ώρα έχουν προσαχθεί από την ευρύτερη περιοχή των Εξαρχείων περισσότερα από δεκαπέντε άτομα. Υπενθυμίζεται, ότι ο σχεδιασμός της ΕΛΑΣ προβλέπει την αποτροπή συγκέντρωσης στην συμβολή των οδών Μεσολογγίου και Τζαβέλα στα Εξάρχεια, όπου έπεσε νεκρός ο 15χρονος Αλέξης Γρηγορόπουλος στις 6 Δεκεμβρίου του 2008, από την σφαίρα του ειδικού φρουρού Επαμεινώνδα Κορκονέα, αλλά και την επιτήρηση άλλων χώρων που ενδεχομένως να γίνει προσπάθεια πραγματοποίησης συγκεντρώσεων.

    Στην προσαγωγή τριών νεαρών ατόμων προχώρησαν αστυνομικοί και στη Θεσσαλονίκη, ανήμερα της επετείου της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Σύμφωνα με την τοπική ιστοσελίδα thestival.gr, οι δύο πρώτες προσαγωγές έγιναν στη Λεωφόρο Στρατού, όταν ομάδα περίπου 30 ατόμων ανήρτησε τρία πανό μπροστά στο Γαλλικό Ινστιτούτο.

    Λίγο αργότερα, οι αστυνομικοί προσήγαγαν ένα ακόμα άτομο. Κλιμάκιο της ΕΛΑΣ εντόπισε τον νεαρό να κινείται στην πλατεία Αριστοτέλους και κατά τον έλεγχο εντοπίστηκε να έχει μαζί του ένα πανό. Οι αστυνομικοί προχώρησαν σε ελέγχους ατόμων περιμετρικά των παραπάνω σημείων, συνιστώντας στους διερχόμενους να επιστρέψουν στο σπίτι τους.

    Την ίδια ώρα, ένταση και μικρής έκστασης επεισόδια «σημάδεψαν» το μεσημέρι την συγκέντρωση που πραγματοποίησε ομάδα πολιτών στην πλατεία της δημοτικής αγοράς των Χανίων, με αφορμή την επέτειο δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου.

    Από νωρίς το πρωί, στην πλατεία της δημοτικής αγοράς είχαν συγκεντρωθεί αστυνομικές δυνάμεις, καθώς υπήρχε απαγόρευση συγκεντρώσεων λόγω των μέτρων για την πανδημία. Λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι στο πεζοδρόμιο απέναντι από την πλατεία άρχισαν να συγκεντρώνονται πολίτες που κρατώντας δύο πανό επιχείρησαν να πραγματοποιήσουν πορεία παρά τις συστάσεις της ΕΛΑΣ να διαλυθούν.

    Όταν η ομάδα των πολιτών επιχείρησε να πραγματοποιήσει την πορεία αστυνομικοί κινήθηκαν προς αυτούς πετώντας δύο χειροβομβίδες κρότου λάμψης και αποσπώντας τους ένα πανό. Οι συγκεντρωμένοι παρέμειναν στο σημείο φωνάζοντας συνθήματα και εν μέσω έντασης οι αστυνομικοί προχώρησαν σε 9 προσαγωγές πολιτών που οδηγήθηκαν στο αστυνομικό μέγαρο της πόλης. Όσοι παρέμειναν στο σημείο ζητούσαν από τους αστυνομικούς να αφεθούν ελεύθεροι οι προσαχθέντες, ενώ μικρή ομάδα από τους συγκεντρωμένους πραγματοποίησε πορεία στην οδό Κυδωνίας.

    Ισχυρή αστυνομική δύναμη, αποτελούμενη κυρίως από άνδρες των ΜΑΤ, έχουν περικυκλώσει το μεσημέρι της Κυριακής το Νότιο Πάρκο της Πάτρας. Στο σημείο, έχουν συγκεντρωθεί άτομα από τον αντιεξουσιαστικό χώρο, και πραγματοποιούν πορεία με πανό με συνθήματα στη μνήμη του Αλέξη Γρηγορόπουλου.

    Σύμφωνα με την τοπική ιστοσελίδα thebest.gr άνδρες της Αστυνομίας προσπαθούν να τους εμποδίσουν να εξέλθουν του σημείου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η συλλογικότητα που έχει πραγματοποιήσει συγκέντρωση εκεί, επέλεξε το σημείο καθώς στο κέντρο θα ήταν συγκεντρωμένοι αστυνομικοί.

    Από το πρωί, πάντως, αρκετοί είναι εκείνοι που άφησαν λουλούδια στο σημείο όπου δολοφονήθηκε πριν από 12 χρόνια ο Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ