Κοινωνία

Ίδρυμα Bill & Melinda Gates: Πότε θα κοπάσει το πρώτο κύμα της πανδημίας – Πόσους νεκρούς θα έχουμε στην Ελλάδα

  • NewsRoom


Η Βρετανία θα είναι η χώρα με τους περισσότερους θανάτους από κορoνοϊό στην Ευρώπη, σύμφωνα με έρευνα του Institute for Health Metrics and Evaluation (IHME), του ιδρύματος Bill & Melinda Gates,  η οποία προβλέπει συνολικά 151.000 θανάτους σε ολόκληρη την ήπειρο κατά τη διάρκεια του «πρώτου κύματος» της πανδημίας που οι ειδικοί εκτιμούν ότι θα κλείσει στις 4 Αυγούστου.

Συγκεκριμένα, το Ηνωμένο Βασίλειο αναμένεται να μετρήσει πάνω από 60.000 νεκρούς. Στη δεύτερη θέση της μακάβριας λίστας είναι η Ιταλία με 20.300 νεκρούς και ακολουθεί η Ισπανία με 19.209 θύματα.

Η Ελλάδα βρίσκεται στη 16η θέση σε σύνολο 18 χωρών της κατάταξης, με 457 νεκρούς.

Mέχρι εκείνη την ημερομηνία, ο συνολικός αριθμός των θυμάτων στις ΗΠΑ αναμένεται να είναι 81.766.

Η ανάλυση βασίζεται σε στοιχεία που αντλήθηκαν από διάφορες πηγές όπως εθνικές και τοπικές κυβερνήσεις, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ενώ ελήφθησαν υπόψη παράγοντες όπως οι κατά τόπους πολιτικές που εφαρμόζονται για την κοινωνική απόσταση, καθώς και οι αντοχές του υγειονομικού συστήματος της κάθε χώρας.

Όπως αναφέρουν οι συντάκτες της έρευνας «η ζήτηση για κλίνες στο Ηνωμένο Βασίλειο αναμένεται να φτάσει στα 102.704 κρεβάτια ενώ διαθέσιμα είναι μόλις 17.765, ενώ η ζήτηση για κλίνες σε εντατικές αναμένεται στα 24.544 έναντι μόλις 799 που είναι διαθέσιμες. Επίσης χρειάζονται 20.862 αναπνευστήρες.

Σύμφωνα με την ανάλυση, η Βρετανία αναμένεται να φτάσει στο υψηλότερο ημερήσιο ποσοστό θνησιμότητας στις 17 Απριλίου, οπότε οι ερευνητές προβλέπουν ότι θα υπάρξουν συνολικά 2.932 θάνατοι σε μία ημέρα. Η χώρα βρίσκεται σε μια τροχιά που υποδεικνύει ότι συνολικά θα υπάρξουν 66.314 θάνατοι μέχρι τις 4 Αυγούστου.

Πάντως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι το μοντέλο πρόβλεψης του IHME αμφισβητήθηκε από τον Neil Ferguson του Imperial College του Λονδίνου, ο οποίος ανέφερε μιλώντας στον Guardian ότι τα νούμερα για τις κλίνες και τους θανάτους είναι διπλάσια από αυτό που θα έπρεπε κανονικά να είναι.

Το Imperial College που έχει βοηθήσει στο να καταρτιστεί το σχέδιο της κυβέρνησης κατά του κορoνοϊού υπολογίζει ότι ο συνολικός αριθμός των θανάτων στη Βρετανία θα κυμανθεί μεταξύ 7.000 και 20.000. Πάντως μέχρι σήμερα οι νεκροί από κορονοϊό ξεπερνούν τις 7.000.

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, οι χώρες που θα έχουν τον μικρότερο αριθμό νεκρών στην Ευρώπη θα είναι η Μάλτα και η Κύπρος με πρόβλεψη για 19 και 54 θανάτους αντίστοιχα μέχρι τις 4 Αυγούστου.

Να σημειωθεί ότι το ερευνητικό ινστιτούτο για την παγκόσμια υγεία και τη θνησιμότητα (ΙHME), ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2007, βασίστηκε σε μια αρχική επιχορήγηση 105 εκατομμυρίων δολαρίων και χρηματοδοτείται κατά κύριο λόγο από το Ίδρυμα Bill & Melinda Gates (και την πολιτεία της Ουάσινγκτον).

Παρακολουθεί τις τάσεις της θνησιμότητας, τις ασθένειες, και τους παράγοντες κινδύνου. Αξιολογεί παρεμβάσεις, όπως τα εμβόλια, τις πολιτικές ελέγχου εξάπλωσης ασθενειών, τις μορφές και την εξάπλωση του καρκίνου, και τη φροντίδα των γεννήσεων.


ΣΧΟΛΙΑ