Κοινωνία

Μήνυση στα…ηλεκτρικά πατίνια!

  • NewsRoom
πατινι

Ηλεκτρικά πατίνια


Με εντολή εισαγγελέα, έχει ξεκινήσει στη Θεσσαλονίκη προκαταρκτική έρευνα, σχετικά με τα ηλεκτρικά πατίνια, που έκαναν την εμφάνισή τους σε μεγάλες πόλεις της χώρας μας πριν από λίγο καιρό. Στην Αθήνα, πολίτες και επισκέπτες της πόλης αγάπησαν γρήγορα το νέο μεταφορικό μέσο, που διατίθεται σε κεντρικά σημεία της πρωτεύουσας, έχοντας ήδη αρκετά μεγάλη απήχηση. Δε φαίνεται, ωστόσο, να ισχύει το ίδιο και στη Θεσσαλονίκη, αφού ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, Στέφανος Ζαρκαντζιάς, ζητά να διερευνηθεί υπό ποιο νομικό πλαίσιο κινούνται τα ηλεκτρικά πατίνια στους δρόμους.

Ο εισαγγελέας κ. Ζαρκαντζιάς υπέβαλλε, συγκεκριμένα, μηνυτήρια αναφορά κατά τα τελευταία 24ωρα, βάσει της οποίας απαιτεί να διερευνηθεί το νομοθετικό πλαίσιο που καλύπτει την κυκλοφορία των εν λόγω πατινιών στους δρόμους της πόλης, καθώς και το να παραβιάζονται διατάξεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ). Την έρευνα αναμένεται να διενεργήσει η διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης. Είχε προηγηθεί μηνυτήρια αναφορά, την οποία κατέθεσε τις προηγούμενες μέρες πολίτης, που υποστήριξε ότι η χρήση των πατινιών, εκτός από ανεξέλεγκτη, είναι και παράνομη.

Το νέο μέσο μεταφοράς έκανε τους τελευταίους μήνες την εμφάνισή του στην πόλη, στο πλαίσιο πιλοτικής λειτουργίας και από τις πρώτες κιόλας μέρες αρκετοί, κυρίως μικρότερης ηλικίας Θεσσαλονικείς, έσπευσαν να το χρησιμοποιήσουν, χαρακτηρίζοντάς το ως εύκολο και οικολογικό μέσο μετακίνησης.

Από την άλλη όμως, διατυπώνονται συνεχώς προβληματισμοί για την απουσία νομοθετικού και ρυθμιστικού πλαισίου, προκειμένου αφενός να προσδιοριστεί τι ακριβώς μέσο είναι τα ηλεκτρικά πατίνια, ώστε να υπαχθούν ανάλογα στις διατάξεις του ΚΟΚ, και αφετέρου να υπάρξει ένας κανονισμός, που θα διέπει την ασφαλή συνύπαρξή των χειριστών τους με πεζούς και οδηγούς αυτοκινήτων.

Οι παραπάνω προβληματισμοί εντάθηκαν μετά και το πρόσφατο ατύχημα που σημειώθηκε στην Καλαμαριά, όταν 16χρονος χειριστής ηλεκτρικού πατινιού συγκρούστηκε με Ι.Χ. αυτοκίνητο, με συνέπεια να τραυματιστεί και να διακομιστεί σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης για την παροχή των πρώτων βοηθειών. Το ατύχημα είχε συμβεί στα μέσα του περασμένου μήνα και επρόκειτο για το πρώτο επισήμως καταγεγραμμένο τροχαίο με ηλεκτρικό πατίνι.

Με αφορμή και το περιστατικό αυτό, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, αναφέρθηκε στο θέμα των ηλεκτρικών πατινιών, λέγοντας ότι «η χρήση τους έχει γίνει πλέον επικίνδυνη». Όπως επισήμανε στη διάρκεια προ ημερών δημοτικού συμβουλίου, επικοινώνησε με την Τροχαία, η οποία τον ενημέρωσε ότι δεν υπάρχει θεσμικό πλαίσιο. Παράλληλα, ο ίδιος πρότεινε ως λύση να μειωθεί το όριο ταχύτητας των πατινιών σε 5 έως 10χλμ/ ώρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Θεσσαλονίκη: Το πρώτο τροχαίο ατύχημα με ηλεκτρικό πατίνι, με θύμα ανήλικο

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η βόλτα του Κώστα Μπακογιάννη με πατίνι την ημέρα των γενεθλίων του

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Νέος, πρωτότυπος και εύκολος τρόπος μετακίνησης στο κέντρο της Αθήνας


ΣΧΟΛΙΑ