• Κοινωνία

    Μετεγγραφές: Χάος με τα κριτήρια- Φοιτητές των 4 χιλ. μορίων διεκδικούν θέσεις σε υψηλόβαθμες σχολές

    • NewsRoom


    Πρεμιέρα έκανε χθες η ηλεκτρονική πλατφόρμα του υπουργείου Παιδείας, στην οποία οι ενδιαφερόμενοι φοιτητές μπορούν να υποβάλλουν αίτηση, ώστε να κάνουν μετεγγραφή από το τμήμα στο οποίο πέρασαν βάσει της βαθμολογίας τους από τις Πανελλαδικές, σε κάποιο άλλο τμήμα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

    Όπως έχει ανακοινωθεί, το σύστημα θα παραμείνει ανοιχτό έως τις 27 Οκτωβρίου, ενώ οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν αναλυτικές οδηγίες για την διαδικασία εδώ.

    Με το άνοιγμα της πλατφόρμας για τους φοιτητές, ωστόσο, διαπιστώθηκαν ορισμένες δυστοκίες του συστήματος.

    Αυτές αφορούν κυρίως στο ότι φοιτητές που σημείωσαν ιδιαίτερα χαμηλή βαθμολογική απόδοση στις φετινές Πανελλήνιες εξετάσεις, θα έχουν, ωστόσο, τη δυνατότητα να διεκδικήσουν μια θέση στα Πανεπιστήμια της χώρας με τις υψηλότερες βάσεις.

    Όπως μετέδωσε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, καθώς η έγκριση για μια μετεγγραφή φοιτητή έγκειται κυρίως σε κριτήρια πέρα από την βαθμολογία κάποιου -οικονομικά και οικογενειακά κριτήρια κυρίως-, αυτομάτως δημιουργείται ένα «κενό», ως προς την μεταπήδηση των φοιτητών σε τμήματα αντίστοιχα της βαθμολογίας, την οποία κατάφεραν στις Πανελλήνιες εξετάσεις.

    Αξίζει να αναφερθεί, επί παραδείγματι ότι, ένας φοιτητής με βάση εισαγωγής 4.490 μόρια στο καινούργιο τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, θα μπορεί να μετεγγραφεί στο αντίστοιχο τμήμα διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, το οποίο έχει βάση 17.959 μόρια, εφ’ όσον πληροί τα κριτήρια μετεγγραφής, που δεν λαμβάνουν υπόψη την βαθμολογική αυτή διαφορά.

    «Πνίγονται» στους φοιτητές τα μεγάλα Τμήματα

    Έντονο είναι το πρόβλημα που αναμένεται να δημιουργηθεί, επίσης, από το γεγονός ότι πολλές μετεγγραφές φοιτητών που θα εγκριθούν θα αφορούν σε θέσεις στα μεγάλα και κεντρικά Τμήματα της χώρας, τα οποία είναι ήδη «υπερφορτωμένα» από πληθώρα φοιτητών, με άλλα, περιφερειακά τμήματα να μένουν με πολύ λιγότερους φοιτητές συγκριτικά.

    Αναφέρεται, ενδεικτικά, ότι το τμήμα Γεωπονίας του Αριστοτέλειου πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης υπολογίζει ότι στους 230 εισακτέους που είχε, θα προστεθούν από μετεγγραφές ακόμα και 1.000 άτομα, με τον πρύτανη να σκέφτεται να προσφύγει στη Δικαιοσύνη.

    «Είχαμε 33 τμήματα και τώρα φτάσαμε να έχουμε 45 με αυτήν την πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης», λέει ο καθηγητής Ευρωπαϊκής Οικονομίας ΕΚΠΑ, Ναπολέων Μαραβέγιας.

    Ως προς το ζήτημα του αριθμού εισαγωγής φοιτητών στα πανεπιστήμια της χώρας, σημειώνεται ότι η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, είχε δηλώσει, πριν από λίγο καιρό ότι θα ανοίξει το δρόμο στις διοικήσεις των πανεπιστημίων, ώστε να ορίζουν εκείνες τον αριθμό των εισακτέων που θα δέχονται κάθε χρόνο.



    ΣΧΟΛΙΑ