• Κοινωνία

    Μαίνεται ο Ηφαιστίων: Πάγωσαν λίμνες και ποτάμια, ξηλώνονται ανεμογεννήτριες και πεζοδρόμια

    • NewsRoom

    Σαρωτικό το πέρασμα του Ηφαιστίωνα


    Έντονα αισθητή έκανε την παρουσία του ο Ηφαιστίων σε ολόκληρη τη χώρα τα τελευταία 24ωρα, με το κύμα κακοκαιρίας να σαρώνει την ηπειρωτική, αλλά και τη νησιωτική Ελλάδα, δίνοντας εικόνες από κατάλευκα τοπία, αλλά προκαλώντας και πλήθος προβλημάτων και καταστροφών σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια

    Οι τελευταίες εικόνες από το σαρωτικό πέρασμα του Ηφαιστίωνα προέκυψαν από την κατάσταση που επικρατεί μέχρι και σήμερα σε ορισμένες ελληνικές πόλεις. Ο καιρός σήμερα είναι εμφανώς βελτιωμένος σε ορισμένες περιοχές της χώρας, μεταξύ των οποίων και η Αττική, οι συνθήκες παραμένουν ωστόσο αντίξοες σε άλλα μέρη της χώρας.

    Ανάμεσα στις όμορφες εικόνες που δημιούργησε ο Ηφαιστίων, που κάλυψε με χιόνι ολόκληρα χωριά, συμπεριλαμβάνονται και εκείνες των παγωμένων ποταμιών στην Ήπειρο, όπου η θερμοκρασία παραμένει σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα.

    Τόσο κατά τη διάρκεια της νύχτας, όσο και τις πρώτες πρωινές ώρες, ο υδράργυρος υποχώρησε υπό το μηδέν στην Ήπειρο, με αποτέλεσμα η παγωνιά και η ομίχλη να είναι τα πρωταγωνιστικά στοιχεία στην περιοχή. Οι χαμηλές θερμοκρασίες, ωστόσο,δημιούργησαν, μεταξύ άλλων και έντονα φαινόμενα παγετού.

    «Πάγωσαν» τα Ζαγοροχώρια

    Χαρακτηριστικές είναι οι εικόνες από το γεφύρι του Κόκκορη, ένα από τα πιο πολυφωτογραφημένα σημεία του Ζαγορίου, όπου το ποτάμι έχει παγώσει δημιουργώντας ένα μοναδικό θέαμα.

    Πάγωσε το ποτάμι στα Ζαγοροχώρια

    Παγωμένη και η λίμνη της Καστοριάς

    Πολύ χαμηλές είναι και οι θερμοκρασίες στην Καστοριά, με αποτέλεσμα και εκεί να παγώσει η λίμνη, δίνοντας εικόνες ξεχωριστής ομορφιάς. Υπενθυμίζεται ότι η λίμνη βρίσκεται σε υψόμετρο 630 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας και είναι η ενδέκατη σε μέγεθος λίμνη στην Ελλάδα. Αξιοσημείωτο είναι, επίσης, ότι, εξαιτίας της παγωνιάς, δημιουργήθηκαν σταλακτίτες στην λίμνη, κάνοντας πολλούς να απαθανατίζουν αυτές τις μοναδικές εικόνες.

    Πάγωσε και η λίμνη της Καστοριάς

    «Γκρεμίστηκαν» ανεμογεννήτριες στην Εύβοια

    Δεν ήταν, όμως, μόνο όμορφα τα αποτελέσματα που έφερε ο Ηφαιστίων, καθώς σε πολλά μέρη της Ελλάδας προκλήθηκαν προβλήματα και εκτεταμένες ζημιές. Η συνεχιζόμενη κακοκαιρία στην Εύβοια, με τους ανέμους, ταχύτητας 160 χλμ., να φτάνουν έως και τα 11 μποφόρ, είχε ως αποτέλεσμα να σπάσουν γιγαντιαίες ανεμογεννήτριες στο αιολικό πάρκο στο Κατσαρώνι της Καρύστου.

    Ανήσυχοι είναι οι κάτοικοι για τα πάρκα που είναι κοντά στα χωριά, διερωτώμενοι τι θα μπορούσε να έχει συμβεί, εάν έσπαγε ένα φτερό ή ένα κομμάτι της τεράστιας αυτής κολόνας, απειλώντας σπίτια, αλλά και ανθρώπους.

    Πρέπει, πάντως, να σημειωθεί ότι το εν λόγω αιολικό πάρκο είναι ανενεργό.

    Ο Ηφαιστίων έσπασε ανεμογεννήτριες στην Εύβοια
    Ο Ηφαιστίων έσπασε ανεμογεννήτριες στην Εύβοια

    Εκτεταμένες ζημιές και στην Μύκονο

    Διακοπές ρεύματος, αλλά και εκτεταμένες υλικές ζημιές προκλήθηκαν στο νησί της Μυκόνου, πλήττοντας κυρίως την Χώρα του νησιού, την Μικρή Βενετία, ξηλώνοντας τα πλακόστρωτα πεζοδρόμια, τις πινακίδες και άλλα.

    Παράλληλα, ξεριζώθηκαν δέντρα, ενώ η θάλασσα έφτασε να καλύψει την στεριά, γεμίζοντάς την με πέτρες και άμμο. Οι κάτοικοι της Μυκόνου θα πρέπει τώρα να επισπεύσουν τις εργασίες αποκατάστασης στο νησί, ώστε να προλάβουν την έναρξη της τουριστικής σεζόν.

    Καταστροφές στην Μύκονο από τον Ηφαιστίωνα
    Καταστροφές στην Μύκονο από τον Ηφαιστίωνα

    Κατακόρυφη πτώση του υδραργύρου σήμερα σε πολλές περιοχές

    Την ίδια ώρα που η θερμοκρασία σε Αττική, αλλά και άλλες περιοχές ανέβηκε αισθητά, με τον ήλιο να έχει επανέλθει, υπήρξαν πόλεις, στις οποίες η θερμοκρασία άγγιξε έως και τους -13 βαθμούς Κελσίου

    Ισχυρός παγετός σημειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά τμήματα, με τη θερμοκρασία να πέφτει για μια ακόμη ημέρα κάτω από τους -10 βαθμούς Κελσίου.

    Αναλυτικότερα, στην Φωκίδα η θερμοκρασία έπεσε στους -12.9 βαθμούς Κελσίου, στα Γρεβενά έφτασε έως και τους -11.6, στην Κοζάνη τους -11.3. Χαμηλά, γύρω στους -10 βαθμούς Κελσίου κινήθηκε η θερμοκρασία και στο Νευροκόπι, την Φλώρινα και την Πτολεμαΐδα.

    Οι χαμηλότερες θερμοκρασίες για σήμερα Πέμπτη, 9 Ιανουαρίου



    ΣΧΟΛΙΑ