• Κοινωνία

    Ηλεία: Σε ύφεση η φωτιά στην Αρχαία Ολυμπία – Προσαγωγή υπόπτου για απόπειρα εμπρησμού (Upd)

    • NewsRoom


    Σε εξέλιξη παραμένει το μέτωπο της Παλαιοβαρβάσαινας νοτιοανατολικά του Δήμου Πύργου, ενώ σύμφωνα με την ΕΡΤ, ήδη είναι σε ύφεση το μέτωπο πέρα από τη Σαλμώνη και την Αρχαία Ολυμπία, όπου η πυρκαγιά έχει τεθεί υπό έλεγχο από το μεσημέρι.

    Οι επίγειες δυνάμεις ενισχύθηκαν από αέρος, με αεροσκάφος Έρικσον, δύο Καναντέρ αλλά και τρία μικρότερα πυροσβεστικά αεροσκάφη.

    Ισχυρές είναι και οι επίγειες δυνάμεις με 35 οχήματα, 2 υδροφόρα, 70 πυροσβέστες και 24 μέλη της δύναμης πεζοπόρων στο μέτωπο της Παλαιοβαρβάσαινας.
    Δεν υπάρχει πλέον κίνδυνος για τα χωριά, Καρούτες, Στρέφι και Σμίλα αν και η φωτιά έφτασε στα 800 μέτρα από τα σπίτια.

    Νωρίτερα, στο ανακριτικό τμήμα της Πυροσβεστικής υπηρεσίας προσσήχθη ένας ύποπτος για τη μεγάλη φωτιά στην Αρχαία Ολυμπία.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του ilialive υπάρχει απόπειρα εμπρησμού στο χωριό Μουριά του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας.

    Ο ύποπτος φέρεται να προσπάθησε να βάλει φωτιά σε διάφορα σημεία γύρω από την Αρχ. Ολυμπία και τον Πύργο.

    Η φωτιά στην Ηλεία συνεχίζει να καίει σε πολλαπλά «μέτωπα», έχοντας πλησιάσει κατοικημένες περιοχές.

    Δύο εστίες ταυτόχρονα

    «Δύο εστίες φωτιάς εκδηλώθηκαν ταυτόχρονα στην περιοχή Παλαιοβαρβάσαινα, του δήμου Πύργου», ανέφερε μιλώντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος, προσθέτοντας ότι «λίγη ώρα αργότερα ξέσπασε μία ακόμη φωτιά κοντά στην είσοδο της Αρχαίας Ολυμπίας, στην περιοχή Φαναράς».

    Όσον αφορά στην εξέλιξη των πύρινων μετώπων, ο αντιπεριφερειάρχης είπε ότι «σύμφωνα με την ενημέρωση που έχω από την πυροσβεστική, η μία εστία της φωτιάς στην Παλαιοβαρβάσαινα και συγκεκριμένα στην περιοχή Καρούτες, παρουσιάζει μια καλή εικόνα, ενώ η δεύτερη εστία φωτιάς βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη».

    Σχετικά με την φωτιά στην περιοχή Φαναράς, της Αρχαίας Ολυμπίας, ο Βασίλης Γιαννόπουλος είπε ότι «πάλι, σύμφωνα με την ενημέρωση που έχω από την πυροσβεστική, η πυρκαγιά παρουσιάζει μία καλή εικόνα».

    Πάντως και στις δύο περιοχές της Ηλείας επιχειρούν ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις της πυροσβεστικής, προκειμένου να ελέγξουν τις πυρκαγιές και να μην απειλήσουν κατοικημένες περιοχές.

    Σημειώνεται ότι οι φωτιές ξέσπασαν λίγο πριν τη 1:00 το μεσημέρι του Σαββάτου στις περιοχές Παλαιοβαρβάσαινα και Καρούτες του Δήμου Πύργου.

    Μήνυμα μέσω του 112 εστάλη στους πολίτες που βρίσκονται στις περιοχές, Παλαιοβαρβάσαινα, Καρούτες, Στρέφι και Σμίλα, να απομακρυνθούν προς την Αρχαία Ολυμπία, λόγω της φωτιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή Παλαιοβαρβάσαινα.

    Σύμφωνα με το patrisnews.com, ένας πολίτης έχασε τις αισθήσεις του από τη φωτιά που ξέσπασε νωρίτερα στην Παλαιοβαρβάσαινα στο Δήμο του Πύργου.

    Στο σημείο κλήθηκε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ για να τον μεταφέρει στο νοσοκομείο.

    Σημειώνεται πως κλειστή είναι η είσοδος προς Παλαιοβαρβάσαινα.

    Η φωτιά καίει δασική έκταση, ενώ στο σημείο επιχειρούν 38 πυροσβέστες και ένα πεζοπόρο τμήμα με 14 οχήματα και δύο αεροσκάφη.

    Σύμφωνα με το ilialive.gr oι φωτιές μπήκαν η πρώτη στη νότια πλευρά της Βαρβάσαινας και η δεύτερη στη διασταύρωση Παλαιοβαρβάσαινας

    Όσον αφορά στο τελευταίο μέτωπο που ξέσπασε στην Αρχαία Ολυμπία, σύμφωνα με το ilialive.gr αυτό είναι κοντά σε ξενοδοχείο.

    Σύμφωνα με την Πυροσβεστική και τα τρία μέτωπα καίνε κοντά σε κατοικημένες περιοχές.

    Επίσης ενεργοποιήθηκε το σύστημα πυρόσβεσης πέριξ του αρχαιολογικού χώρου και του Κρόνιου λόφου, υπό το φόβο επέκτασης πυρκαγιάς προς τα εκεί.

    Διαβάστε επίσης: 

    Ηλεία: Φωτιά και στην περιοχή Φαναράς

    Πύργος: Μήνυμα μέσω του 112 για εκκένωση κοινοτήτων

    Πύργος: Πυρκαγιά στην περιοχή Παλαιορβάσαινα



    ΣΧΟΛΙΑ