• Κοινωνία

    Μεγάλη αστυνομική επιχείρηση στην Μενάνδρου στο κέντρο της Αθήνας μετά το χθεσινό μακελειό

    • NewsRoom


    Δραστικά μέτρα λαμβάνει η ΕΛ.ΑΣ μετά το χθεσινό περιστατικό συμπλοκής αλλοδαπών, που οδήγησε στην άγρια δολοφονία ενός εξ αυτών

    Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα μεγάλη αστυνομική επιχείρηση στην οδό Μενάνδρου και στην ευρύτερη περιοχή στο κέντρο της Αθήνας, μετά τη φονική συμπλοκή που σημειώθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης και είχε ως αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένας 23χρονος Αφγανός.

    Οι αστυνομικοί που συμμετέχουν στην επιχείρηση ελέγχουν τους περαστικούς και τα καταστήματα της περιοχής, με στόχο να εντοπίσουν τον δράστη της χθεσινής δολοφονίας, αλλά και τους συνεργούς του. Υπενθυμίζεται ότι τόσο ο δράστης της δολοφονίας, όσο και το θύμα είναι σεσημασμένοι και αποτελούν παλιούς γνώριμους της Αστυνομίας.

    Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, η χθεσινή συμπλοκή που έλαβε χώρα στην οδό Μενάνδρου, με θύματα έναν 25χρονο Αφγανό και έναν 23χρονο ομοεθνή του, ξεκίνησε από αντίπαλη φατρία του Πακιστάν και προκλήθηκε μετά από διαφωνία για το ποιος θα πάρει τα σκήπτρα του οργανωμένου εγκλήματος στην περιοχή.

    Όπως προκύπτει από απόρρητες αναφορές και εκθέσεις της ΕΛ.ΑΣ, στην περιοχή που εκτείνεται από την Ομόνοια, την Πλατεία Βάθης και την Κουμουνδούρου, δρουν τα τελευταία χρόνια ασιατικές μαφίες. Αφγανοί και Πακιστανοί βρίσκονται σε θανάσιμη κόντρα για τον έλεγχο του λαθρεμπορίου τσιγάρων και ναρκωτικών. Για να στήσει ένας αλλοδαπός τον πάγκο του και να πουλήσει τσιγάρα στη Μενάνδρου, τη Ζήνωνος, τη Σωκράτους ή τη Σοφοκλέους, πρέπει να πληρώσει «προστασία» στους Ασιάτες «μαφιόζους» που κάνουν κουμάντο στο σημείο. Το ίδιο πρέπει να κάνει και ένα «βαποράκι» για να «σπρώξει» το εμπόρευμά του με την ηρωίνη.

    Σε διαφορετική περίπτωση, αν δηλαδή κάποιος αρνηθεί να πληρώσει, το αποτέλεσμα θα είναι η τραγική κατάληξη που είχαν χθες οι δύο μικροπωλητές, με τον έναν εκ των δύο να είναι νεκρός, φέροντας αλλεπάλληλες μαχαιριές στην κοιλιακή χώρα και τον άλλο σοβαρά τραυματισμένο, να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στον Ευαγγελισμό.

    Σημειώνεται ότι στην ίδια περιοχή ενεργές είναι και ομάδες από άλλες εθνικότητες, όπως Αλγερινοί και Μαροκινοί, που συνήθως βρίσκουν καταφύγιο στα Εξάρχεια, αλλά κινούνται και σε αυτή την περιοχή, είτε για να ληστέψουν ανυποψίαστους τουρίστες, που δεν γνωρίζουν την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια στο ιστορικό κέντρο, είτε για να σπρώξουν κλοπιμαία που άρπαξαν από επιθέσεις σε άλλες περιοχές της Αθήνας.

    Επιπροσθέτως, μαφίες από την Αφρική, σύμφωνα πάντα με τις απόρρητες αναφορές και εκθέσεις,δραστηριοποιούνται στην κάτω περιοχή της Ομόνοιας που φθάνει μέχρι τον Άγιο Παντελεήμονα και την πλατεία Αττικής και όλους τους κάθετους και παράλληλους δρόμους όπως Πατησίων, Αχαρνών, Γ΄Σεπτεμβρίου, Πιπίνου, Φυλής, Ηπείρου, Μιχαήλ Βόδα.

    Εκεί, η κόντρα είναι κυρίως μεταξύ Σομαλών και Νιγηριανών για τον έλεγχο όχι μόνο των ναρκωτικών και των λαθραίων τσιγάρων αλλά και της πορνείας. Στο παρελθόν έχουν εξαρθρωθεί κυκλώματα που δραστηριοποιούνται στην κατασκευή πλαστών εγγράφων ενώ τα επεισόδια και οι τσακωμοί είναι καθημερινό φαινόμενο.

    Όπως είναι γνωστό, το συγκεκριμένο κομμάτι της Αθήνας αποτελούσε από παλιά «κόκκινο πανί», με ομάδες κακοποιών να δίνουν ραντεβού εκεί, για να διακινήσουν ναρκωτικά, ενώ ένα μεγάλο μέρος από τα κλοπιμαία της Αθήνας από χτυπήματα Μαροκινών και Αλγερινών συμμοριών κατέληγαν επίσης εκεί.

    Το παρεμπόριο που ελέγχεται από πολλές αλλοδαπές συμμορίες, ακόμη και από το Μπαγκλαντές και το Κογκό, παρατηρείται σε όλα τα σημεία του κέντρου και φυσικά στις τουριστικές περιοχές Μοναστηράκι – Ακρόπολη – Θησείο, βρίσκουν πεδίο δράσης πορτοφολάδες, ληστές του δρόμου και κλέφτες από κάθε γωνιά της γης.

    Αναφορικά με την άγρια επίθεση που έλαβε χώρα χθες, στις 12:50 στη συμβολή των οδών Μενάνδρου και Σαπφούς, σημειώθηκε συμπλοκή με πυροβολισμούς και μαχαίρια μεταξύ Αφγανών και Πακιστανών. Το θύμα, ένας 25χρονος Αφγανός, πουλούσε παράνομα τσιγάρα και οι Πακιστανοί που του επιτέθηκαν ζητούσαν προστασία -2.000 με 3.000 τη βδομάδα, σύμφωνα με μαρτυρίες.

    Από την άγρια συμπλοκή τραυματίστηκαν και άλλοι άνθρωποι, εκ των οποίων ο ένας σοβαρά και ο οποίος μεταφέρθηκε στον «Ευαγγελισμό».

    Αυτόπτης μάρτυρας του περιστατικού μίλησε στους δημοσιογράφους, καταγγέλλοντας ότι «ήρθαν δυο άτομα και είπαν «θα γίνει μακελειό. Φύγετε από εδώ πέρα». Εμείς δεν δώσαμε σημασία και τελικά έγινε μακελειό».

    «30 άτομα ήρθαν με πιστόλια και μαχαίρια και άρχισαν να τους χτυπάνε όλους. Το 30χρονο θύμα που ήταν Αφγανός, πουλούσε τσιγάρα και τον απειλούσαν Πακιστανοί ότι, αν δεν τους δώσει χρήματα, θα τον σκοτώσουν. Άμα θες να πουλήσεις τσιγάρα εδώ πέρα, θα πληρώσεις εμένα. Το παιδί δεν είχε να πληρώσει λεφτά και τον σκότωσαν. Ζητούσαν 2.000 με 3.000 ευρώ τη βδομάδα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο αυτόπτης μάρτυρας.



    ΣΧΟΛΙΑ