• Κοινωνία

    Με τηλεκπαίδευση από σήμερα τα δημοτικά – Πώς θα γίνονται τα μαθήματα

    • NewsRoom

    Πηγή: alfavita


    Με τηλεκπαίδευση θα γίνονται από σήμερα τα μαθήματα σε όλες τις σχολικές βαθμίδες της χώρας, αφού μετά τα γυμνάσια και τα λύκεια, την σκυτάλη σήμερα παίρνουν δημοτικά και νηπιαγωγεία.

    Μετά την μεγάλη έξαρση κρουσμάτων του νέου κορονοϊού, που παρατηρήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, ελήφθη η απόφαση όλες οι σχολικές βαθμίδες να συνεχίσουν τη σχολική χρονιά κάνοντας εξ αποστάσεως διδασκαλία, τουλάχιστον για κάποιο διάστημα.

    Η σημερινή ημέρα είναι η πρεμιέρα της νέας περιόδου τηλεκπαίδευσης για τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία, καθώς την περασμένη Δευτέρα το μάθημα έγινε μέσω της εκπαιδευτικής τηλεόρασης, ενώ χθες, Τρίτη, λόγω της αργίας της επετείου του Πολυτεχνείου, δεν πραγματοποιήθηκαν μαθήματα.

    Το υπουργείο Παιδείας σχολίασε την ένταξη όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης στην διαδικασία της εξ αποστάσεως διδασκαλίας αναφέροντας ότι «οσο οι πρωτόγνωρες υγειονομικές συνθήκες μάς αναγκάζουν σε αναστολή λειτουργίας των σχολείων, είναι εξαιρετικά σημαντικό ο μαθητής να μπορεί να βλέπει το δάσκαλο/τη δασκάλα του, έστω και διαδικτυακά. Να διατηρείται όσο πιο ζωντανή γίνεται η επαφή μαζί του».

    Η ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας συνεχίζει διευκρινίζοντας ότι έχουν σταλεί αναλυτικές οδηγίες σε όλα τα νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία της επικράτειας. Ο διευθυντής και οι εκπαιδευτικοί του σχολείου είναι επιφορτισμένοι με την ενημέρωση των μαθητών και των κηδεμόνων τους για τις λεπτομέρειες σύνδεσης στις ψηφιακές τάξεις.

    Υπενθυμίζεται ότι τα πρώτα προβλήματα που αντιμετώπισαν την πρώτη εβδομάδα της εξ αποστάσεως διδασκαλίας οι μαθητές των λυκείων και των γυμνασίων της χώρας, κυρίως λόγω της υπερφόρτωσης του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου, έχουν πλέον αντιμετωπιστεί, μετά τις απαραίτητες αναβαθμίσεις που έγιναν.

    Σημειώνεται ότι κάθε διδακτική ώρα της σύγχρονης τηλεκπαίδευσης θα έχει διάρκεια 30′ και θα πραγματοποιείται από τις 2 έως τι 5 μ.μ. για τα δημοτικά, και από τις 2 έως τις 4:20 μ.μ. για τα νηπιαγωγεία, συμπεριλαμβανομένων σύντομων διαλειμμάτων.

    Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, το μεσημεριανό/απογευματινό ωράριο της σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης επελέγη για τρεις λόγους:

    -Για να διευκολυνθούν οι οικογένειες σε σχέση με τον απαιτούμενο αριθμό συσκευών για σύνδεση στο διαδίκτυο, ιδιαίτερα αν στην οικογένεια υπάρχουν γονείς που τηλεργάζονται και μεγαλύτερα παιδιά Γυμνασίου / Λυκείου που κάνουν το πρωί τηλεκπαίδευση.
    -Για να διευκολυνθούν οι οικογένειες των οποίων οι γονείς μπορεί να τηλε-εργάζονται το πρωί και ταυτόχρονα να χρειάζεται να βοηθήσουν τα μικρά τους παιδιά να συνδεθούν στις ψηφιακές τάξεις.
    -Για να περιοριστεί η ταυτόχρονη χρήση των δικτύων της χώρας από εργαζόμενους, μαθητές, φοιτητές κ.ο.κ.

    Επιπλέον, αναφορικά με το πρόβλημα της μη δυνατότητας κάποιων παιδιών να έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο, αποφασίστηκε ότι, με απόφαση του διευθυντή του σχολείου όπου φοιτά ο εν λόγω μαθητής, μπορεί να διατεθεί ο τεχνολογικός εξοπλισμός των σχολείων σε μαθητές που το έχουν περισσότερο ανάγκη (βάσει κριτηρίων, μεταξύ των οποίων το χαμηλό εισόδημα, η ανεργία γονέων, η ιδιότητα μέλους μονογονεïκής, πολύτεκνης, τρίτεκνης ή ορφανικής οικογένειας).

    Υπενθυμίζεται ότι ο τεχνολογικός εξοπλισμός των σχολείων έχει ενισχυθεί από το Μάρτιο μέσω ευρωπαϊκών κονδυλίων και δωρεών.

    Επιπλέον, το υπουργείο Παιδείας έχει εξασφαλίσει δωρεάν χρήση δεδομένων (data) για όποιον συνδέεται στις πλατφόρμες με τις οποίες συνεργάζεται το Υπουργείο για την τηλεκπαίδευση.

    Ακόμη και αν κάποιος δεν έχει δυνατότητα σύνδεσης μέσω διαδικτύου, ακόμη και αν δεν έχει υπολογιστή, τάμπλετ, έξυπνο κινητό τηλέφωνο, μπορεί να συνδεθεί στην ψηφιακή τάξη και μέσω τηλεφώνου, με αστική χρέωση.

    Σημειώνεται, τέλος, ότι όπως και στο προηγούμενο κύμα της πανδημίας, προβλέπονται άδειες ειδικού σκοπού ενός εκ των δύο γονέων, και του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα. Η ρύθμιση αυτή εφαρμόζεται μέχρι σήμερα και στις περιπτώσεις αναστολής λειτουργίας τμημάτων ή σχολικών μονάδων εξ αιτίας του κορονοϊού.

    Επίσης, όπως αναφέρει σχετικά το υπουργείο Παιδείας, ο προγραμματισμός της σύγχρονης τηλεκπαίδευσης της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε διαφορετικές ζώνες (πρωί – απόγευμα) έχει σκοπό και να διευκολύνει τις οικογένειες με εργαζόμενους γονείς και παιδιά διαφορετικών ηλικιών.

    Διαβάστε ακόμη:

    Με τηλεκπαίδευση και η Ενισχυτική Διδασκαλία στα Γυμνάσια – Οδηγίες από το υπουργείο Παιδείας

    Νίκη Κεραμέως για τηλεκπαίδευση: Άλμα της εκπαιδευτικής κοινότητας στον ψηφιακό μετασχηματισμό

    Νίκη Κεραμέως: Αμέτρητα τα ψεύδη του ΣΥΡΙΖΑ – Αυτές είναι οι «8+1 αλήθειες» για την τηλεκπαίδευση

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ